Situația apei potabile în Brașov. Restricții de 10% de la alimentarea cu apă din Barajul de pe Tărlung. Apă cu program pentru 4 localități din Brașov

Last Updated on iulie 26, 2022 Seceta prelungită își face simțită prezența și la Brașov. Patru localități din județ trec la program iar în municipiu se va apela la rezervele subterane dacă va fi nevoie.

De săptămâna viitoare, Administrația Națională Apele Române va impune restricții de 10% Companiei Apa de la alimentarea cu apă din Barajul de pe Tărlung, a declarat Mihai Uță directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor Brașov pentru BizBrașov.ro.

Situația apei potabile în Brașov. Restricții de 10% de la alimentarea cu apă din Barajul de pe Tărlung. Apă cu program pentru 4 localități din Brașov 1

Asta înseamnă că dintr-un debit de 1.500 de litri, debitul va scădea la 1.200 de litri pe secundă”, a precizat sursa citată. Barajul de la Tărlung, care alimentează Uzina de Apă din Săcele a Companiei Apa, are un grad de umplere de 52%.

Totuși, locuitorii Brașovului, care sunt alimentați în principal din sursa Tărlung, sunt liniștiți de Compania Apa, care spune că este pregătită să dea drumul exploatării apelor din surse subterane. „Vom completa necesarul de apă din surse subterane în cazul acestei restricții de 10%, iar în caz că restricțiile vor fi sporite vom da drumul la un nou pas în ceea ce privește sursele subterane”, spune, la rândul său, Teodor Popa, directorul economic al Companiei Apa. Acesta spune că Brașovul nu a mai experimentat întreruperi ale furnizării cu apă din anii 1996 – 1997.

Mihai Uță spune că momentan nu trebuie să ne facem probleme privind alimentarea cu apă a Brașovului. Acesta estimează că raționalizarea consumului ar putea să fie luată în calcul doar dacă nu plouă încă 45 de zile. „Dacă nu vin ploile într-o lună și jumătate, atunci ar trebui să ne facem probleme”.

Apă cu program pentru 4 localități din Brașov

4 localități din județul Brașov intră la program în furnizarea apei, din cauza secetei accentuate. Raționalizarea vă fi impusă până la îmbunătățirea situației în zonă.

Localitățile afectate sunt Bogata, Dopca, Mateiaș și Racoș. Alimentarea acestora cu apă se face din lacul Dopca. Din cauza secetei accentuate, cota lacului a scăzut foarte mult, iar reprezentanții Companiei Apa au decis că furnizarea acesteia să se facă după program pentru perioada următoare, potrivit Europa FM.

Cei peste 7000 de locuitori din zonă vor primi apă zilnic între orele 6:00 și 22:00, iar măsura vă rămâne în vigoare până la îmbunătățirea situației.

Baraj improvizat pe râul Bârsa

Un fermier din localitatea braşoveană Vulcan a fost sancţionat de autorităţi, pentru că a construit un baraj şi a oprit cursul râului Bârsa. Bărbatul spune că seceta l-a determinat să improvizeze barajul din balastru cu care a făcut ca apa să nu mai ajungă în aval.

Cu ajutorul unei motopompe şi a unui furtun, fermierul şi-a irigat, timp de o săptămână, cele 80 de hectare de porumb, cartofi şi grâu pe care le administrează în zonă. Oamenii care au terenurile la vale de cele lucrate de arendaş s-au trezit că la ei nu mai ajunge nici măcar un strop de apă şi au făcut plângere.

S-a constatat la faţa locului că o societate de pe raza comunei Vulcan a realizat, în albia pârâului Bârsa, lucrări de barare a cursului de apă din materiale locale şi anume un baraj din balast, cu un încărcător frontal, iar, din acumularea rezultată, cu o motopompă, se realizau lucrări de irigaţii pe un teren pe care dumnealui îl are în administrare de la proprietarii de pe raza comunei”, a declarat Mihai Uţă, director SGA Braşov, citat de  Adevarul.

Previous Story

(Foto) Allen Coliban: Prima creșă de stat construită în Brașov în ultimii 12 ani a fost inaugurată luni!”

Next Story

Brașov. Telecabină pentru pietoni Gară – Centrul Civic – Tâmpa, cu bifurcaţie – Răcădău – Noua şi Centru Istoric – Postăvaru?