Last Updated on august 11, 2020 Primarul George Scripcaru a promis că va introduce un autobuz în noul cartier Tractoru. Acolo a apărut o echipă de muncitori care s-a apucat să strice cel mai verde trotuar din zonă pentru a construi o stație e autobuz. Imediat muncitorii au aflat că trotuarul este proprietate privată, pentru care se plătește taxă la primărie. Nu au înțeles ce e asta și-au pornit o ceartă cu locuitorii revoltați.
Pe grupul de Facebook Locuitorii cartierului Tractorul din Brasov, Sebastian Ichim a scris: „În ultimile zile este agitație mare în cartierul nostru și se face mare tam-tam despre transportul în comun prin zonă prin introducerea liniei 2B în plină precampanie, chiar înainte de alegeri.
Acum vreo 2-3 săptămâni pe Ioan Popasu, în dreptul blocului C11 cu balcoane roz de la Avantgarden Tractorul, era marcată o stație pe sensul spre 13 Decembrie și se lucra la o alveola pentru stația de autobuz.
Acum văd că semnul stației a fost scos și că s-au pus înapoi bordurile, desființându-se alveola și stația de autobuz de acolo.
Inițial, din surse am înțeles că locatarii acelui bloc s-au opus construcției stației de autobuz acolo, pentru că nu-și doresc stația în dreptul blocului lor, dar stând de vorbă cu câțiva locatari ai acelui bloc am aflat adevărul.
Adevărul este că Primăria Brașov, împreună cu RATBV, au grăbit lucrurile în cartier pentru a da drumul la linia de autobuz. Nimic rău în asta. Dar totuși graba asta nu poate fi motivată decât pe fondul alegerilor, care bat la ușa.
Primăria și reprezentanții acesteia, ne-au obișnuit de-a lungul anilor, deja cu improvizații și cu lucruri făcute pe genunchi după cum bate vântul, fără un plan bine pus la punct și doar atunci când o anumită presiune a fost pusă pe ei de către locuitorii cartierului (exemplu prima asfaltare), sau când au avut un motiv personal, de genul hai să ne facem că ne pasă pentru a aduna voturi și să îi mai fraierim încă o dată pe locuitori (a câta oară).
Locuitorii blocului C11 mi-au zis că s-au trezit cu muncitorii firmei executante (care sunt plătiți din bani publici), cum au început să distrugă trotuarul cu un excavator. Locuitorii au reușit la timp să-i oprească pe muncitori înainte de a intra pe spațiul lor privat verde (unde ei au sistem de irigație).
Trotuarul cât și spațiul verde, sunt proprietate privată a locatarilor acelui bloc. Acel teren este proprietate privată cotă parte la cele 50 și ceva de apartamente din acel bloc, iar locatarii o administrează și plătesc impozit pe ea de mai bine de 3 ani.
Locatarii au chemat Poliția Locală de la departamentul Disciplina în Construcții. Disciplina în construcție le-a dat dreptate locuitorilor. Constructorii au efectuat lucrări pe un teren privat fără autorizație de construire. Conducerea firmei executante nu a prezentat acte pentru execuția acestei lucrări.
Din punct de vedere legal, Primăria nu s-a asigurat înainte de începerea lucrării dacă e teren privat sau nu. Locatarii cred, că au mers la ochi, au văzut trotuarul și spațiul verde generos și și-au zis, dacă e trotuar, sigur e al primăriei, etc.
Locatarii m-au asigurat că ei nu sunt împotriva dezvoltării cartierului, dar nici măcar odată nu au fost chemați la consultări, s-au trezit cu terenul săpat, muncitori agresivi și recalcitranți și o firmă de construcții, care s-a oprit din lucrare doar cand a fost chemată poliția. Iar piatra cubică cât și bordurile care erau acolo, au dispărut. Observăm cu ochiul liber o risipă de bani publici determinată de incompetența angajaților primăriei.
De altfel, dacă te uiți în zonă, era cam singurul loc unde puteau face o stație rapid, care să și fie vizibilă înainte de alegeri. La TopCity nu se poate pentru că parcările auto, vândute de dezvoltator locatarilor, sunt direct la marginea carosabilului (lucru permis tot de Primăria Brașov), iar la Valcom trotuarul nu există pentru că încă este șantier.
Până la urmă, având în vedere situația, primăria și-a cerut scuze locatarilor și a promis că aduce totul la starea inițială și că reface toate stricăciunile.
Sunt convins că o fac doar ca să mușamalizeze situația, să nu se afle adevărul despre incompetența de care au dat încă odată dovadă, să nu se vadă că nu au un plan cum ar fi trebuit, să nu se vadă că nu au făcut analize și verificări și că au interes doar pentru ei și nu le pasă de locuitorii cartierului.
Aducerea trotuarului la starea inițială, pare tot o improvizație, puteți vedea în poze diferența între borduri. Iar pentru a nu știu câta oară, administrația locală actuală, arată că se consideră deasupra legii.
Am rugat locatarii blocului respectiv să facă publică situația, dar au refuzat, au zis că ei nu fac politică. Așteaptă doar ca Primăria să se țină de cuvânt și să repare ce au stricat.
În prima poză marcată cu linii verzi, vedeți limita de proprietate, ce aparține acelui bloc, iar construcția ar fi trebuit să ocupe încă un metru și în interiorul spațiului verde.
Sunt curios cum se va face totuși alveola precum și spațiul de protecție pentru călători în caz că plouă sau bate vântul.
Avem nevoie de stații de autobuz în adevăratul sens al cuvântului totuși, nu doar de stâlpi, care să semnalizeze locația stației de autobuz.
Administrația locală actuală confirmă că poate face doar lucruri aproape gata. Ca să facem lucrurile așa cum se cuvine, cred că trebuie să schimbăm conducerea primariei și a consiliului local, în frunte cu actualul primar”.