Last Updated on mai 11, 2020 Brașovul a fost lovit distrugător de coronavirus prin închiderea industriei de turism, cu restaurante cu tot. Din păcate, autoritățile locale sunt incapabile să prezinte o strategie coerentă pentru ajutorarea acestei industrii importante. Nici măcar nu au pus problema la București, unde au intrare foarte bună la Guvern. Autoritățile locale se mulțumesc cu ce se mai aruncă de la Guvern, dar fără să insiste pe specificul local. Turiști nu vor mai veni mulți prea curând, mai ales dacă hotelierii nu sunt sprijiniți să ia măsurile anti-coronavirus așa cum fac cei din Grecia, de exemplu. Vom avea un aeroport nou-nouț cu hoteluri falimentate.
Tudor Benga (USR): „Brașovul are urgentă nevoie de următoarele două lucruri: o strategie coerentă pentru turism în condițiile noii realități a lumii covid, și un plan de bătaie scurt și aplicat pentru atragerea facilităților de producție ce se vor reloca din Asia.
Turismul și producția industrială sunt doi dintre cei mai importanți piloni ai economiei brașovene, sunt sectoarele cu cea mai mare amprentă la nivel de locuri de muncă, și ambele au nevoie de sprijin dedicat în această perioadă atât dinspre autoritățile locale cât și dinspre cele naționale.
Pentru ambele e nevoie să se așeze toată lumea la masă, reprezentanții companiilor din sector, Primărie, Consiliu Județean, partide politice, și să aștearnă pe foaie 10-12 priorități.
Indiferent a cui e responsabilitatea instituțională pentru implementare e important să fie cunoscute și agreate pentru a putea face pași către operationalizarea lor. E limpede că va trebui să trăim o bună bucată de vreme cu realitatea imediată a coronavirusului și e nevoie să ne ajustăm in consecință.
Pentru turism miza e imediată și existențială. Trebuie să găsim o formulă astfel încât până la mijlocul lunii iunie să avem un minim mod de repornire a întregii industrii HoReCa.
Chiar dacă la parametrii de avarie, însă nu ne putem permite să anulam cu totul sezonul de vară. Siguranța cetățenilor trebuie să fie pe primul loc însă fix pentru asta trebuie să stabilim cât mai curând ce se poate și ce nu se poate. Pentru producția industrială lucrurile sunt mai nuanțate fiindcă ea a operat tot timpul la cote de avarie. Însă se mișcă plăci tectonice pe toate supply-chain-urile din lumea întreagă și nu ne putem permite să stăm pasivi în acest context.
E nevoie de măsuri punctuale de sprijin al companiilor la nivel de taxe și impozite locale. E nevoie de birouri unice care sa se ocupe de promovarea Brașovului ca destinație turistică în context covid (mai ales intern, fiindcă extern se va dezgheta mai încet) respectiv de contactarea directă a companiilor cu planuri anunțate de relocare de facilități industriale.
E nevoie de un grad de proactivitate și planificare cu care autoritățile statului român nu sunt obișnuite. Criza asta produce o grămadă de pagube, însă creează și o serie de oportunități pe care doar cei care se uită 2-3 pași înainte le vor putea valorifica. Brașovul are instrumente și resurse pentru a se adapta însă e nevoie de o cantitate de dialog și planificare strategică cu care nu suntem obișnuiți”.