Marius Vintila: „Servus! Am o întrebare pentru toți cei locuiesc la Brașov: ce v-a făcut sau vă face să preferați să locuiți aici și nu oriunde în altă parte?”

Last Updated on august 29, 2021 Imediat se face un an de la preluarea administrației de către un nou primar dar atmosfera în Brașov nu s-a schimbat față de vechiul regim. Omul de radio Marius Vintila întreabă cei face pe brașoveni să rămână totuși aici.

Marius Vintila: „Servus! Am o întrebare pentru toți cei locuiesc la Brașov, indiferent dacă stau aici dintotdeauna, au venit din altă parte sau s-au întors după niște ani: ce v-a făcut sau vă face să preferați să locuiți aici și nu oriunde în altă parte?

Marius Vintila: „Servus! Am o întrebare pentru toți cei locuiesc la Brașov: ce v-a făcut sau vă face să preferați să locuiți aici și nu oriunde în altă parte?” 1

LE: postez aici răspunsul unei persoane care dorește să rămînă anonimă iar commentul ei este prea lunga pentru a-l putea posta la comments…
“As vrea sa iti raspund la intrebarea pusa pe contul tau acum 4 h. Dar as vrea sa o fac in privat, ca sa evit sa imi sara multi in cap. E lung, dar poate il citesti cand ai timp. E punctul meu de vedere.

Iti raspund ‘de ce NU am preferat sa raman in Brasov’, cu argumente cat pot eu de obiective, si din punctul de vedere al unui om, de fel din Targoviste, plecat la facultate in Bucuresti, trait in Bucuresti si … vreo doua capitale europene. Mai nou, si in Brasov… In 2020 am trait practic pandemia in Brasov (cat si o mare parte a anului), intr-un cartier al orasului, destul de aproape de centru, unde familia mea are un apartament.

Marius Vintila: „Servus! Am o întrebare pentru toți cei locuiesc la Brașov: ce v-a făcut sau vă face să preferați să locuiți aici și nu oriunde în altă parte?” 2

La sfarsitul anului m-am mutat intr-un cartier nou, la prietenul meu. Petrec foarte mut timp in Brasov, am trecut si printr-un sfarsit de an fiscal la CATTIA, eu lucrand de acasa si preferand sa imi inchiriez un spatiu in situatii de exceptie, sau cand am mult de lucru. NU mi-a placut si nu imi place Brasovul. Stiu foarte multe despre istoria sa, cultura etniilor care l-au populat, perioada comunista, migrarea, depopularea. O istorie la fel de frumoasa si de complexa ca a intregii Transilvanii.

Dar NU imi plac oamenii care il populeaza acum, media lor, si consider ca n-au nimic de-a face cu spiritul vechi al orasului. Revenind la ce am trait: in cartierul in care am locuit initial mi-a fost frig si e multa mizerie (am sunat la primarie sa intreb cand sunt stranse cosurile de gunoi de langa locurile de joaca pentru copii – mi-au spus ca acele cosuri…nu tin de ei, si nici de firma cu care primaria are contract direct. Era… o terta firma care se ocupa (sau nu se ocupa) de niste gunoi aditional… Cartierul este praf, apartamentele sunt umede sau prost anvelopate. Senzatia pe care am trait-o a fost aceea a unui cartier marginas de provincie – Slobozia, Calarasi, Targoviste… cu oameni veniti din toate partile, balcoane fata in fata si multa animozitate. Pe scurt, m-am simtit ca intr-un oras communist din sud.

Piata Astra – multa saracie, multi oameni sarmani, lipsa de educatie (o mizerie de nedescris, cu straturi de seminte, peturi si ambalaje, imprastiate peste tot, prin parcari si prin fata magazinelor. Cartierul nou de care spuneam mai sus mi se pare foarte bine construit si foarte bine manageriat. Ma simt bine acolo, imi place la CATTIA (ca spatiu de lucru si interactiune, desi se pot face muuuult mai multe cu centrul acela).

