Allen Coliban: „Începe reabilitarea centrului istoric din Brașov, pe model Oradea”. Ce avantaje au orădenii

Last Updated on februarie 22, 2021 Allen Coliban a anunțat astăzi că a preluat modelul de succes din Oradea privind reabilitarea caselor din Centrul Istoric. Proprietarii vor primi sprijin logistic și financiar din partea Primăriei Brașov.

Allen Coliban: „Începe reabilitarea centrului istoric din Brașov. Facem primul pas pentru ca centrul nostru istoric să arate așa cum merită.
Am supus spre aprobarea Consiliului Local înființarea unei Fundații, pe modelul Fundației “Centrul istoric al Oradiei”, care va oferi sprijin logistic și financiar proprietarilor pentru renovarea și reabilitarea clădirilor din patrimoniul istoric.

Allen Coliban: „Începe reabilitarea centrului istoric din Brașov, pe model Oradea”. Ce avantaje au orădenii 1
(Centrul Istoric Oradea)

Miercuri este votul în Consiliul Local, dacă inițiativa primește aviz pozitiv urmează perioada de înființare a Fundației, comunicarea directă cu proprietarii clădirilor vizate, iar în vară deja se vor putea depune primele dosare pentru obținerea sprijinului financiar.

Sper ca acest model implementat cu succes în alte municipalități să funcționeze bine și la noi, iar în câțiva ani să vedem o altă față a centrului Brașovului. Una curată, frumoasă și demnă de istoria pe care o poartă”.

Vezi aici Video:

Pentru clădirile nemonument istoric situate in zone construite protejate, primăria Oradea oferă:
50% – din valoarea lucrărilor de intervenţie şi protejare – sub formă de contribuţie financiară rambursabilă acordată de autoritatea publică finanţatoare. Sumele vor fi restituite de proprietari pentru cota parte indiviză ce o deţin din imobil, sub formă de rate lunare pe o perioadă de 5 ani, după recepţia la terminarea lucrărilor.

50% – din valoarea lucrărilor de intervenţie şi protejare cu plata către constructor – condiţionat de existenţa unui fond de reabilitare în acest sens şi de plata lucrărilor până la recepţia la terminarea lucrărilor.

Suma privind cota parte ce revine proprietarilor va fi recuperată din fondurile de reabilitare disponibilizate în favoarea autorităţii publice locale, plăţile se vor efectua pe măsura efectuării plăţilor către constructor, în baza situaţiilor de lucrări aprobate, până la recepţia la terminarea lucrărilor.
Allen Coliban: „Începe reabilitarea centrului istoric din Brașov, pe model Oradea”. Ce avantaje au orădenii 2
(Centrul Istoric Oradea)

Pentru clădirile monument istoric situate in zone construite protejate, primăria Oradea oferă:

grant suplimentar – ce cuprinde 20 % din valoarea lucrărilor de intervenţie şi protejare – sub formă de contribuţie financiară nerambursabilă acordată de autoritatea publică finanţatoare.

80 % din valoarea lucrărilor de intervenţie şi protejare – sub formă de contribuţie financiară rambursabilă acordată de autoritatea publică finanţatoare. Sumele vor fi restituite de proprietari pentru cota parte indiviză ce o deţin din imobil, sub formă de rate lunare pe o perioadă de 5 ani, după recepţia la terminarea lucrărilor.

Previous Story

(Foto) Brașov: A lăsat Bucureștiul pentru Șirnea unde a construit o casă de vacanţă pentru turişti sub numele de Tripsylvania Tiny House

Next Story

Primăria Brașov va tăia 74 de arbori. Doar 26 au putut fi salvați de la tăiere