Last Updated on septembrie 18, 2022 Îndrăgitul preot Gheorghe Colţea, protopop de Bran-Zărnești, a decedat la vârsta de 59 de ani. “Păstorul de suflete” s-a prăbuşit din picioare, în drum spre Mitropolie.
Sicriul cu trupul părintelui Gheorghe Colțea va fi depus la Biserica parohiei din Moeciu de Jos.
Mirela Voicu este care i-a luat ultimul interviu părintelui. Întrebat care ar fi locul unde ar alege să moară şi mai ales cum, Gheorghe Colţea a dat un răspuns tulburător, scrie Antena3.
“Dacă aş putea să aleg, ar fi într-un spaţiu mai larg, în patria me, mai restrâns puţin, în curbura Carpaţilor. Este un spaţiu foarte interesant pentru mine, este chiar centrul pământului făgăduinţei şi îl socotesc eu, că este chiar Raiul promordial.
Şi pentru mine că m-am născut în curbura Carpaţilor şi am propovăduit şi am trăit aici, e tare ca să zic, m-am născut în Rai, am trăit în Rai şi vreau să mor în Rai. Aici este, în curbura Carpaţilor. În satul meu natal, în judeţul Covasna, unde m-am născut, există un loc – îi zice Pajiştea Lungă.
Este o pajişte întinsă, frumoasă, cu o deschidere foarte largă şi care se mărgineşte de o lizieră de pădure de fag. Mi-a plăcut întotdeauna locul acela“, a spus părintele Gheorghe Colțea.
Cine a fost părintele Gheorghe Colțea
Părintele Gheorghe Colțea a fost paroh la Biserica „Sfântul Nicolae” din Moeciu de Jos, iar în data de 1 iulie 2006 a devenit primul protoiereu al Protopopiatului Bran-Zărneşti, reînfiinţat după o perioadă îndelungată.
S-a remarcat printr-o bogată activitate misionară şi administrativă, susţinând numeroase proiecte duhovniceşti, culturale şi social-educative ale Arhiepiscopiei Sibiului. Amintim implicarea activă în organizarea evenimentelor din 28-29 octombrie 2011 de la Sibiu, când s-a proclamat canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, notează Mitropolia Ardealului, scrie basilica.ro.
A scris mai multe cărţi apărute la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului, cum ar fi: „Poteci de lumină” (2013), „Toiagul odrăslit” (2015), „Cuvioşii pustnici din Bucegi” (2015) şi „Eclesiastul. Despre Dumnezeu. Despre om. Despre creaţie” (2016). A susţinut conferinţe duhovniceşti, emisiuni radio şi televizate, promovând valorile creştinismului ortodox şi ale neamului românesc.
Pentru multele sale activităţi duhovniceşti, pastorale şi culturale, părintele Gheorghe Colţea a primit din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici”. În data de 5 octombrie 2014, la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a conferit Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni”
Părintele Protopop Gheorghe Colțea a fost un patriot care a promovat în permanență, mai ales în rândul tinerilor, dragostea de neam și atașamentul de valorile strămoșești. A fost implicat în susținerea misiunii Bisericii și prin noile mijloace media realizând diverse emisiuni la Radio și Trinitas TV.