Din pacate, si aici, tot oamenii fac diferenta. La fel ca in mare parte a Brasovului sunt multi veniti din provincie cu job-ul, sau ramasi acolo dupa ce au absolvit Transilvania. Multe manele la maxim, curse de masini prin cartier. Faptul ca oamenii au acces la credite sau au beneficiat de resurse financiare sa cumpere un apt. nou nu inseamna ca au si educatie… Foarte mult AirBNB cu petreceri si manele de Joi pana Duminica… Cu toate astea, m-am gandit serios sa ma mut definitiv. Problema la noi a fost: cine se muta la celalalt: adica eu, la el in Brasov. Sau el la mine, in apropiere de capitala, unde am ‘emigrat’ recent din Bucuresti. Am ales varianta a doua, in pare parte din cauza oamenilor. Ma refer la oamenii din Brasov, la calitatea si educatia lor.

Asa cum comentam si intr-o portare pe Facebook… eu cred ca mare parte din oamenii educati au plecat. Au ramas cei mai in varsta iar tinerii, mare parte, sunt veniti din orase mai mici, sau cu oportunitati mai mici, pentru care Bucurestiul sau Cluj-ul sunt … prea complicate (tu, cel mai probabil, si alti cativa cunoscuti care au migrat in Brasov, sunteti o exceptie…). Parerea mea este ca, in general, atat educatia, cat si mentalitatea actualilor locuitori, sunt mai degraba provinciale. Sunt multi veniti din R. Moldova sau chiar din Ucraina (total alte valori, alt acces la cultura/alt fel de cultura) si, pana una alta, sunt tineri care au viitorul inainte si vor sa reuseasca in viata. Nu prea conteaza ‚restul’. Am fost ‚colega’ la CATTIA cu un moldovean crescut la Moscova care imi povestea de filierele ucrainiene de falsificare a actelor de rudenie pentru cei care cer cetatenia romana pe baza antesesorilor. Multi dintre ei vin in Brasov.

Marius Vintila: „Servus! Am o întrebare pentru toți cei locuiesc la Brașov: ce v-a făcut sau vă face să preferați să locuiți aici și nu oriunde în altă parte?” 3

Sau merg la Cluj sau Oradea – e mai usor decat in Bucuresti si, probabil, mai liniste. Asta nu inseamana ca nu sunt si multi moldoveni din Rep. Moldova in Bucuresti sau in Targoviste, spre exemplu. Nu ma intelege gresit, este dreptul lor, cei care vin legal. Problema e ca unii nu sunt ‘legali’, nu cred ca sunt romani si n-au nici o legatura cu Brasovul; nu cunosc istoria locului si nici n-au timp si energie sa o afle. Mai e si un suflu ultra-nationalist in Brasov care ma cam sperie… ‚Colegul’ de la CATTIA il impartaseste, desi nu stiu cat de roman este, nici el, in fapt…

Trecand la lucruri concrete: piata de munca mai restransa decat in Bucuresti sau Cluj, mai putine oportunitati. Problema majora pentru mine: salarizarea foarte proasta. Asta in conditiile in care Brasovul este un oras mai scump decat Bucurestiul, si la chirii, si la case, si in restaurant. Mall-ul acela nou sfideaza orice logica – este mai schimp decat Bloomingdale’s (nu glumesc). Lipsa de activitati – eu n-am avut ce face in oras. In afara de centru, nimic. No jazz, no street fairs, no movies (nu, cinema-urile din mall nu se pun…). Plus – cocalareala maxima in centru vechi, in weekend, si nu numai. In concluzie, eu n-am simtit ca traiesc intr-un oras din Transilvania si am avut mereu sentimentul ca locuitorii adevarati ai Brasovului au plecat de mult iar orasul este, acum, al altora.

