Last Updated on mai 17, 2021 Deputatul Tudor Benga este nemulțumit de modul cum președintele CJ Brașov administrează proiectul Aeroportului. S-au investit 80 de milioane de euro dar se anunță că vor fi zboruri doar până la București. Nu s-a dorit turn fizic, Aeroportul va avea unul virtual, dirijat de la Aeroportul Arad, aflat în faliment, nu mai are curse regulate. Și nu s-a spus clar dacă un avion Wizz Air sau Lufthansa poate ateriza pe Aeroportul Brașov dirijate prin turn virtual tocmai de la Arad.
Tudor Benga: „Eu mă bucur că în sfârșit avem un răspuns de la Romatsa privind varianta de turn de control pentru aeroportul Brașov. Aș prefera să văd textul deciziei în integralitate înainte să fac prea multe comentarii și sper ca CJ Brașov să îl pună la dispoziția publicului. Întâmplarea face că săptămâna trecută, înainte să apară veștile dinspre CJ, depusesem oficial o adresă parlamentară către Minister și Romatsa privind stadiul acestei decizii și concluziile ei (…)
Sper să putem vedea decizia în integralitate cu toate detaliile cât mai curând astfel încât să avem o idee mai clară despre implicațiile ei asupra operaționalizării aeroportului.
Decizia în sine e importantă fiindcă elimină un potențial factor de întârziere, respectiv „Centrul”. Ideea că „nu ne lasă Bucureștiul”, care a circulat cel puțin o vreme pe la Brașov, se cam transeaza din momentul în care avem un acord clar al Romatsa pe soluția de turn de control.
Dacă alegerea în sine, aceea de a avea turn remote în loc de turn fizic, se va dovedi înțeleaptă sau nu, vom afla în clipa în care se vor confirma primele curse regulate ale unor operatori precum Wizzair, BlueAir sau Ryanair.
Fiindcă aici e o nuanță importantă: faptul că un aeroport poate fi operaționalizat exclusiv cu turn de control virtual nu înseamnă neapărat că liniile aeriene se și înghesuie de îndată să opereze pe el. Detaliile din decizie sunt importante atât pentru a vedea în ce orizont de timp putem avea turnul remote operațional cât și pentru a înțelege ce alte provocări putem întâmpina.
Faptul că Aradul a fost ales drept punct de dirijare nu cred că e întâmplător ci are cel mai probabil o explicație financiară în spate. Aeroportul Arad e singurul aeroport încă activ din țară care nu mai are absolut nici o cursă regulată. Practic Aradul trăiește doar din câteva chartere răzlețe pe timp de vară. Nu știu exact cine plătește pentru serviciile de dirijare de acolo, bănuiesc că CJ Arad fiindcă ei îl operează. Dar îmi închipui că soluția de a avea dirijarea remote a Brașovului de la Arad are de-a face și cu un calcul de împărțire a costurilor.
Momentan cam astea sunt singurele mele concluzii în lumina anunțului președintelui CJ Brașov de joi seară. Nu vă ascund că, personal, nu am nici un fel de încredere în modul de comunicare al conducerii CJ Brașov pe tema aeroportului. S-au adunat de-a lungul timpului prea multe artificii tehnice și jonglerii comunicaționale în acest proiect și vom afla la final cât de chibzuită va fi fost sau nu treaba. Însă este irelevant câtă încredere am sau n-am eu personal, ce e relevant e cât de repede vedem aeroportul funcțional.
În mod normal decizia Romatsa ar trebui să urgenteze lucrurile de aceea mă și bucur că în sfârșit această decizie a venit. Sunt însă la punctul ăsta și suficient de experimentat în interacțiunea politică și administrativă din România cât să știu câți diavoli pot fi în detalii. Așa cum am spus-o în nenumărate rânduri, aeroportul Brașov se va putea numi finalizat în ziua in care prima cursă regulată cu pasageri va ateriza la Ghimbav.
Și nu-mi doresc nimic altceva decât ca ziua aia să vină cât mai repede. In 2020 n-a venit deși ni se promisese în fel și chip. În 2021 nu va veni de asemenea fiindcă nu mai are cum. Poate în 2022? Cât se poate de sincer să fiu, nu sunt deloc convins, sper însă să mă înșel”.