Brașov. Tu ce alegi? Mihaela Chirvasa: „Sa zicem ca locuiesc in Răcădău și azi am o treabă în Tractorul. Îmi ia 9 minute door-to-door cu mașina (daca e trafic, 12 minute), iar cu transportul alternativ 36 de minute (autobuz si mers pe jos aproape 2km, conexiune o dată la 15 min). Mno, oricât de ecologista as fi, ce credeți ca aleg?”

Last Updated on februarie 23, 2021 Primarul Allen Coliban încearcă să salveze RATBV de la dezastru prin introducerea tramvaiului. Autobuzele pur și simplu nu sunt eficiente din punct de vedere al numărului de călători transportați și frecvența de călătorie. Dacă pui autobuze diesel din 5 în 5 minute la Brașov nu mai poți respira.

Pe grupul de Facebook Brașovul Civic, Mihaela Chirvasa a scris: „Sa zicem ca locuiesc in Răcădău și azi am o treabă în Tractorul.
Dau pe google sa vad cum ajung acolo si aflu ca imi ia 9 minute door-to-door cu masina (daca e trafic, 12 minute), iar cu transportul alternativ 36 minute (autobuz si mers pe jos aproape 2km, conexiune o data la 15min). Mno, oricat de ecologista as fi, ce credeti ca aleg? Si moca sa fie transportul public, tot cu masina ma duc cand diferenta de timp si confort intre cele 2 mijloace de transport e asa de mare.

Brașov. Tu ce alegi? Mihaela Chirvasa: „Sa zicem ca locuiesc in Răcădău și azi am o treabă în Tractorul. Îmi ia 9 minute door-to-door cu mașina (daca e trafic, 12 minute), iar cu transportul alternativ 36 de minute (autobuz si mers pe jos aproape 2km, conexiune o dată la 15 min). Mno, oricât de ecologista as fi, ce credeți ca aleg?” 1

Bon, odata ce-am luat decizia cu ce ma duc, ma joc un pic pe google maps si vad ca de oriunde as porni si oriunde m-as duce, cumva diametral opus, cu masina ajung cam de 3 ori mai repede decat cu autobuzul. Nu mai vorbesc de disconfortul schimbarii autobuzului, asteptatului prin statii etc.

Si mai observ un lucru: ca aproape toate traseele indicate pentru masina, duc prin centru, mai exact prin inelul de la Centrul Civic. Deci, ai, n-ai treaba prin centru, esti invitat de infrastructura actuala sa o iei pe acolo pentru ca drumul e cel mai scurt (si ca timp si ca distanta).

Fac un efort de imaginatie si imi inchipui ca arterele principale sunt dispuse radial si nu se mai conecteaza in centru prin inel atunci cand aleg un traseu pentru masina personala (schita din prima imagine)

Experimentand un pic cu maps, vad ca oricum as da-o, tot cu masina ies mai bine ca timp, dar diferenta de timp ar fi doar de vreo 5 minute. Iar daca e sa iau in calcul ca, scotand traficul din centru, autobuzul are toate sansele sa-si micsoreze timpul de calatorie si sa-si mareasca frecventa, s-ar putea sa ies mai bine cu autobuzul. Unde mai pui ca s-ar putea intinde si o pista de biciclete, iar aerul fiind mai curat, peisajul mai frumos, durata calatoriei comparabila, devine tentanta o calatorie pe 2 roti…

Dupa parerea mea, inelul din Centrul Civic nu e numai o mostra de uratenie in mijlocul orasului ci si nodul gordian in problema mobilitatii in Brasov.

Cata vreme va fi punct terminus pentru cei cu treaba in zona dar mai ales zona de tranzitie intre doua puncte de pe harta Brasovului, el va fi un magnet irezistibil pentru soferi pentru ca nu vad ce imbunatatiri s-ar putea aduce la reteaua de transport in comun ca sa devina competitiva cu masina personala.

Pe de alta parte, regandid mobilitatea pe un model ca in schita atasata, Centrul va fi tot un magnet, dar nu pentru masini, ci pentru oameni. Deja imi zboara gandul la cate s-ar putea face acolo…voua nu?

Cristina B.: Ca sa ajung la munca si sa ma intorc cu autobuzul imi ia 2 ore, iar cu masina personala 20 de minute. Cred ca alegerea este clara.

Ovidiu R.: Cunosc orase mari europene care au recurs la un tertip , anume …au redus viteza maxima legala de circulație în oraș la 30km/h, tocmai pentru a descuraja circulatia cu mașinile personale. Dar asta se poate adopta in tari unde coruptia este mult mai mică.

Previous Story

(Foto) Copaci măcelăriți de Primăria Ghimbav

Next Story

Brașov. Catalin Leonte: La împlinirea a 6 anișori de când se tot repară, ar trebui schimbat și numele, din „podul Fartec” în „Monumentul neputinței/impotenței”.