(Video) Brașov. Cum arată copacul SF care va fi “plantat” în centrul orașului. Costă 330.000 de lei și filtrează aerul ca 275 de arbori

Last Updated on iulie 18, 2022 Brașovul, înconjurat de păduri, este unul dintre cele mai poluate orașe din România. Cum autoritățile nu reușesc să reducă poluarea industrială și cea auto încearcă instalarea de copaci care se „absoarbă” din poluare.

Primăria Braşov va monta un copac realizat cu ajutorul bio-tehnologiei, care are o capacitate de filtra aerul egală cu ea a 275 de arbori, funcţionând pe baza unor ventilatoare care curăţă aerul ce trece prin nişte panouri din muşchi. Costul acestuia este estimat la 330.000 de lei.

(Video) Brașov. Cum arată copacul SF care va fi "plantat" în centrul orașului. Costă 330.000 de lei și filtrează aerul ca 275 de arbori 1

„Un copac urban va filtra aerul din centrul Braşovului. Primăria administrată de Allen Coliban a început procedura de cumpărare a acestui sistem inteligent cu o capacitate de filtrare a aerului egală cu cea a 275 de arbori”, a anunțat, sâmbătă, USR într-o postare pe Facebook, potrivit observatornews.ro.

„Sistemul inteligent «inspiră» aerul murdar, îl filtrează prin panourile cu muşchi şi îl «expiră» apoi ca aer filtrat, curat. În plus, peretele de muşchi irigaţi răceşte şi zona înconjurătoare, iar prin banca de lemn de la baza copacului urban acesta poate fi folosit şi ca loc de relaxare”, a precizat sursa citată.

Costul de achiziţie al instalaţiei este estimat la 330.000 de lei, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 25 iulie, informează adevarul.ro.

,,Brașovul este unul dintre orașele care se confruntă, din păcate, cu probleme legate de calitatea aerului. Tocmai de aceea, este responsabilitatea noastră, ca administrație, să găsim și să implementăm acele măsuri care să facă din orașul nostru unul mai prietenos cu mediul, de la măsurile legate de mobilitatea urbană la cele privind creșterea suprafeței de spații verzi. City-Tree-ul poate fi o soluție pentru zonele în care nu avem spațiul necesar pentru plantarea de arbori, cum ar fi centrul istoric.

(Video) Brașov. Cum arată copacul SF care va fi "plantat" în centrul orașului. Costă 330.000 de lei și filtrează aerul ca 275 de arbori 2

De aceea ne-am propus, într-o primă etapă, să testăm un astfel de sistem, să îi măsurăm eficiența în filtrarea aerului poluat. Aceste dispozitive găzduiesc culturi de mușchi care atrag poluanți, inclusiv CO2, oxid de azot și praf, transformând aceste substanțe nocive în aer purificat. Teoretic, acest sistem are eficiența de filtrare a 275 de arbori, iar experiența orașelor în care sistemul a fost instalat confirmă rolul benefic pe care îl are pentru reducerea poluării.

Un alt avantaj al sistemului, care este dotat și cu senzori care măsoară calitatea aerului – atât a celui ,,inspirat”, cât și a celui ,,expirat”, după filtrare – este că vom ști care este nivelul de poluare din zonă, dar și care este eficiența City Tree-ului.

Sperăm ca în 25 iulie să avem ofertanți, mai ales că, de această dată, ne-am asumat noi responsabilitatea branșării sistemului la rețelele de curent și apă. Avem nevoie de soluții cât mai eficiente, astfel încât Brașovul să redevină orașul cu cel mai curat aer”, a declarat primarul Allen Coliban.

Vezi aici Video:

Previous Story

Brașov. Weekend plin cu evenimente: festival ecvestru, curse de alergare, concert de orgă, târg de produse locale, caravană folk, paradă cu motociclete de colecție

Next Story

Un bărbat care a vrut să-și facă un selfie a căzut în gol în zona barajului de la Siriu, pe DN 10 Buzău-Braşov