Last Updated on septembrie 14, 2020 Deranj mare în sistemul medical când s-a aflat că o fătucă de 24 de ani, având doar experiență de cântăreață, a fost angajată la Guvern ca să monitorizeze spitalele Regionale. Medicul Dan Grigorescu, care se luptă pentru construcția Spitalului de la Brașov, s-a oferit să monitorizeze el, chiar gratis.
Grigorescu Dan, Spitalul Județean Brașov: „Mă ofer eu, domnule ministru Tătaru! Și, pe deasupra, GRATIS!
Acum, după ce ați dispus anularea angajării fără concurs a celor două consiliere dedicate întăririi colectivului Direcției Monitorizare, Implementare Spitale Regionale, zău că vă înțeleg pe deplin dificultatea în care ați fost puși, și dumneavoastră, ca ministru, și doamna Laura Gafton, actuala șefă a direcției. Iar când zic asta, mă delimitez ferm de acuzațiile lansate în spațiul public de unii „răutăcioși de serviciu”, cum că a fost o ocupare de posturi „cu dedicație”, pregătită încă din martie 2020. Nu că nu ar fi fost așa, dar chiar nu e treaba mea, e a altora!
Eu vă înțeleg dezamăgirea prin prisma faptului că subiectul spitalelor regionale, chiar dacă nu este într-atât de acut pe cât ar trebui să fie în această campanie de alegeri locale, va începe de-a dreptul să ardă în perioada parlamentarelor!
Iar cum în Ministerul Sănătății nu aveți oameni care să genereze rezultate palpabile… Dar nu orice oameni, adică din ăștia care să se prezinte la întâmplare, aiurea, așa, să se angajeze și ei la stat, ci dintr-ăștia tineri, pricepuți și energici precum cele două concurente (Filip Codruța și Pantea Gabriela) care s-au bătut, practic pe cele două posturi vacante! Iar acum, după tot acest scandal monstruos, să nu le aveți nici pe ele… e greu de muncit în DMISR, zău, așa!
Tocmai de aceea, din compasiune pentru situația în care sunteți, vă fac o propunere imposibil de refuzat: numiți-mă pe mine consilier (chiar și numai „debutant”, că nu mă supăr)! Ați avea numai avantaje de pe urma acestei decizii. Iată câteva!
1. Mă ofer să îndeplinesc sarcinile de consilier în DMISR fără a primi vreun salariu, așa că veți putea face o economie importantă la bugetul ministerului. La început, pentru vreo trei luni, timp în care, dacă mă ajutați cu un mic lobby la conducerea SCJUBv, mi-aș lua concediu fără plată.
Asta pentru că nu vreau să lucrez în virtual, on-line sau cum se mai poartă prin minister, ci nemijlocit, alături de oamenii reali de acolo. Cu munca de la Facultatea de Medicină oi scoate-o eu cumva la capăt în contextul predării în virtual, bine-înțeles, și cu sprijinul conducerii acesteia! Ce va fi după un trimestru, vom mai vedea, în funcție de cât de mulțumiți vom fi unul de celălalt… Dar tot gratuit ar rămâne, să fim bine înțeleși!
2. Am aproape toate calitățile care au recomandat-o pe domnișoara Codruța Filip: deși medic primar, sunt absolvent și de drept. Am (avut) voce, așa încât, cam la vârsta Codruței, am fost un membru titular al Corului Intermezzo din Cluj, după care am cântat și în vreo două coruri de biserică. Am fost și model. N-o spun eu, mi-au spus-o câteva persoane mai tinere, care mi-au declarat, cu un delay de vreo douăzeci de ani de la intersecția destinelor noastre, că le-am servit ca model, dar numai în viață. Din portofoliul meu de model lipsește cu desăvârșire zona foto sau cea de catwalk (eu nu am fost un obișnuit al podiumurilor decât ca premiant, dar asta nu se pune, cu siguranță!).
Nu știu dacă pentru cei din resurse umane din minister contează, dar în domeniul folcloric stau chiar mai bine decât Codruța: am fost și dansator de dansuri populare la ansamblul „Mărțișorul” din Cluj! CV-ul meu suferă, în schimb, la relațiile bune cu lumea politică și în privința vârstei. La astea mă bate de departe, pentru că, din păcate pentru mine, le am invers decât Codruța. Posed în schimb, altele în plus. Vedeți, pe lângă cel în științe juridice, mai am un masterat în managementul sistemelor de asigurări de sănătate, la care se adaugă și o competență certificată de ISP în managementul de spital (am și fost câțiva ani directorul general al unui mare spital clinic județean de urgență).
3. Mai aduc în discuție, evident, în favoarea mea, și munca mea continuă de fix 5 ani pe care am depus-o în inițierea, dezvoltarea și promovarea proiectului Noului Spital al Brașovului, devenit, fără voia mea, dar cu intruziune politică, și regional. Competența mea în acest domeniu (atâta câtă o fi) își are rădăcinile în documentarea atentă, urmare a prezenței mele nemijlocite, ca bursier, a trei sisteme de sănătate performante: cel olandez, cel elvețian și cel american. Alături de mine, parte a Asociației Noul Spital al Brașovului, sunt alți câțiva colegi care au o experiență asemănătoare cu a mea.
Cine nu și-ar dori o astfel de ofertă, domnule ministru?
Ofertă-ofertă, dar am și eu o condiție de pus. Doresc să mi se permită să mă ocup nu numai de cele trei spitale regionale pe care le iubește politicul transpartinic (Iași, Cluj și Craiova), ci, în egală măsură, și de Noul Spital Clinic de Urgență Brașov, regional sau nu, cum s-o va mai numi peste timp.
Și să îmi dați mână liberă să îmi îndrept atenția spre ceva de care nimeni nu s-a ocupat concret până acum, deși mulți s-au lăudat că o vor face: definirea spitalului regional ca entitate aparținând sistemului sanitar de stat!
Noi vrem să construim spitale regionale, domnule ministru, dar nu avem o definiție exactă a acestora!
Restul, la interviu!
Ce ziceți? Batem palma?
P.S.: Dacă vă par cunoscut de undeva, să știți că nu vă înșelați: eu sunt cel care a avut ideea înființării unui program național de identificare a posibililor donatori de plasmă hiperimună Covid”.
Codruța Elena Filip, 24 de ani, cântăreață și fotomodel, absolventă a Facultății de Drept, de loc din Tătăruși, județul Iași, a susținut, pe 5 august 2020, un interviu de angajare pe funcția de consilier debutant, fără concurs, la Direcția Monitorizare, Implementare Spitale Regionale din minister, anunță Libertatea.
Interviul a fost susținut în baza Ordinului de Ministru nr.905/26.05.2020, semnat de ministrul Nelu Tătaru, prin care s-a aprobat ”metodologia de ocupare, fără concurs, a posturilor vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii, pe perioadă determinată, în contextul instituirii stării de alertă pe teritoriul României, conform art.11 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19 din 26.05.2020”.