Brașov. Primarul Allen Coliban, reacție întârziată după dezastrul auto din Centru: „Sunt născut și crescut în Șchei, dar niciodată nu a existat un asemenea trafic precum cel din 2 ianuarie”

Last Updated on ianuarie 5, 2021 Primarul Allen Coliban a avut o reacție întârziată după dezastrul auto din Centru, din 2 ianuarie. Sute de mașini au blocat Centrul Istoric, locuitorii din zonă fiind intoxicați de gazele de eșapament.

Allen Coliban: „Sunt născut și crescut în Șchei, dar niciodată nu a existat un asemenea trafic precum cel din 2 ianuarie. Șcheiul este un cartier pitoresc, cu o imensă valoare istorică. O bună parte din farmecul Șcheiului este dat de străduțele înguste, ce șerpuiesc printre dealuri, dar care fac deplasarea cu automobilul o adevărată provocare.
Brașov. Primarul Allen Coliban, reacție întârziată după dezastrul auto din Centru: „Sunt născut și crescut în Șchei, dar niciodată nu a existat un asemenea trafic precum cel din 2 ianuarie” 1
(Foto: Florin Filipescu)

Există câteva momente din an în care Șcheiul atrage un număr impresionant de turiști – de Paște, de Duminica Tomii (la parada Junilor), etc. În aceste momente, majoritatea brașovenilor știu că deplasarea în Șchei se face pe jos sau cu mijloacele de transport în comun.

Problemele de trafic din Șchei nu sunt doar ale celor care vizitează Șcheiul – de la an la an, numărul de mașini ale riveranilor din zonă a crescut, crescând și problemele legate de parcare și de blocajele din trafic.

Trebuie să realizăm că a sta blocat în mașina personală nu folosește nimănui: nici mediului, nici riveranilor, nici celorlalți participanți la trafic. Pe de o parte, avem ambuteiajele din ce în ce mai dese, pe de alta, o scădere a frecvenței transportului în comun – mulți șcheieni spunând că autobuzele sunt mai puține și vin mai rar decât veneau odată.

Este în interesul tuturor să nu mai existe astfel de ambuteiaje, iar experții spun că soluția cea mai bună este îmbunătățirea transportului public, capitol la care Șcheiul a fost neglijat în ultimii ani.

Sunt lucruri care nu pot fi făcute peste noapte, necesită timp pentru a avea rezultate bune, însă sunt și măsuri care pot fi luate pe termen scurt pentru a rezolva din problema traficului, cum ar fi îmbunătățirea frecvenței cu care vin autobuzele. Voi avea o discuție joi cu RATBV pe această temă.

Suplimentar, avem nevoie de o analiză a traficului și a numărului de mașini în zonă. Studiul de trafic (inclusiv pe zona Șchei) urmează să ne fie livrat luna aceasta, pornind de la el putem analiza și pregăti măsuri care să diferențieze riveranii de vizitatori și care pot ajunge, în ultimă instanță, la restricții de circulație în zonă (cu excepția riveranilor și pe intervale orare sau pe zile specifice).

Pentru că am folosit cuvântul “analiză”, un alt demers va fi în sensul atragerii la Brașov a unor experți pe mobilitate urbană, cu care să gândim măsurile pe termen mediu și lung.

Vom vorbi despre toate acestea și în dezbateri publice, prima dintre ele intenționez să o organizez la finalul acestei luni.
Lucrurile se vor schimba în bine la Brașov, tot ce vă cer este să aveți încredere în echipa noastră și așteptări realiste din perspectiva timpului. Până atunci, aș vrea să citesc în comentarii ideile voastre despre cum vedeți viitorul transportului public în Brașov”.

Advertisements
Previous Story

Brașov. Alte blocuri în Șchei? „O suprafață de 15 000 mp a fost scoasa la vânzare pe net la prețul de 900 000 euro. Si uite așa in loc de livezi si pomi fructiferi vom avea blocuri”

Next Story

Brașov. Restaurante și cafenele deschise în alte 5 localități. Rata de infectare a scăzut sub 3