Last Updated on decembrie 23, 2020 Se complică lucrurile în cazul Carrefour. Șeful de magazin este acuzat că acceptă prea ușor că o fată a fost bătută la el în magazin, nu ia atitudine fermă și îl interesează doar acuzațiile de furt.
Radu Hossu: „Am avut o discuție șocantă in seara asta cu Directorul Carrefour unde a avut loc bătaia încasată de fata de 18 ani de etnie romă.
Omul nu doar că are un limbaj total neprofesionist, spunând că ce am scris eu sunt mizerii, dar are și o atitudine agresivă. Și față de mine (nu-i bai, că am dus atitudini agresive până acum), dar și față de caz. Fața de fata bătută, parcă nici n-ar exista. Importanța imaginii companiei Carrefour pare mai importantă pentru el, iar rănile, traumele suferite de un copil din cauza dezumanizării unor angajați de acolo sunt lipsite de prioritate.
Să ne înțelegem: Carrefour este un gigant internațional. Cu mii de angajați, lobby-iști, juriști, avocați, specialiști de marketing, research, comunicare (la Brașov lipsesc cu desăvârșire sau sunt și ei incapabili de empatie). De partea cealaltă stă o fată bătută, iar din cauza etniei redusă social la nimic mai mult decât un “obiect de recuzită” într-un scandal care are ramificații sociale și instituționale mari.
Carrefour România nici până acum nu-și asumă vreo parte din acest scandal produs – repet, de un abuz fizic de o violență severă (7-8 zile de îngrijiri medicale necesare și cine știe câte luni de recuperare psihologică pentru a trece peste o astfel de traumă). Carrefour este impasibilă, e ca un mastodont care calcă totul în picioare în goana de a pune batista pe țambal și a continua lucrurile “business as usual”. Pentru că vin sărbătorile și pentru că, nu-i așa, e momentul pentru încasări serioase. Fata a încasat niște pumni, picioare, ei încasează venituri. Impasibili și ignoranți, după cum spuneam.
Ignorarea situației face parte dintr-o strategie deja cunoscută în lumea corporatistă și nu numai: delegitimarea victimei. Victima nu se poate apăra, victima o fi făcut ea ceva. Victima e într-un final vinovată măcar în parte. Astfel se generează un traseu paralel de comunicare publică, în care lucrurile sunt neclare, oamenii devin dezinteresați de situație, iar cei puternici câștigă. Da, suntem într-o junglă antropomorfizată, civilizată să-i spunem. Dar acum este momentul să ținem cu cei mici (și ca vârstă în cazul ăsta) și abuzați. Prin urmare, vă propun vouă:
Că tot vine Crăciunul, fiți mai buni: fiți mai buni și faceți-vă cumpărăturile din alte hypermarket-uri. Altele decât Carrefour. Fiți mai buni și printr-un astfel de gest responsabilizați-i și dați-le un semnal nu doar lor, ci tuturor celor care urmăresc acest caz, că e momentul asumării. Că e momentul să susținem victimele, nu să le delegitimăm. Că e momentul să spunem nu unor astfel de abuzuri. Fie că ele au substrat rasist, xenofob, homofob sau de alt fel.
Eu, mâine și poimâine îmi voi face cumpărăturile pentru Crăciun #NuDeLaCarrefour”