Brașov. De ce au eșuat Allen Coliban și Flavia Boghiu în primele luni de mandat? Emil Boc: „Primarul este oratorul în jurul căruia vin universitățile, vine mediul de afaceri, vin resursele de turism, dar tu trebuie să lucrezi cu toți împreună. Nu ești șeful lor, ești doar cel care adună în jurul tău toate lucrurile bune”

Last Updated on iulie 28, 2021 Doi copii, Allen Coliban și Flavia Boghiu, au fost aleși să se ocupe de treburile Brașovului. Din păcate, cei doi au înțeles că trebuie să fie foarte buni funcționari publici în funcții politice. Prima mare greșelă a celor doi.

Emil Boc le transmite primarilor tineri: „Primarul este oratorul în jurul căruia vin universitățile, vine mediul de afaceri, vin resursele de turism, dar tu trebuie să lucrezi cu toți împreună. Nu ești șeful lor, ești doar cel care adună în jurul tău toate lucrurile bune”.

Brașov. De ce au eșuat Allen Coliban și Flavia Boghiu în primele luni de mandat? Emil Boc: „Primarul este oratorul în jurul căruia vin universitățile, vine mediul de afaceri, vin resursele de turism, dar tu trebuie să lucrezi cu toți împreună. Nu ești șeful lor, ești doar cel care adună în jurul tău toate lucrurile bune” 1

Cu alte cuvinte primarul trebuie să fie în primul rând un om care adună în jurul lui resursele orașului, cel care știe cum să „traducă” în Hotărâri de Consiliul Local dorințele celor care vor să activeze în Brașov. El nu este un funcționar public care să se îngroape în hârtii, de dimineață până seara. Este responsabil cu viziunea orașului.

Un primar care a vrut să controleze totul, s-a îngropat în hârtii, s-a ocupat doar de lucruri administrative a fost George Scripcaru. Și el a eșuat pentru că nu a avut o viziune de viitor pentru Brașov, a fost un primar „frână” care a împiedicat dezvoltarea mediului cultural, economic etc.

Aici au eșuat Allen Coliban și Flavia Boghiu: Nu au viziune, vor să fie buni funcționari în funcții politice. Nu au curaj, nu știu cum să negocieze cu adversarii, cum să-i păcălească pentru a le fi votate proiectele.  Coliban încearcă, dar este fără substanță: „Brașov, orașul verde”, dar nu a închis niciun mare poluator. Așa zicea și Scripcaru și lumea nu l-a crezut. „Brașov, oraș prietenos cu copii”. Iar copiii merg mai mult pe stradă pentru că trotuarele sunt ocupate  de autoturisme. De lozinci brașovenii s-au săturat. Vor să vadă viziunea, vor să vadă acțiune.  Nu au concediat pe nimeni, nu au anulat niciun contract cu scandal. Auditul s-a pierdut prin sertare.

Brașovul lui Scripcaru era lăudat. Brașovul lui Coliban este murdar, mizer.

Alte explicații de  la Alexandru R. Crețu: „Atunci când meciul se vede mai bine din tribună.
Vă aduceți aminte cum a început primul mandat al lui George Scripcaru? Cu multe asfaltări, cu multe șantiere deschise. Tocmai pentru că înainte nu se întâmpla nimic, diferența s-a văzut din primele luni.

Cum a început mandatul lui Allen Coliban? Cu încercarea de a transparentiza mult mai mult activitatea, cu unele dezbateri publice și cu reorganizări ale echipei din primărie.

Aș zice că sunt două strategii complet diferite. Scripcaru a vrut să își câștige oamenii de la bun început, să arate că e omul care face. Coliban gândește pe termen lung și își dorește să livreze mai mult înainte de următoarele alegeri. Nu contest buna intenție a echipei Coliban, cu atât mai puțin pe cea a lui Scripcaru. Asta chiar dacă la Coliban este o muncă la care contribuie serios și Flavia Boghiu. Scripcaru era un lider pe model vechi, dar care era uneori influențat negativ de cei ce roiau în jurul său.

N-am să ating în acest text deloc interesele care au existat sau care pot exista în jurul celor doi. Nu ăsta îmi e scopul. Îmi doresc doar să prezint o analiză care poate ajuta atât la o înțelegere mai bună, cât și pentru a impulsiona puțin, pentru a rămâne ancorați mai mult în „a face”.

Am spus încă de la început că echipa Coliban deschide cam multe meciuri, iar asta e totuși riscant. E greu să le poți duce pe toate, dar dacă le câștigă, atunci succesul este aproape garantat. Aici ar mai fi ceva de adăugat: uneori meciurile nu sunt deschise direct de către primar și nici nu știu dacă sunt făcute cu aprobarea sa. Sunt adesea prea mulți comunicatori, prea multe păreri exprimate în spațiul public, dar cam acesta e USR-ul. Cu mult Facebook, lucru care i-a și adus acolo unde sunt. Scripcaru, spre exemplu, avea Facebook doar în campanie. Deci suntem cumva la extreme.

