Last Updated on mai 24, 2021 Mulți făceau mișto că Aeroportul Brașov va fi gata când nu ne va mai trebui, dând exemplu apariția de nave care nu mai necesită un astfel de aeroport. O fantezie, bineînțeles. Însă realitatea ne va lovi mult mai repede și ne vom uita cum Brașovul a băgat 80 de milioane de euro într-un aeroport, degeaba. Spania face un experiment, care dacă va reuși, cu siguranță va fi aplicat în toată Uniunea Europeană.
După Franța, şi Spania vrea să elimine zborurile pe distanțe scurte, transmite La Repubblica, citată de G4Media. În planul pe termen lung pe care guvernul de la Madrid l-a numit „Spania 2050”, premierul Pedro Sanchez intenţionează să introducă măsuri care să restricționeze sever traficul aerian între destinații relativ apropiate.
În vizor se află rutele scurte, în special cele interne. Condiția necesară și suficientă este dată de existența liniilor de cale ferată, în general cele de mare viteză, foarte aglomerate. Linia de demarcație – pe care Paris a votat-o deja și pe care Spania vrea să o introducă la rândul ei – constă în existența unei rețele feroviare capabile să conecteze două localități în mai puțin de două ore și jumătate.
Consiliul Județean Brașov ne-a promis, că la început, nu se va zbura pe curse internaționale, se va zbura doar pe distanță scurtă, Brașov-București, exact ce vor spaniolii și francezii să interzică.
Mai tragic este că lângă noi, în Ținutul Secuiesc, se construiește rapid un aeroport de pe care vor zbura avioane mai mari ca la Brașov.
Coordonatorul proiectului aeroportului Brașov, Alexandru Anghel: Vorbim de zboruri cu o capacitate redusă, de până la 19 locuri sau mai puțin, astfel încât să asigurăm un grad de încărcare, care să fie profitabil.
Cei din Harghita, care construiesc un aeroport la marginea comunei Remetea, anunță că vor zbura avioane cu o capacitate de 40-50 de locuri. La noi doar de 19 locuri.
Aeroportul Brașov ar mai fi util pentru cargo, transport marfă. Dar el nu a fost construit pentru așa ceva, nici măcar nu s-a luat în considerare, s-a dorit unul exclusiv de pasageri. Cei de la Sibiu au început deja demersurile pentru construcția unui terminal cargo.
Aeroportul Brașov, cu avioane de 19 locuri, nu va putea susține o bătălie cu Sibiul care se bazează pe venituri cât de cât bunicele din zborurile de persoane. Vom avea Aeroportul Brașov, fără pasageri, care va impune prețuri mari la cargo spre deosebire de Sibiu, care va putea oferi prețuri mai mici, susținute de zborurile de persoane. Plus, autoritățile se grăbesc să construiască Autostrada Brașov – Făgăraș. Apoi spre Sibiu va fi o nimica toată de construit.
Vom ajunge în situația în care marfa va fi mai ieftin de transportat pe auto până la Aeroportul Sibiu și apoi cu avionul decât de pe Aeroportul Brașov.
Reprezentanții Aeroportului Internațional Sibiu au scos la licitație, pe SEAP, întocmirea studiului de fezabilitate pentru obiectivul „Terminal de bunuri – cargo”. Anunțul a fost publicat chiar în această dimineață, autoritatea contractantă fiind Aeroportul Internațional Sibiu RA, potrivit ekronomica.ro
Valoarea totală estimată a contractului este de 234.000 de lei, iar finanțarea este suportată de la bugetul de stat. Se vor presta servicii de intocmire a unui studiu de fezabilitate pentru obiectivul ”Terminal de bunuri / cargo”. Descrierea serviciilor este disponibila in Sectiunea Caietul de sarcini din cadrul Documentatiei de atribuire.