Tramvai din Brașov până în Poiană via Șchei, propunere din 1938. Mihai Nanu: „Se avea în vedere încă de pe atunci extinderea Brașovului până în Codlea și Râșnov”

Last Updated on mai 19, 2021 Brașovul avea în plan un tramvai până în Poiana Brașov. Se dorea extinderea liniei până la Codlea și Râșnov.

Mihai Nanu: „🚋 Tramvai din Brașov până în Poiană via Șchei, propunere din 1938
❇Context: După înființarea tramvaiului (o cale ferată suburbană Brașov-Satulung) în 1892, acesta trece prin mai multe etape de extindere, dar ratează în antebelic electrificarea, deși se fac planuri în acest sens. Rămâne cu material rulant deja învechit, cu locomotive sau automotoare pe aburi, care din motive de ”mediu” ca să le numim așa, pun probleme vieții în oraș, mai ales riscuri de incendii.

Tramvai din Brașov până în Poiană via Șchei, propunere din 1938. Mihai Nanu: „Se avea în vedere încă de pe atunci extinderea Brașovului până în Codlea și Râșnov” 1

După Primul Război, MÁV cedează statului român și această cale ferată, iar prin Autorizația nr. 24.891/16 Mai 1933 a fost suspendată definitiv circulațiape tronsonul cuprins între Gara Bartolomeu și Gara Promenadă (3,254 km) (”Promenadă” fiind la actuala Primărie).

În 1938, Direcțiunea Tramvaiului din Brașov înaintează memoriul de mai jos Ministerului Comunicațiilor publicat în Gazeta de Transilvania, în care s-au formulat mai multe propuneri.

Tramvai din Brașov până în Poiană via Șchei, propunere din 1938. Mihai Nanu: „Se avea în vedere încă de pe atunci extinderea Brașovului până în Codlea și Râșnov” 2

Printre ele, electrificarea și extinderea tramvaiului pe vechiul traseu până în Bartolomeu și crearea unuia nou până în Poiană via cartierul Șchei (în memoriu se specifică și caracterul etnic ”cea mai românească parte a orașului”).

Se avea în vedere încă de pe atunci extinderea Brașovului până în Codlea și Râșnov. Nu aveam conceptul de Zonă Metropolitană 😃

Dovadă că această excepţionalitatea Brașovului este un proiect care rămâne tot timpul de demonstrat, ne împotmolim într-un mod sublim în marile proiecte, dar apelăm la coarda sensibilă a patriotismului local.
Sursa foto: Liviu Mititeanu”

Previous Story

Brașov. Mai puține accidente. Intersecţia problemă de la Stadionul Municipal va fi reconfigurată

Next Story

FC Brașov nu va fi în liga a doua. Consilierii s-au încurcat în asociații și voturi. Flavia Boghiu: Eu nu prea mă pricep la fotbal dar în Brașov există o singura echipă, un singur spirit. Cel a lui FC Brașov