Brașov. Alt mesaj Ro Alert. Ursoaică cu pui în Răcădău. „Ursul nu zgârie, ursul omoară”

Last Updated on iunie 12, 2021 Un alt mesaj Ro-Alert a fost trimis ieri noapte de ISU Brașov pentru a semnala prezența unei ursoaice pe strada Jepilor (Răcădău). Este a doua alertă în ultimele 12 ore, în zonă .

„Animalul este considerat periculos. Nu încercați să vă apropiați de el sau să-l hrăniți. Evitați deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară”, se arată în mesajul transmis de ISU Brașov, potrivit mytex.ro.

Brașov. Alt mesaj Ro Alert. Ursoaică cu pui în Răcădău. „Ursul nu zgârie, ursul omoară” 1

Potrivit locuitorilor din zonă este vorba de o ursoaică cu trei pui, probabil, aceeași de care scria și pe care a filmat-o acum o săptămână Petronela Rotar.

Vezi aici Video:

Ce să faci când te întâlnești cu ursul

Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultatii de Silvicultura din Brasov a oferit o lista de sfaturi pentru amatorii de drumetii montane, care le-ar putea salva viata in caz ca dau nas in nas cu ursul, potrivit ziare.com.

Instinctul este sa fugi imediat in momentul in care vezi ursul, dar ar fi cea mai mare greseala. Oricat de antrenat ai fi nu ai cum sa alergi mai tare decat un urs. Asadar, ai vazut ursul, te opresti si te retragi incet, cu fata spre animal, pe acelasi traseu pe care ai venit.

Nu fluieri, nu tipi, nu faci galagie atunci cand ai vazut ursul. Asta s-ar putea sa-l agite si mai tare si sa-l determine sa atace. Zgomotul (fluier, petarde, clopot etc.) se face atunci cand esti pe poteca de munte tocmai pentru a avertiza ursul ca esti in padure si sa-i dai timp animalului sa se retraga.

Este esential sa nu mergi in liniste pe traseu de munte sau prin padure . Daca esti insotit, vorbesti tare cu colegul de drumetie, daca esti singur, fluieri, canti. Chiar daca are un “nas fin”, ursul nu poate distinge mirosul in cazul in care vantul bate dinspre el. Daca intalnirea urs-om se face brusc, fara sa-i dai timp animalului sa se retraga, este posibil sa fie tentat sa atace, daca este luat prin surprindere.

Exista spray-uri anti urs, dar acestea trebuie sa fie de capacitate mare pentu a fi eficiente, jetul cu substanta iritanta trebuie sa ajunga macar la 10 metri distanta. Substanta nu este daunatoare pentru animal, doar provoaca o iritatie pe caile respiratorii si determina ursul sa fuga. Dupa ce ati activat spray-ul, nu fugiti, ci va retrageti usor pe acelasi traseu pe care ati venit, cu fata spre animal. Nu-i intoarceti spatele.

Petardele pot fi eficiente, dar nu tot timpul. Ursii au inceput sa nu mai asocieze zgomotul produs de petarde cu vanatoarea, nu-l mai asociaza cu un pericol iminent si exista posibilitatea sa nu se sperie.

Atentie mare la arborii doborati in padure, mai ales la cei care au si radacinile scoase din pamant. Este locul pe care masculii de urs il aleg pentru a-si face barlog. Femelele care au pui isi fac adaposturi mult mai elaborate si mai ferite, in pesteri de regula.

Nu va pozitionati intre puiul de urs si mama acestuia. Femela va considera ca vreti sa-i atacati puiul si va deveni foarte agresiva. Cand vedeti un pui de urs, procedati exact ca atunci cand va intalniti cu un urs adult. Poate fi la fel de periculos. Puii de ursi sunt insotiti mereu de mama lor. Chiar daca nu o vedeti pe ea de prima data, cu siguranta este undeva in apropiere si se pregateste de atac.

Ursii nu se joaca! Atunci cand vedeti un urs care alearga si face “tumbe” prin padure, fiti convisi ca este in atac, iar intentiile lui nu sunt deloc prietenesti.
Nu oferiti mancare, nu va indreptati spre ei, nu va opriti sa le faceti fotografie. Pentru ca hrana este din belsug, femelele de urs au inceput sa fete mai mult decat doi pui.

Ovidiu Ionescu a precizat ca in prezent sunt inregistrate sase cazuri de ursoaice cu cinci pui. In Sinaia, recent, a fost filmata pe strazile din oras o ursoaica insotita de patru pui. Asadar, daca ati vazut doi pui in padure, nu inseamna ca nu mai sunt si altii in imediata apropiere.

Singurul gest salvator este sa va retrageti incet neaparat pe acelasi drum pe care ati venit si in niciun caz sa nu interactionati cu ursuletii. Orice gest, orice miscare indreptata spre puii de urs ar putea fi interpretate de mama lor drept un pericol si va ataca.
Ursul nu zgârie, ursul omoară.

Previous Story

Brașov. Alertă urs Răcădău. Petronela Rotar: „Trăim ca în junglă…pe strada cu pricina era plin de copii care ieșeau de la școală și care pot da nas în nas cu ursul”

Next Story

Cum s-a comportat primarul Allen Coliban la întâlnirea cu brașovenii din Răcădău