Allen Coliban explică de ce a creat un FC Brașov fără suporterii de la SR Brașov

Last Updated on iulie 21, 2021 În ultima perioadă a fost un război în toată regula între politicienii care susțin Corona Brașov și suporterii care susțin FC Brașov, grupați în SR Brașov. Allen Coliban a declarat în nenumărate rânduri că o echipă ca și Corona Brașov nu poate funcționa fără suporteri. Zilele trecute, Allen Coliban a anunțat totuși că o echipă poate funcționa și fără suporteri. Astfel, a creat FC Brașov, a predat echipa politicienilor care susțin Corona Brașov iar pe suporteri i-a lăsat în treaba lor, în liga a treia cu SR Brașov. Primarul are și el undeva departe: locul din liga a doua a fost câștigat de Corona din bani publici. Dar ce te faci fără suporterii cei mai înfocați? Câți ani își va permite Primăria să bage bani în FC Brașov, o echipă fără suporteri? La scandal sponsorii nu vin.

Allen Coliban: „FC Brașov – o echipă nouă, deschisă către comunitate
⬇️ Varianta scurtă:
De ce avem acum și noul FC Brașov, și SR?
Răspuns: pentru că SR încă are o grămadă de datorii, neputând așadar să primească susținere din resurse publice (nici bani, nici brand) și pentru că în mod constant o parte a conducerii SR a refuzat ca noul club să joace în Liga a 2-a, cerând explicit să renunțăm la locul “finanțat” din banii comunității și să reluăm parcursul din Liga a 4-a.

Allen Coliban explică de ce a creat un FC Brașov fără suporterii de la SR Brașov 1

⬇️ Varianta detaliată:
Când am venit la Primărie, am ajuns în mijlocul unui război între fosta administrație și suporteri. Între o echipă finanțată din bani publici (Corona Brașov) și una susținută prin voluntariat, muncă și sacrificii (SR Brașov).

Nu exista dialog, nu exista colaborare, erau doar orgolii, umilințe și acuze.

Ca braşovean, am mers la meciurile SR, am donat către echipă și am îndemnat cât mai multă lume să susțină acest efort. Ca primar, am avut zeci de discuții și negocieri, pentru a face posibil un consens și pentru a pune pe picioare un proiect comun, un proiect al Brașovului.
Din start trebuie clarificată o întrebare: “Dacă echipa SR a dovedit și performanță managerială (s-a calificat la baraj, deși a fost finanțată doar din donații) și susținere din partea suporterilor, DE CE a fost nevoie de un alt proiect/club?”

Motivul este simplu și foarte ușor demonstrabil: în ciuda promisiunilor repetate, clubul încă are mari datorii (sursa: bilanțul din iunie 2021). Lucrul acesta face imposibil atât din punct de vedere legal, cât și din punct de vedere al bonității, să primească resurse publice (bani, respectiv brandul spre folosință).
Mi s-a spus în urmă cu un an că datoriile vor fi achitate în termen scurt. În iarnă se vorbea despre o lună, înaintea barajului erau “aproape achitate”, în iunie mi s-a spus că vor fi stinse în câteva zile. A fost bariera principală în calea colaborării dintre Municipalitate și SR, a fost o dimensiune a profesionalismului/bonității și principalul argument al celor care spuneau că “nu e totul chiar așa cum îl prezintă cei de la SR”.

O construcție solidă nu se face cu țepe. Nici până acum nu am primit informațiile reale și actuale cu privire la situația datoriilor și a contractelor de creditare existente și încă neînregistrate în contabilitate, deși le-am cerut – sunt printre oamenii care au donat la SR și fie și doar pentru acest motiv ar fi trebuit să le primesc.

Un alt motiv a fost lipsa coeziunii în rândul celor care reprezintă clubul. Președintele SR l-a declarat “persona non grata” pe managerul clubului (pe care s-ar fi mulțumit să îl trimită în proiectul Primăriei, doar ca să scape de clauza de reziliere de 200.000 EUR din contractul de management), suporterii s-au dezis de decizia majoritară a organelor de conducere de a colabora cu Primăria, jocurile de putere interne au consumat enorm de multă energie și au făcut imposibilă găsirea unui acord privind calea de urmat. S-a ajuns până la acuze de trădare între oamenii din același club și chiar către jucătorii care jucaseră cu sufletul.

