Brașov. Parcări mai scumpe în centru, ca la Viena, Budapesta, Praga. Mihai Nanu: „Parcarea zonală în orașele cu apă caldă din Europa”

Last Updated on octombrie 21, 2020 Lucrurile sunt clare. Primarul Allen Coliban vrea mai puține mașini în centrul Orașului. Primăria va construi parcări uriașe la marginea orașului iar cei care vor să se plimbe prin Brașov o vor face pe jos sau cu autobuzul. În centru vor parca doar cei care își vor permite, la 10-30 de lei pe oră.

Mihai Nanu: „Parcarea zonală în orașele cu apă caldă din Europa.
Sofia
Sofia a delimitat zonele de parcare prin două culori, albastru și verde. Așa era și la Burgas, dar nu mai știu cât plăteai pentru fiecare zonă.
Zonele albastre sunt taxate de luni până vineri între orele 8:00 și 19:00, precum și sâmbăta între 8:00 și 14:00 cu 2 leva pe oră, adică 1.02 euro la cursul actual. Trebuie menționat că nu poți parca mai mult de două ore, ceea ce înseamnă că nu vei plăti mai mult de 2.04 euro în zonele cele mai scumpe, pe când la noi în București o singură oră este 2.16 euro în primele două ore.

Brașov. Parcări mai scumpe în centru, ca la Viena, Budapesta, Praga. Mihai Nanu: „Parcarea zonală în orașele cu apă caldă din Europa” 1

Zonele verzi sunt mai ieftine, taxate de luni până vineri între orele 8:00 și 19:00, precum și anumite sâmbete declarate lucrătoare între 8:00 și 14:00 cu 1 leva pe oră, adică 0.51 euro (max 4 ore).

Budapesta
Între Dunăre și Grand Boulevard în Pesta, precum și zona Várhegy (Dealul Castelului Buda) de luni până vineri între orele 8:00-20:00, parcarea costă 580 de forinți pe oră, adică peste 2 euro la cursul actual, iar timpul maxim acordat unei singure parcări este de 3 ore.

În restul Budei și în zona adiacentă Grand Boulevard în Pesta parcarea este taxată de luni până vineri între orele 8:00-18:00 cu 265 forinți/oră, adică 0.81 euro (max 3 ore).

În restul zonelor parcarea este 175 forinți/oră, adică 0.53 euro, de luni până vineri între orele 8:00-18:00 (max 3 ore).
Sâmbăta, duminica și în sărbătorile legale parcarea este gratuită.

În Budapeste există și parcări supraterane amplasate lângă marile centre comerciale și hoteluri, deschise 24/7, iar tarifele orare se situează între 0.73 și 2.5 euro/oră.

Praga
La fel ca vecinii noștri bulgari, cehii au două zone delimitate prin culori.
Zonele portocalii: maximum 2 ore, 1.6 euro/oră

Zonele verzi: maximum 6 ore, 0.60 euro/30 minute sau 4.8 euro pentru toate cele 6 ore
Taxarea se face între orele 08:00-18:00 sau 08:00-20:00 în funcție de zonă. Update: Zona albastră costă 1 leva/h.

În parcările special amenajate tarifele orare sunt între 0.5 și 1.25 euro/oră, iar pe o zi întreagă acestea variază între 5 și 17.5 euro.

Viena, Austria
În funcție de zonele Vienei, diferă timpul maxim de parcare (între 2 și 3 ore) sau orele la care parcarea este taxată, însă tariful este același, 1.05 euro/30 minute. Ceea ce înseamnă că nu trebuie să plătești o oră întreagă, dar prețul este aproape la fel de mare cu cel din centrul Bucureștiului.
În parcările special amenajate, tarifele fluctuează între 3 și chiar peste 10 euro/oră.

Așa e, Brașovul e un oraș turistic, dar ar trebui să știm că Budapesta, Praga sau Viena au turiști într-o singură săptămână cât are tot județul Brașov într-un an. Și totuși, și ei au parcarile mai scumpe în centrul istoric”.

Previous Story

Brașov. Ce bun era un tramvai. Nelu Corbu: „Stau si ma uit cum se înghesuie călătorii la orele de vârf in autobuze midi in care abia de mai arunci un ac si ma gândesc cum ar fi fost daca aveam o rețea de tramvaie in tot orașul, trei patru linii, cu rame care ar putea prelua capacitatea a doua-trei troleibuze cu burduf sau a 6-7 autobuze odată!”

Next Story

Jador se mută la Brașov. „Pentru că-mi plac oamenii. Sunt cu mai mult bun simț, sunt simpli, e altceva față de București”