Tudor Benga: „Realitatea seacă e că infrastructura medicală a Brașovului este la pământ. Multe clădiri spitalicești din municipiu și din județ sunt pur și simplu niște maghernițe insalubre în care n-ar avea ce căuta nici oameni sănătoși darmite cei bolnavi”

Last Updated on iulie 14, 2020 Peste 3,200 de persoane au semnat petiția VREM SPITAL NOU LA BRAȘOV! Autoritățile, prea ocupate de construcția de săli polivalente și aeroporturi ignoră total construcția unui nou spital.

Tudor Benga, deputat USR: „Realitatea seacă e că infrastructura medicală a Brașovului este la pământ. Raportat la ambițiile noastre de pol regional de dezvoltare infrastructura spitaliceasca și sistemul public de sănătate al județului sunt complet inadecvate. Sistemul privat a compensat parțial o serie de deficiențe prin investiții consistente și există și insule pozitive în sistemul public. Însă în ansamblu infrastructura medicală a Brașovului este profund deficitară.

Tudor Benga: „Realitatea seacă e că infrastructura medicală a Brașovului este la pământ. Multe clădiri spitalicești din municipiu și din județ sunt pur și simplu niște maghernițe insalubre în care n-ar avea ce căuta nici oameni sănătoși darmite cei bolnavi” 1

Multe clădiri spitalicești din municipiu și din județ sunt pur și simplu niște maghernițe insalubre în care n-ar avea ce căuta nici oameni sănătoși darmite cei bolnavi. Criza covid19 a pus reflectoarele direct pe multitudinea de lipsuri, însă sistemul era impropriu și în absența unei provocări de magnitudinea coronavirusului. Infrastructura, in sensul de clădiri și dotări, e doar o parte a problemei. Însă fără o reorganizare din temelii a infrastructurii va fi foarte dificil de reconstruit sistemul medical județean în ansamblu.

Și de aceea proiectul Noului Spital al Brașovului este atât de important. Sistemul pavilionar existent, în care oricum doar câteva clădiri se pot numi spitale, generează în primul rând o enormă ineficiență de alocare a resurselor. Bolnavii sunt plimbati de colo colo cu costuri semnificative atât asupra sănătății pacienților, cât și asupra resurselor financiare publice, cât și a calității actului medical în ansamblu. Deși separarea diverselor specialități are și puncte pozitive, inclusiv unele cu beneficiu direct intr-un context pandemic precum cel actual, fragmentarea curentă și stadiul jalnic a numeroaselor spitale de specialitate mențin Brașovul în liga a doua a medicinei românești.

Așa cum lipsa aeroportului ne ține deconectati de lume și ne privează de investiții și oportunități importante, lipsa perspectivei unui spital public la standarde ne privează d oportunitatea de a deveni un centru regional în adevăratul sens al cuvântului. Și așa cum aeroportul nu s-a mișcat un centimetru câtă vreme am așteptat să vină Bucureștiul să ni-l facă, asemenea și cu spitalul va trebui să ne apucăm noi singuri să ni-l facem dacă vrem să-l vedem vreodată dus până la capăt. În ambele cazuri sprijinul poate veni de la centru mai devreme sau mai târziu, dar dacă noi nu începem să punem singuri cărămidă peste cărămidă perspectiva va rămâne îndepărtată.

Asociația Noul Spital Brasov și doctorul Dr. Grigorescu Dan duc de ani de zile lupta pentru acest proiect. Mandatul lui Vlad Voiculescu la șefia Ministerului Sănătății in timpul guvernării Dacian Cioloş a adus și o perspectivă de finanțare în parteneriat public-privat care lipsea până atunci. Minimul consens politic necesar pentru transferul terenului necesar în ograda autorității publice local a fost întrunit, însă imediat după deja au inceput faulturile politice și procedurale. PSD-ul a ținut musai să-i adauge cârligul “regional” care riscă să-l poticnească procedural. PNL-ul l-a trecut cu vederea de pe lista curentă de priorități spitalicești. Primarul Scripcaru a bătut pasul pe loc cu studiul de fezabilitate deși BERD-ul era pregătit să se implice și cu bani și cu expertiză.

Noul spital este fix genul de mare proiect de infrastructură pe care administrația locală a Brașovului e incapabilă să il livreze de 30 de ani încoace. Este fix genul de proiect pentru care o colaborare onestă și constructivă intre Primărie și Consiliu Județean va fi critică. Municipiul, în ograda căruia se află acum terenul, și județul, care gestionează vasta majoritate a infrastructurii medicale, sunt obligate să pună laolaltă resurse pentru a urni de pe loc acest proiect. Cu Allen Coliban la Primărie și cu mine la CJ ne asumăm să facem fix acest lucru. Săptămâna trecută am depus împreună un proiect de lege pentru eliminarea cârligului “regional”.

Petitia alăturată a pornit de asemenea săptămâna trecută și a strâns deja mai bine de 3000 de semnături. Te invităm să o citești și să o semnezi, alăturându-te astfel efortului de a convinge autoritățile locale și naționale de necesitatea acestui proiect. Brașovul are nevoie de o reconstrucție a infrastructurii sale medicale și este timpul să punem lucrurile în mișcare în această direcție!”

Advertisements
Previous Story

Medicul Florin Orţan vs Raed Arafat. „Dacă acest asimptomatic stă cuminte acasă cu mască pe botic şi face duş în cadă şi după ce face dezinfectează cu clor, consider că este o măsură mai mult decât suficientă”

Next Story

Foto Brașov. Constantin: „Mamele își plimba copiii in noroi…Este inadmisibil ca in 2020 sa avem asa ceva în orasul nostru”