Last Updated on iulie 10, 2020 Mulți brașoveni nu cred că 55 de cazuri zilnice de infectați este un pericol. Ce te faci când autoritățile recunosc că numărul real este cel declarat zilnic multiplicat cu 10-20? 500 de cazuri zilnice, din care 450 nedepistate, este periculos sau nu? Din păcate autoritățile nu spun nimic despre focarele din Brașov, astfel că vinovații de serviciu sunt turiștii și patroniid e restaurante.
Dorian Lungu: „Brașovul este focar de infecții și vai de mama lui, zvonurile de bine îl dau carantinat de câteva săptămâni. Asta este ceea ce citiți și ce auziți zilnic de la onor mass-media. Care, în mod corect, redă niște situații raportate de instituții oficiale, credibile. Păi cum altfel?
Haide să vedem peisajul de ansamblu. Este Brașovul un centru al NEcivilizației? Umblați voi prin orașul acesta, de la piață, în centru și la periferie și comparați cu alte orașe ale țării. Vă spun eu concluzia: cu încă problemele pe care le are, este cu siguranță în topul orașelor în ce privește curățenia și siguranța. Ba mai mult, cred că putem extinde aria de comparație până la granițele vestice ale altor țări și tot în primele locuri ale civilizației o să îl găsiți. Desigur că puteți să mă contraziceți pe mine și multe alte surse de informare turistice de nivel european și nu numai.
Brașovul nu are port, aeroport (deocamdată) și nici legături directe cu autostrăzi. Are o gară amărâtă și multe drumuri județene care arată decent. Adică porți de intrare aparent reduse, deși este un județ tranzitat, fără îndoială.
Știți ce are în schimb? O industrie destul de importantă, care înconjoară orașul. Cu multinaționale și oameni decenți. Din ăștia care se lasă testați și mai mult, se testează ei singuri. Bine sau rău ce fac ei, nu asta este ideea, dar așa se generează rezultatele actuale. Mai are turism. Cel mai puternic din țară, exceptând Bucureștiul. Sau pardon, avea turism.
Că mai are puțin și îl punem pe butuci, noi și ai noștri concetățeni. Desigur că nu vă puneți întrebări de genul, cine sunt investitorii în turismul local. Ei bine, cu greu o să găsiți la Brașov, investitori strategici precum sunt pe litoralul românesc, străini, lanțuri internaționale, etc.
Majoritari sunt cei locali și vă zic un lucru cert, asta este al naibii de bine pentru voi, cei care ne vizitați. Că de aia mâncați mai multe produse locale și aveți cu cine să zâmbiți neprefăcut atunci când vă cazați aici. Ia să faceți o paralelă între cazurile de toxiinfecții alimentare de la munte și de la câmpie, să vedeți unde vă dă cu virgulă.
Dacă voi nu vă puneți o întrebare decentă, cum de la Brașov sunt aproape 2000 de cazuri iar la Constanța sunt puțin peste 500, atunci aveți o gravă problemă de logică. Nu am nimic cu litoralul și chiar merg anual acolo, chiar dacă știu că mulți îl detestați. Dar cu tot respectul, este dificil să compari civilizația și respectarea regulilor de acolo, cu ce se întâmplă la munte în general, nu vorbim numai de Brașov. Iar treaba asta este valabilă și în foarte multe alte țări. Documentați-vă sau doar mergeți și priviți, nimic mai mult. Unde mai pui și porțile de intrare precum portul și aeroportul, plus zecile de mii de turiști cu grade diferite de responsabilitate, venite la bunți bunți și defilare în chiloți de baie, nu să admire flori și să hrănească urși.
Nu vreau să spun că Brașovul este sfânt. Că nu este. Dar țineți cont că și înainte de pandemie, nu aveai unde să petreci în oraș, după ora 12 noaptea. Iar în weekend aveai maxim 3 – 5 cluburi deschise. Brașovul este doar mai fair play. Adică mai fraier în viziunea celor care se înghiontesc și râd pe sub mască. Se testează mai mulți, ies mai multe cazuri. Nu este o filozofie.
Desigur că vorbim de 50 de cazuri pe județ. Adică o medie de 1 pe localitate, că avem vreo 48 în Brașov. Nu știu dacă e mult sau puțin, dar dacă luăm în calcul și zonele mai problematice, o să vedeți că municipiul este unul dintre cele mai curate și probabil cele mai oneste. Nu vă sună cunoscut, nu vă sună românește? Ăla de e corect și muncește și plătește?
Și uite așa, a ajuns Brașovul să fie vedeta infectațiilor. Păi nu e cool să porcăiești vedetele? Ce ar fi contat un focar de infecție la Babadag? Sau cel de la Suceava, care a trecut neobservat?
Până una, alta, suntem de aproape 4 ori mai infectați decât constănțenii. De vină este PSD, PNL, Primarul, Consiliul Local și cel Județean, DSP, DSV, Poliția de toate felurile, HORECA, agricultorii, hoții de lemne, Soroș și conspirația mondială, șamd. Nu faptul că ne testăm. Nici oamenii care o fac și nici faptul că nu știm exact ce și cum este cu acest virus. Sau poate că nu ne întrebăm de ce Japonia a testat sub 0,3% din populația sa, versus noi care testăm, testăm, testăm și mai rău ne isterizăm.
Deh, asta este când semeni neîncredere între cetățeni și viceversa. Conspirația câștigă. Specialiști suntem la așa ceva.
Mie îmi este din ce în ce mai clar, că Sudul țării se apropie de comportamentul japonez. Că prea nu se infectează. Iar la necivilizații ăștia de brașoveni, care suntem și am fost de-a lungul anilor, să ne fie de bine dacă suntem niște nesimțiți și nu ne protejăm. Că de aia stă virsul în depresiune, că îi place. Să ne omoare turismul, să ne umple paturile și spitalele, că doar aia ne dorim. Lasă să vină alții să ne cumpere și să ne civilizeze, că aia merităm, fir-ar ceapa noastră de infectați.
P.S. Poza este din parcare de la Kaufland, să vedeți că noi aprindem becurile și ziua, atunci când suntem puși pe căutat viruși”.
Ministrul Sănătății a declarat că România nu a depășit încă primul val al pandemiei de coronavirus și că, în prezent, „asistăm la a doua cocoașă a primului val”, după ce pe teritoriul țării au fost înregistrate peste 600 de noi cazuri, informează Digi 24.