(Last Updated On: February 26, 2020)

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat marți că a efectuat controale la topitorii din Slatina, pe care le-a sancționat sau închis. De neînțeles de ce topitoriile din Brașov, oraș turistic, sunt lăsate să polueze zilnic iar cele dintr-un oraș industrial sunt verificate. Cei de la Garda de Mediu Brașov chisr se jurau că nu au cum să le verifice. Dar cei de la Garda de Mediu Olt cum pot?

Costel Alexe: „✅Fără jumătăți de măsură! Fără compromisuri!
În urma vizitei de lucru pe care am desfășurat-o în luna ianuarie în județul Olt, când numeroși cetățeni mi-au semnalat faptul că topitoriile din Municipiul Slatina nu și-ar desfășura activitatea în conformitate cu prevederile din acordurile de mediu, am decis derularea unui control al Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu pentru a investiga aceste cazuri.

Brașov. Ministrul Mediului închide topitorii dintr-un oraș industrial dar le lasă să funcționeze pe cele dintr-un oraș turistic. O topitorie este foarte aproape de Piața Sfatului 1

⚠️S-au efectuat 6 acțiuni de inspectie si control la topitoriile amplasate pe raza zonei industriale a Municipiului Slatina, fiind aplicate 4 sancțiuni contravenționale și un avertisment astfel: 3 sancțiuni contravenționale în valoare totala de 100.000 lei conform Legii 211/2011 privind regimul deseurilor, pentru depozitari necontrolate de deseuri, o sanctiune contranventionala in valoare de 20.000 lei in conformitate cu H.G. 1061/2008 privind transportul deșeurilor pe teritoriul României pentru lipsă documente de transport deșeuri și un avertisment pe Legea 107/1996 Legea Apelor pentru lipsa notificării privind existența unui foraj de apă pe amplasament.

⚠️Au fost impuse pentru conformare un număr de 40 de măsuri cu termene pentru conformare cu prevederile actelor de reglementare și a legislației de mediu în vigoare.

⛔️Totodată la doi operatori economici le-au fost impuse măsuri de sistare a activității până la conformarea cu prevederile Autorizației de Mediu, pentru defecțiuni și degradări ale instalațiilor.

✅Situația este cât se poate de gravă și trebuie tratată cu maxim de interes și profesionalism atât din partea operatorilor implicați, dar mai ales din partea instituțiilor din plan local, cele care trebuie să se asigure permanent că viața și sănătatea oamenilor sunt prioritare!”