Brașov. Ce bun era un tramvai. Nelu Corbu: „Stau si ma uit cum se înghesuie călătorii la orele de vârf in autobuze midi in care abia de mai arunci un ac si ma gândesc cum ar fi fost daca aveam o rețea de tramvaie in tot orașul, trei patru linii, cu rame care ar putea prelua capacitatea a doua-trei troleibuze cu burduf sau a 6-7 autobuze odată!”

Last Updated on octombrie 21, 2020 Înghesuiala din autobuze contribuie decisiv la răspândirea coronavirusului. Ce bune erau niște tramvaie care să preia capacitatea a 5-6 autobuze. Dar brașovenii se bucură că tramvaiul nu-i încurcă în trafic. Cei de la Sibiu sunt mai deștepți. Cer bani europeni pentru intruducerea unor linii de tramvaie.

Nelu Corbu: „In multele mele intalniri cu diverse persoane care inteleg ce inseamna mobilitate urbana si transport public am auzit atat de multe argumete in favoarea tramvaiului incat nu am putut sa fac alceva decat sa promovez acest mijloc de transport chiar si in conditiile in care brasoveanul obisnuit iti sare la gat in scurt timp numai la vederea unei poze cu un tramvai, daramite la o pledoarie in favoarea acestuia.

Brașov. Ce bun era un tramvai. Nelu Corbu: „Stau si ma uit cum se înghesuie călătorii la orele de vârf in autobuze midi in care abia de mai arunci un ac si ma gândesc cum ar fi fost daca aveam o rețea de tramvaie in tot orașul, trei patru linii, cu rame care ar putea prelua capacitatea a doua-trei troleibuze cu burduf sau a 6-7 autobuze odată!” 1

Pot intelege adversitatea aceasta pentu ca e una izvorata din experienta, una total nefericita, cu tramvaiul vechi 101 care a circulat in trecut pe traseul Rulmentul-Saturn-Poienelor. Mai adaugi putina necunoastere a argumentelor tehnice si ai ca rezultat un mediu total nefavorabil reintroducerii tramvaiului in Brasov.

Dar…pentru ca vorbim de un oras de aproximativ 280.000 de locuitori trebuie acceptat de catre toti ca exista o nevoie stringenta a unui mijloc de transport de mare capacitate, care daca mai e si electrificat putem spune ca orasul nu ar avea decat de castigat de pe urma prezentei acestuia. Si nu, Metroul nu este sustenabil financiar decat de la 800.000/1mil de locuitori in sus, iar capacitatea unor autobuze(indiferent de propulsia lor, electrice cu atat mai putin!) nu poate face fata orelor de varf cu o aglomeratie de urbe maricica.

Acestea fiind spuse, mai putem adauga inca un argument in pledoaria pentru tramvai: pandemia si necesitatea distantarii fizice(fizice, nu sociale!).

Stau si ma uit cum se inghesuie calatorii la orele de varf in autobuze midi in care abia de mai arunci un ac si ma gandesc cum ar fi fost daca aveam o retea de tramvaie in tot orasul, trei patru linii, cu rame care ar putea prelua capacitatea a doua-trei troleibuze cu burduf sau a 6-7 autobuze odata! Nevoia de distantare e una reala si constatam ca nu toti isi permit masini si mai mult, chiar daca si-ar permite, nu am avea spatiu public suficient sa facem drumurile atat de late incat sa folosim cu totii autovehicule personale.

Transportul public electrificat de mare capacitate este o necesitate nu un moft, este o necesitate, nu un blestem, asa cum multi se grabesc sa-l considere. Iar pentru cei care isi doresc tramvai poate ca in prima faza pare o utopie sa vorbim de reintroducere, dar va pot spune ce stiu: pe lista de domenii finantabile din fonduri europene la ADR Centru se afla si introducerea tramvaiului, culmea, Sibiul a avut grija de asta, orasul care nu a avut niciodata tramvai, orasul care este mult mai mic decat Brasovul dar care probabil doreste sa deruleze la un moment dat o astfel de investitie in exercitiul asta financiar.

Deci baza cea mai importanta, finatarea, exista. Acum tot ce mai trebuie facut este sa se lucreze local la aducerea subiectului pe ordinea de zi a decidentilor locali si convingerea populatiei de necesitatea acestuia si de efectele benefice pe termen lung ale prezentei tramvaiului in peisajul urban brasovean.

*Sibiu:
-suprafata: 121 km patrati
-populatie: ~170.000

*Brasov:
-suprafata: 267.32 km patrati
-populatie: ~280.000
Foto: Cristian Macedonschi”

Previous Story

(Video) Ce pandemie? Șef ISU Brașov prins la un chef ilegal în care s-au ignorat total regulile anti-COVID!

Next Story

Brașov. Parcări mai scumpe în centru, ca la Viena, Budapesta, Praga. Mihai Nanu: „Parcarea zonală în orașele cu apă caldă din Europa”