Scripcaru a pornit sus și a făcut multe în primele două mandate, iar mai apoi a coborât nivelul, poate din acalmie, poate din cauza dosarelor cu care se confrunta. Altfel era și acum primar.

La fel ca Scripcaru, Coliban a venit pe un oarecare val de nemulțumire. Însă la el e mult mai greu. Pentru că lumea îl compară cu unul care a făcut, dar și pentru că așteptările celor care l-au votat sunt mari. Aici cred că este cheia. Coliban are de făcut lucrurile pe care Scripcaru nu le-a mai realizat în ultimele două mandate. Trebuie să țină pasul cu orașe precum Cluj, Oradea sau Timișoara, orașe care ne-au cam depășit din multe puncte de vedere. Iar brașoveanul e mândru. Coliban își poate câștiga tinerii de partea sa, dar pentru asta trebuie să scoată Brașovul din amorțeală, să impulsioneze mediul universitar, să dezvolte zona culturală, să sprijine sportul. Însă nu oricum. Brașovului îi trebuie o direcție de dezvoltare, iar astăzi totul se face intuitiv, de pe o zi pe alta. Sau așa pare. Avem nevoie de o strategie clară, una asumată de toată lumea, de la mediul administrativ până la cel politic, întregul mediu politic. Și dacă mă întrebați, spun că acesta este lucrul cu care trebuia să înceapă administrația Coliban. Avem turiști, dar știm ce fel de turiști avem? Știm ce îi atrage? Sau ce fel de turism ne dorim să dezvoltăm? Ce fel de oameni vrem să ne viziteze?

Orașul e tot mai sufocat din cauza traficului, iar aceasta va fi o problemă reală de viitor. Scripcaru a rămas în memoria oamenilor ca cel care a reușit să rezolve asta într-o primă fază, chiar dacă viziunea lui a fost pe termen relativ scurt. El a făcut totuși partea mai ușoară, atunci când și mașinile erau mai puține. Acum e de lucrat inclusiv cu mentalitatea oamenilor care își doresc să parcheze în fața școlii, a grădiniței sau a restaurantului. Iar asta produce nemulțumiri în prima fază.
Ar mai fi investițiile mari, proiectele mari. Acesta este locul în care nici Scripcaru nu a făcut prea multe. În afară de patinoar sau de bazin n-au existat mari realizări. Coliban ar trebui să se axeze pe unul sau două proiecte de acest fel, cum ar fi spitalul sau sala polivalentă. Pe modelul pe care merge Adrian Veștea cu aeroportul. Dar și aici e vorba de asumare, ca peste tot. Dacă îți iese, succesul e garantat.

Cât despre gospodărirea orașului… Aici e nevoie de foarte multă atenție, tocmai pentru că e locul în care Scripcaru a excelat (nu comentez costurile). Înțeleg să fie mai puține panseluțe, dar nu putem avea mizerie, nu putem avea locuri neîngrijite. Despre acestea nici nu ar trebui să vorbim în 2021.

Anul de grație este aproape de final, iar echipa Coliban trebuie să livreze mai mult, asta dacă își dorește să continue ceea ce a început. Un lucru e clar, un primar are nevoie de două mandate pentru a-și pune planurile cu adevărat în aplicare, dar câștigarea celui de-al doilea mandat depinde de felul în care îl începi pe primul.
Am scris puțin cam mult, dar am făcut asta tocmai pentru că oamenii din cele două echipe știu că nu sunt genul părtinitor și mai ales că exprim opinii pentru că îmi pasă de felul în care se întâmplă lucrurile în Brașov.

Lăsați jocurile și interesele din spatele ușilor închise, nu mai aruncați vina pe ele, atunci când există nerealizări. Pixul, semnătura și faptele vă aparțin!
Spor la treburi!”

Flavia Boghiu: „Alexandru R. Crețu, Mulțumesc pentru luciditatea analizei. Apreciem și luăm în considerare opiniile argumentate, chiar și atunci când sunt critice.
Am făcut greșeli de când am preluat mandatul. Unele din lipsă de experiență, altele din naivitate sau pentru că am fost copleșiți.

Mai e mult până departe, însă n-am pierdut nicio secunda din vedere nici scopul pentru care ne-am înhămat la asta, nici determinarea de a recupera lipsa de experiență.
Mulțumim!
Gânduri bune”

Previous Story

Parcurile din Brașov abandonate. „Domn Primar Coliban, Parcul Central este uscat, arid, deșertic”. „Tractorul, arată groaznic mizerie de nedescris făcută de către păsări”

Next Story

București-Brașov. Alin Popoviciu: „De fiecare dată când trec cu trenul pe Valea Prahovei se întâmplă să văd imaginea asta: coloane uriașe de mașini. Oameni buni, alegeți trenul!”