Focar Brașov. Ludovic Orban: „3-4 localități din județul Brașov se află în monitorizare pentru carantină!

(Last Updated On: July 22, 2020)

Premierul Ludovic Orban a declarat marți seara că în Brașov sunt 3-4 localități cu problemă în ceea ce privește focarele de coronavirus. Autoritățile brașovene țin la secret numele localităților pentru ca și alții să se îmbolnăvească de acolo. Poate avem surpriza și aflăm că numărul mare de infectări nu sunt din municipiu ci din alte localități și de vină nu ar fi turiștii, terasele ci autoritățile care nu știu să gestioneze un focar de coronavirus dintr-o localitate mică dar săracă.

„Nu suntem în situaţia de a carantina un judeţ, niciun judeţ. La ora actuală există un număr de localităţi care sunt sub urmărire, sub supraveghere. Încă nu este demarată procedura pentru carantinarea niciunei comunităţi, dar sunt un număr…

Focar Brașov.  Ludovic Orban: „3-4 localități din județul Brașov se află în monitorizare pentru carantină! 1

În Argeş, de exemplu, sunt 3 localităţi care sunt sub evaluare şi, în cazul care continuă răspândirea virusului, se poate dispune suspendarea.

În Braşov sunt 3 sau 4 localităţi. S-a făcut o evaluare pe localităţi. Deocamdată nu s-a luat nicio astfel de măsură, dar dacă va fi necesar, nu vom ezita să luăm astfel de decizii. Deciziile se iau, evident, la propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul INSP, DSP, prin ordinul comandantului”, a spus Ludovic Orban după o videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării crizei sanitare, potrivit Digi 24.

Dacă într-o localitate – de exemplu, un sat sau un cartier sau o localitate, o comună sau un oraş – există o răspândire a virusului, un număr de cazuri care depăşeşte numărul de cazuri de minimum trei cazuri la mia de locuitori, se poate dispune carantinarea zonală şi se pot dispune măsuri restrictive pentru zona care este carantinată, ţinând cont, în mod evident, de cauza principală care a dus la răspândirea virusului pentru a contracara, practic, prin măsurile restrictive, pentru a diminua riscul de răspândire a virusului”, a spus Orban.

Dacă Brașovul ține la secret numele localităților problemă, prefectul de Argeș nu are nicio problemă să numească localitățil problemă din județul său.

„Este vorba de trei localități – Buzoiești, Vulturești și Ciomăgești. În două dintre ele avem două centre de asistență socială unde din păcate în ultima perioadă au izbucnit cazuri pozitive, în condițiile în care pe perioada stării de urgență personalul a fost izolat acolo două săptămâni. Se testa și la intrare și la ieșire și nu avut niciun caz. Problema a apărut acum în această transmitere comunitară accentuată, când probabil că în timpul liber personalul medical s-a infectat”, a declarat Emanuel Soare, prefectul județului Argeș.