Autostrada Brașov-Comarnic înlocuită cu centuri ocolitoare? „Nicăieri în lume nu există o combinație de drum expres cu autostradă, mai ales pe zona asta”

Last Updated on octombrie 21, 2022 Autostrada Brașov-Comarnic înlocuită cu centuri ocolitoare? „Nicăieri în lume nu există o combinație de drum expres cu autostradă, mai ales pe zona asta”

Mai sunt unii care visează că se va construi Autostrada Comarnic – Brașov. Costul este unul uriaș: O sută și ceva de kilometri de autostradă, să ajungi la opt miliarde de euro., spune ministrul Grindeanu. Așa că, se va alege varianta mai ieftină, centuri ocolitoare la Comarnic, Bușteni și Azuga.

Autostrada Brașov-Comarnic înlocuită cu centuri ocolitoare? „Nicăieri în lume nu există o combinație de drum expres cu autostradă, mai ales pe zona asta” 1

Cu un preț estimat la peste 8 miliarde de euro, autostrada Comarnic – Brașov are șanse aproape de zero să fie construită în următorul deceniu, spune șeful CJ Prahova. Soluția tehnică propusă a fost respinsă de ministrul Grindeanu, care nu ar agrea construirea unui tunel de 14 km prin munți.

Principale orașe de pe traseul viitoare autostrăzi s-au unit în Asociația „Valea Prahovei în acțiune” pentru a comunica unitar cu oficialii de la centru. Primarul orașului Sinaia spune că autostrada nu ar trebuie să afecteze stațiunile montane.

„De-a lungul orașelor Bușteni și Sinaia, unde autostrada este aproape de oraș, trebuie să treacă prin tunel. Avem o mare problemă: proiectantul care a câștigat licitația nu face nimic. După ce ne-a arătat mai multe soluții, proiectul e blocat, nu se face nimic. Proiectul e total blocat, sper ca ministrul Grindeanu să intervină. De un an nu s-a făcut nimic. Contractul nu e respectat”, susține primarul din Sinaia, Vlad Oprea (PNL), potrivit Europa Liberă.

Compania Națională de Drumuri a încheiat, anul trecut, un contract pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic cu firma Consitrans. Firma a prezentat o soluție tehnică pentru realizarea autostrăzii, dar ea a fost respinsă de Sorin Grindeanu, potrivit declarației făcute pentru Europa Liberă. Ministrul a precizat că firma se înscrie în termenii contractuali.

„I-am rugat pe colegii mei din Minister să încerce să aibă discuții cu firma respectivă, fiindcă am văzut tot felul de poziții cum că se ajunge la o autostradă care are costul de aproape opt miliarde de euro. O sută și ceva de kilometri de autostradă, să ajungi la opt miliarde de euro pe soluțiile tehnice mi se pare extrem de mult și nu pot să accept așa ceva”, a spus ministrul în interviul acordat Europei Libere în luna septembrie.

Potrivit acestuia, România nu își permite să construiască o autostradă la un asemenea cost. Grindeanu a acuzat voalat autoritățile locale că susțin ideea tunelului, care este extrem de costisitoare.

„Habar nu am ce ce proiect a primit ministrul Grindeanu. Nu ne-a spus care e soluția finală. Se pare că cineva nu dorește autostrada”, a fost replica primarului din Sinaia.

Edilul a catalogat drept „o mare prostie” ideea lansată de ministrul Transporturilor privind apariția unor porțiuni de drum expres de la Comarnic la Brașov.

„Nicăieri în lume nu există o combinație de drum expres cu autostradă, mai ales pe zona asta. E total aberant. Oricum toate sunt numai vorbe. Ministerul are pâinea și cuțitul în mână, proiectantul nu a respectat termenele. Mi se pare o prostie să faci ceva mixt, nu are legătură cu realitatea. A spus-o cineva care habar nu are de mobilitatea urbană. Sugrumi autostrada pe un drum expres?”, a fost poziția lui Oprea.

Previous Story

Primarul Allen Coliban: Brașovul va avea o rețea de piste de biciclete care va lega toate cartierele orașului

Next Story

Braşov. Șoferiţă Bolt condamnată pentru consum de droguri. Tânăra și-a recunoscut fapta