Si nu ma refer la cei care au venit din tara in perioada comunista. Cumva, ei s-au integrat in timp, in peisajul multietnic al orasului de atunci. Ma refer la un val nou de locuitori cu o mentalitate diferita, cu foarte putine cunostinte despre trecutul orasului, mult nationalism, prejudecati, superficialism (din nou, sunt subiectiva…; dar este pct meu de vedere). Ceea ce am mai simtit plimbandu-ma pe strazile vechi ale orasului – s-a emigrat masiv dupa 1990; din vechea populatie, inca in putere, care nu reusise sa fuga inainte de ’89… Orasul a fost ‘luat’ de altii. Mai adaug – marlania din trafic (am trecut prin adevarate show-uri de hartuire noaptea pe strazi), precum si greutatea de a iesi efectiv din oras inspre Bucuresti in absolut orice zi a saptamanii. Eu, spre exemplu, prefer sa vin spre capitala, marti dimineata, sau marti seara tarziu, ca sa nu stau bara la bara. In week-end este exclus sa iesim inspre Predeal. Mergem ‚in secuime’ cum spune al meu…
.
Mai sus sunt, deci, motivele care m-au determinat sa nu ma MUT de tot in Brasov, desi am avut oportunitatea, si s-a pus problema, sa fac lucrul acesta.
De ce ti-am scris asta? Pentru ca stiu ca locuiesti in Brasov, si daca nu ma insel ai ales Brasovul in detrimentul Bucurestiului. Tot din cate cred, esti Brasovean de fel. Probabil asa cum eu am trait intr-o bula in Bucuresti, asa traiesti si tu in Brasov. Cei din bula mea nu au reusit sa o largeasca de fel. Cum de fiecare data cand ieseam din ea dadeam de marlanie in orice coltisor al capitalei, am ales sa migrez un pic in afara – este liniste unde m-am mutat, dar in acelasi timp foarte usor accesul spre oras. Eu nu stiu cata influenta ai tu in Brasov dar ma gandesc ca esti, totusi, o persoana publica si poate, impreuna cu prietenii si apropiatii tai care au ales sa ramana sau sa se mute in Brasov, reusiti sa ‚largiti bula’.

Brasovul are nevoie de un proiect de dezvoltare (inclusiv umana, si pe termen lung). E nevoie de multa educatie, de un plan de dezvoltare sustenabil, de un proiect turistic pe termen lung – turismul preponderent este cel de week-end, cel mai daunator si poluant pentru oras, din toate punctele de vedere, inclusiv fonic. Si este nevoie de un proiect cultural – nu festivaluri Cerbul de Aur sau alte tampenii, ci cultura care lipseste cu desavarsire – expozitii, festivaluri, teatru de strada, proiecte pentru copii, pentru generatia care vine, nu stiu… Ma uit cu tristete cum se prabusesc case vechi din Ardeal, de o frumusete covarsitoare, ma uit la vechile fabrici si institutii din vremea imperiilor si la felul cum stau sa se naruie (incepand de la Timisul de Jos si pana la Turda…). Oamenii ‚lor’ au luat de mult calea strainatatii. Dar asta nu inseamna ca cei care au ramas trebuie sa le treaca cu vederea. E mare pacat de istoria acestui loc frumos.

Imi pare rau ca a trebuit sa scriu asta si mi-ar placea sa citesti. Eu, pana in 2020, am fost turist ocazional in Brasov. Am avut mereu o parere foarte buna despre acest oras si a si fost motivul pentru care m-am retras, in pandemie, in Brasov. Decizia de a locui acolo mi-a schimbat insa, radical perceptia. Desi s-a pus problema sa ma mut, nu mai doresc asta. Nu imi plac oamenii, saracia si mizeria unui oras care ar putea sa fie intre cele mai bogate si instarite. Dar nu este.

Ca sa inchei, totusi, intr-o nota pozitiva:
– imi plac Racadaul si potecile din imprejurimi
– m-a surprins placut Noua, cu parcul si, la fel, potecile din zona

– imi place cat de cat felul cum s-a dezvoltat pe orizontala orasul, din punct de vedere al construirii, in comparatie cu Bucurestiul si Clujul
– imi place ca oricat de prost te-ai simti, poti sa iesi la plimbare pe un munte sau sa vizitezi unul din satele ardelenesti din nord…
Nu suficient, insa, sa decid relocarea…”

Previous Story

Foto Brașov. Urși la Lacul Noua. „Ce facem cu vizita acestei ursoaice impreuna cu puii ei, in fiecare seara…Asteptam un raspuns d-nule primar Coliban!!!”

Next Story

Zeul Automobil la Brașov. Valentin:  „La noi în Schei avem dube / electrodube la frecvențe destul de jalnice. Am plecat pe jos și am început să înțeleg ce înseamnă Brașovul Verde”