Brașov. Telecabină pentru pietoni Gară – Centrul Civic – Tâmpa, cu bifurcaţie – Răcădău – Noua şi Centru Istoric – Postăvaru?

Last Updated on iulie 27, 2022 Brașovul este sufocat de autoturisme și se caută soluții care să-i mulțumească pe șoferi: Pietonii trimiși cu telegondola prin oraș, pasaj auto și parcări subterane.

Proiectul unei telegondole care să treacă peste Braşov este un plan vechi, despre care fostul primar al municipiului, George Scripcaru amintea periodic, însă proiectul nu a trecut de stadiul de idee.
Acum, ideea unei telegondole este „reînviată” de fostul consilier local Cristian Macedonschi, printr-o postare pe reţelele de socializare.

Brașov. Telecabină pentru pietoni Gară - Centrul Civic - Tâmpa, cu bifurcaţie - Răcădău - Noua şi Centru Istoric – Postăvaru? 1

De câteva săptămâni mă preocupă ideea şi discut cu pasionaţi şi experţi în domeniu despre posibilitatea introducerii la Braşov a unui sistem de transport pe cablu ca parte a transportului public existent pentru a-l eficientiza. Printr-o astfel de reţea de cabine am putea face legătura între Gara şi Centrul Civic, iar apoi cu Tâmpa, iar de acolo să conectăm Răcădăul şi Noua cu Centrul Istoric şi Postăvaru. Astfel ar deveni staţia de pe Tâmpa un adevărat nod de transport public pentru Braşov.

Telecabinele urbane sunt sisteme de transport de mare capacitate, inovatoare şi prietenoase cu mediul. Numeroase oraşe din Germania iau în considerare în prezent construirea de sisteme de telecabine urbane”, a scris fostul consilier local pe pagina personală de Facebook, potrivit bzb.ro.

Parcare subterană în Centrul Brașovului

Primăria Braşov pare a fi „copleşită” de volumul mare de muncă şi va apela la Asociaţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Braşov (Asociaţia de Transport Metropolitan Braşov) pentru realizarea unor studii şi documentaţii tehnice. Bineînţeles, contra-cost, pentru studiile pe care le vrea municipalitatea, Asociaţia de Transport Metropolitan Braşov ar urma să primească suma totală de 236.000 lei. Parteneriatul dintre Primărie şi asociaţie pentru realizarea studiilor va fi supus aprobării Consiliului Local Braşov în şedinţa de plen din 28 iulie.

Cea mai mare sumă, 200.000 lei, ar urma să fie alocată Asociaţiei de Transport Metropolitan Braşov pentru „Documentaţii tehnice Amenajări parcări publice în Municipiul Braşov – zona Modarom – Colegiul Naţional Unirea – str. Politehnicii – str. Postăvarului – Bulevardul Eroilor, Parcul Eroilor, Promenada Tâmpa”.

Practic, prin realizarea acestor studii, va fi readus în discuţie un plan mai vechi al Primăriei Braşov, care, după ce a „căzut” proiectul parcării de sub Parcul Central Nicolae Titulescu, a luat în calcul amenajarea unei parcări subterane în zona Prefecturii. Spre deosebire de conceptul iniţial, de data acesta, municipalitatea ia în calcul ca posibile amplasamente şi zona promenadei de sub Tâmpa.

Diferenţa de 36.000 de lei ar urma să fie alocată pentru documentaţiile aferente altor 7 investiţii, respectiv construire pasaj rutier cartier Tractorul – Bulevardul Griviţei (şi legături către str. I. C. Brătianu şi Bulevardul Griviţei), amenajări complementare proiectelor cu finanţare nerambursabilă din cartierul Valea Cetăţii (nu se specifică despre ce proiecte este vorba), amenajarea unei parcări publice în zona Noua, amenajarea a două parcări de tip „park&ride” (una în zona Triaj, una în zona Calea Feldioarei).

Pasajul Tractorul – Griviţei ar urma să fie o alternativă la pasajul hobanat de la Gara Braşov, pe care Primăria Braşov în consideră inoportun. De altfel, încă de anul trecut, primarul Braşovului, Allen Coliban, a anunţat că va renunţa la „hobanat”, invocând costurile mari, dar şi o dezbatere publică online, la care au participat foarte puţini braşoveni.

Previous Story

Situația apei potabile în Brașov. Restricții de 10% de la alimentarea cu apă din Barajul de pe Tărlung. Apă cu program pentru 4 localități din Brașov

Next Story

Primarul Allen Coliban: „Avem trasee de MTB în Poiana Brașov! M-am dat și eu, pot să vă confirm că sunt foarte faine”