Last Updated on iulie 18, 2022 Aproximativ 100 de persoane din satelele Cincșor și Cincu, jud Brașov, protestează la această oră față de starea drumului, care reprezintă singura variantă de acces din zona noastră spre localitățile lor, după ce podul de la Voila a fost închis, anunță fagarasultau.ro.
,Oamenii au blocat drumul din cauza condițiilor extrem de proaste, a modului în care arată. Am avut parte doar de promisiuni, nici acum nu a început reabilitarea lui, deși încă din primăvară au fost primiți bani de la Consiliul Județean Brașov pentru reabilitarea lui.
Și eu, abia mi-am scos mașina din service, efectiv se dezmembrează mașinile pe această porțiune de drum, vorbim de 2 km de drum între Voila și Cincșor. Am trecut azi-dimineață pe acolo și nu am putut trece, au blocat drumul. A trebuit să ocolesc pe la Rucăr să ajung în Făgăraș. Le-am spus, însă, oamenilor, că nu asta este soluția, să suferim tot noi. Ci să mergem la Primăria Voila, să mergem la Consiliul Județean Brașov, să ne spunem nemulțumirile”, a spus o localnică, potrivit salutfagaras.ro.
Ce spune primarul
Contactat telefonic, primarul comunei Voila, Gheorghe Osalciuc, este la fața locului și discută cu oamenii.
,,Înțeleg nemulțumirea acestora, eu am venit să le spun că drumul va fi reparat chiar în perioada următoare. Mâine (nr. 19 iulie 2022), ma duc să semnez contractul cu firma câștigătoare, iar în două săptmâni va fi turnat un asfalt nou pe această porțiune de drum.
Dar nici aceasta nu este soluția cea mai bună. În continuare vor trece mașini mari pe acest drum, iar acesta se va strica. Cea mai mare problemă este podul de la Voila, iar acolo nu sunt eu răspunzător, ci Consiliul Județean Brașov. Totul se învârte în jurul unei singure hârtii pe care cei de la Hidroelectrica nu vor să o emită sau nu știu de ce tot întârzie atât ei”, a declarat, pentru Salut Făgăraș, primarul comunei Voila, Gheorghe Osalciuc.
Reamintim că în primăvara acestui an, Drumul Judeţean 105, care porneşte din comuna Voila (de la intersecţia cu DN 1) și care trece prin localităţile Cincşor şi Cincu şi ajunge la limita cu judeţul Sibiu, în lungime de 18,8 kilometri, a făcut obiectul a nu mai puţin de trei proiecte investiţionale ale Consiliului Judeţean Braşov, aflate în diverse stadii de implementare: refacerea unei alunecări de teren situate în zona comunei Cincu, reabilitarea carosabilului pe întreaga lungime a drumului şi construirea unor alternative de ocolire a satelor de pe traseu, respectiv construirea unui pod nou peste Olt, în comuna Voila. Lucrări care nici până acum nu au început.
Ca să nu mai vorbim că, în contextul în care Grupul de Luptă al NATO pentru România este amplasate la 10 kilometri distanță de podul de la Voila și în contextul în care podul este vital pentru transportul blindatelor militare, Hidroelectrica invocă diferse pretexte pentru demolarea podului vechi și ridicarea podului nou.â
Reamintim că circulația a fost deviată în urmă cu un an pe la Dridif, pe drumul spre barajul hidrocentralei până la Cincșor, după ce podul de la Voila a fost închis, în vederea construirii unuia nou. Însă, lucrările la pod au fost oprite din cauza unui aviz. Iată ce ne-a declarat în urmă cu o lună Mihai Pascu, directorul executiv al Direcţiei Drumuri Judeţene şi Servicii Publice din cadrul Consiliului Judeţean Braşov:
„Consiliul Județean Brașov a întocmit Studiul de Fezabilitate pentru construirea unui nou pod peste râul Olt pe DJ 105, pe raza UAT Voila. Având în vedere importanța strategică a podului, Ministerul Apărării Naţionale a fost implicat în alegerea variantei din SF și s-a decis demolarea podului existent și construirea unui pod nou pe același amplasament.
Când s-au obținut avizele, Hidroelectrica a avut prioritate față de ABA Olt la emiterea avizului, pentru că în amonte se află barajul de la Voila, iar podul este amplasat la capătul canalului de fugă al barajului. Avizul dat de Hidroelectrica nu permite nicio lucrare în albia Oltului.
Cu această condiționalitate s-a realizat Proiectul Tehnic și au urmat 4 licitații pentru desemnarea constructorului, pentru că la primele trei licitații nu s-a prezentat niciun ofertant. Câștigătorul SC Con-A Sibiu a demarat proiectul, a realizat arcele metalice pentru noul pod, dar a înţeles că nu poate demola podul conform proiectului și al avizului Hidroelectrica.
Con-A a propus alte variante de demolare, respectiv o demolare prin implozie, dar această variantă presupune impactul asupra culeelor existente și o reavizare de la Hidroelectrica care ar permite intervenții în albia Oltului. Acesta este motivul întârzierilor și sperăm, conform discuțiilor cu constructorul, că până la sfârșitul lunii Iunie vom definitiva o soluție.”