Azi trebuia să aibă loc Parada Junilor Brașoveni. Junii te provoacă la un concurs pe Facebook

Last Updated on mai 9, 2021 Autoritățile au interzis și în acest an Parada Junilor, din cauza pandemiei. Junii te provoacă la un concurs pe Facebook

Junii Brasovului:Haideți ca împreună să ne reamintim cu drag momentele petrecute la Parada Junilor și să ne rugăm ca anul viitor să ne revedem și să ne bucurăm live, în Duminica Tomii.🇷🇴

Azi trebuia să aibă loc Parada Junilor Brașoveni. Junii te provoacă la un concurs pe Facebook 1

Din păcate, din cauza pandemiei și a restricțiilor, nici anul acesta nu am putut organiza Parada Junilor.

În spiritul tradițiilor și a sărbătorii de astăzi, îi provocăm pe toți iubitorii de tradiție, la un concurs cu premii pe Facebook. Astfel, cei care vor posta o poză sau un filmuleț de la Parada Junilor din anii anteriori, vor putea câștiga 1 buzudgan autentic al Junilor, o ședință foto și un voucher de 100 de lei la restaurantul Pandamania.

Azi trebuia să aibă loc Parada Junilor Brașoveni. Junii te provoacă la un concurs pe Facebook 2 Azi trebuia să aibă loc Parada Junilor Brașoveni. Junii te provoacă la un concurs pe Facebook 3

Regulamentul este clar și simplu pentru toată lumea: trebuie să atașați pozei de concurs, hashtag-urile #Traditiamergemaideparte și #JuniiBrasovului, iar primele 3 poze care vor primi cele mai multe likeuri, vor fi premiate.
Campania începe astăzi în duminica Tomii și durează 48 de ore.💙💛❤”

Azi trebuia să aibă loc Parada Junilor Brașoveni. Junii te provoacă la un concurs pe Facebook 4 Azi trebuia să aibă loc Parada Junilor Brașoveni. Junii te provoacă la un concurs pe Facebook 5 Azi trebuia să aibă loc Parada Junilor Brașoveni. Junii te provoacă la un concurs pe Facebook 6 Azi trebuia să aibă loc Parada Junilor Brașoveni. Junii te provoacă la un concurs pe Facebook 7

Muzeul de Etnografie Brasov: „Parada călare a Junilor din Miercurea Paștilor a fost anulată din ordinul Magistratului Braşovului in 1821.
Până la instaurarea regimului comunist, ziua de Miercuri din Săptămâna Luminată era dedicată paradei călare a Junilor şi urcatului acestora Între Chetri, unde fiecare ceată organiza o petrecere câmpenească unde se mâncau bucatele tradiţionale aduse de soţii şi mame. Obiceiul a fost recunoscut de autorităţile care i-au sprijinit pe Juni.
Azi trebuia să aibă loc Parada Junilor Brașoveni. Junii te provoacă la un concurs pe Facebook 8

Totuşi, din izvoarele istorice reiese că în anul 1821, Magistratul a oprit desfăşurarea paradei, din cauza numărului mare de refugiaţi munteni aflaţi în Braşov şi a climatului de teamă generat de Revoluţia lui Tudor Vladimirescu şi de intervenţia Sfintei Alianţe.

Spre deosebire de perioada recentă, în secolul al XIX-lea și prima jumătate a secolului XX, Junii făceau parada călare la sfârșitul sărbătorii de la Pietrele lui Solomon, după-amiază, când coborau în Piața Prundului și se îndreptau spre Cetate urmând strada Brâncoveanu de azi (Ulița Furcoaie).

Pe platoul dintre Bastionul Fierarilor și Poarta Schei se adunau mulțimi mari de oameni din cetate (sași, maghiari, evrei, greci, români) care admirau alaiul Junilor călare.

Junii treceau călare, defilând prin fața zidurilor Cetății și urcau pe platoul din Groaveri (str. Bartolomeu Baiulescu), de unde se îndreptau spre Crucea de pe Coastă (Crucea Mușicoiului) unde, după ce cântau Troparul Învierii, sărbătoarea lua sfârșit, iar Junii se duceau spre casele lor.
#tradițiiromânești #șcheiibrașovului #defilareajunilor
Foto: Frantz Neuhauser cel Tânăr, Laviu colecția Muzeului de Artă Brașov”

Advertisements
Previous Story

Allen Coliban: Noi măsuri de relaxare în Brașov

Next Story

Polițist brașovean: Am fost certat de fiica-mea! “Tati, astăzi mergeam către grădi și am întâlnit o mașină parcată care bloca tot trotuarul. A trebuit să ma duc pe stradă pentru a o ocoli și a-mi continua deplasarea