Am repetat următoarele lucruri în cele câteva discuții avute cu toți cei care ar fi putut agrea o soluție: faptul că nu vom avea nicio scuză pentru a nu lăsa orgoliile deoparte și a găsi o cale comună, faptul că nu mai există conflictul din urmă cu un an care să justifice lupta, faptul că brașovenii (cei care nu înțeleg încărcătura emoțională a trecutului consumat recent) își doresc o echipă care să ajungă cât mai repede în Liga 1. Faptul că lupta este acum cu o fantomă – că nu mai există secția de fotbal de la Corona (nici CIS, nici conducere, nici culori) ci avem un club nou, cu organe de conducere din care dorim să facă parte și reprezentanții suporterilor.
Fiecare dintre aceste întâlniri s-au încheiat pozitiv, cu un acord, însă de fiecare dată acesta a fost încălcat de către reprezentanții SR, uneori chiar de a doua zi.
Așa s-a ajuns la situații de-a dreptul absurde – conducerea SR să trimită în scris acordul de a colabora, iar suporterii (montați de Președinte) să se dezică de această decizie și să protesteze în fața Primăriei; conducerea SR să recunoască situația financiară dezastruoasă a clubului și să decidă că nu vor înscrie echipa în campionat (locul din Liga a 3-a urmând a fi folosit de către noua Academie FC Brașov), pentru ca la o săptămână distanță să facă fix opusul.

Nu am vorbit până acum despre toate aceste lucruri, din trei motive.
Primul, pentru că am intrat în această poveste pentru a face pace, nu război.

Al doilea, pentru că înțeleg supărarea suporterilor, înțeleg și trecutul luptelor cu Corona, precum și dificultatea de a îngropa acest conflict și de a merge mai departe (nu este vina suporterilor că s-a ajuns aici).

Al treilea, pentru că încă mai cred că soluția există și că este una facilă, pentru asta este fiind nevoie de pași făcuți din ambele părți:
– avem nevoie de suporteri alături de FC Brașov, iar ei sunt invitați să își desemneze un vicepreședinte în noul club și doi membri în Consiliul Director
– avem nevoie de marketing făcut profesionist, iar SR a demonstrat că știe să facă asta. Pe modelul altor cluburi moderne, suporterii ar putea să preia gestiunea acestui capitol, iar din comisionul aplicat veniturilor generate din vânzări să își poată finanța deplasările și cheltuielile cu coregrafia
– echipa și locul din Liga a 3-a ce aparțin SR să devină Academia FC Brașov, parte din proiectul echipei mari, având finanțare comună

Pentru ca toate astea este nevoie de un dram de înțelegere, de seriozitate și de deschidere, atât dinspre conducerea, cât și dinspre suporterii SR.

Ce fain ar fi să avem un singur FC Brașov cu echipe și în Liga a 2-a, și în Liga a 3-a! Și ce bizar ar fi să avem două echipe distincte, ambele cu cântecele “Steagului”, ambele cu aceleași culori, ambele vânzând tricouri, ambele luptându-se pentru simpatia brașovenilor…

Din păcate, există în România exemple și pentru un scenariu (Farul, UTA), și pentru celălalt (Craiova, Poli). Depinde doar de noi cine alegem să fim. Ceasul al 12-lea a venit, peste 10 zile jucăm acasă primul meci, cu Viitorul Pandurii Tg. Jiu.
Haideți alături de FC Brașov! ⚽”

Previous Story

Allen Coliban și-a făcut un fel de FC Brașov care va juca în liga a doua. Suporterii rămân cu SR Brașov în liga a treia

Next Story

Urșii agresivi vor fi împușcați! Guvernul a adoptat OUG. Allen Coliban va decide care urs va fi împușcat