Aeroportul Brașov. WizzAir, Blue Air, Lufthansa, Lot, Turkish sau El Al. Ce companie va veni prima? Tudor Benga: „Ați văzut probabil știrea de săptămâna trecută legată de întrevederea între autoritățile brașovene și reprezentantul El Al, compania aeriană națională (flag-carrier) a Israelului. Conform …”

Last Updated on februarie 13, 2020 Consiliul Județean Brașov tatonează piața companiilor aeriene pentru a vedea care vor deschide rute aeriene de pe Aeroportul Brașov. S-a discutat în ultimul timp cu Wizzair, Blue Air, Lufthansa, Lot, Turkish și El Al.  Deputatul Tudor Benga (USR) spune că la început doar  Wizzair, Blue Air și Lufthansa vor opera de pe Aeroportul Brașov, Lot, Turkish și El Al având avioane prea mari pentru a fi umplute în mod regulat.

Tudor Benga: „Ați văzut probabil știrea de săptămâna trecută legată de întrevederea între autoritățile brașovene și reprezentantul El Al, compania aeriană națională (flag-carrier) a Israelului.

Conform articolelor de presă s-a discutat despre posibilitatea de a deschide un zbor direct Tel Aviv – Brașov odată cu operationalizarea aeroportului de la Ghimbav. Este o știre care, pe mine unul m-ar bucura enorm. Înțeleg însă suficient despre aviația comercială cât să știu că un astfel de zbor regulat, operat chiar de El Al, este extrem de improbabil. Și voi folosi ocazia să intrăm un pic în discuția despre cum ar putea arăta un plan realist de dezvoltare de rute și mix de operatori pe viitorul AIBG (Aeroportul Internațional Brașov Ghimbav).

Aeroportul Brașov. WizzAir, Blue Air, Lufthansa, Lot, Turkish sau El Al. Ce companie va veni prima? Tudor Benga: „Ați văzut probabil știrea de săptămâna trecută legată de întrevederea între autoritățile brașovene și reprezentantul El Al, compania aeriană națională (flag-carrier) a Israelului. Conform ...” 1

Puțină lume știe că Tel Aviv-ul este pentru România cel mai bine conectat hub aviatic din afara Europei. Nu mai puțin de 5 aeroporturi românești au curse regulate către TLV, erau până de curând 6 și feeling-ul meu este că vom vedea numarul acesta crescând din nou în următorii ani. Personal mă bucură treaba asta din multiple motive. Noi în Ardeal știm foarte bine ce pierdere a fost dispariția aproape completă a comunității germane din Romania dar și cea evreiască de dimensiuni similare reprezintă un gol la fel de mare. Tel Aviv-ul este unul din hub-urile antreprenoriale și tehnologice cele mai importante din afara Statelor Unite. Iar aeroportul Ben Gurion, despre care am mai scris de-a lungul vremii, e nu doar unul din hub-urile aviatice mondiale care a făcut multă istorie dar e și unul dintre cele 4 sau 5 care primăvara aceasta vor intra într-o ligă globală foarte selectă despre care vă voi povesti cu altă ocazie.

Ce e important acum e să discutăm un pic despre ce e realist ca rute și operatori într-o primă fază în ziua în care AIBG-ul va deveni realitate. Conform anunțurilor făcute de CJ Brașov pe parcursul ultimului an au avut loc până acum discuții de vreun fel sau altul cu Wizzair, Blue Air, Lufthansa, Lot, Turkish și El Al. O să vă spun din capul locului că eu nu cred fezabil ca ultimele trei să devină operator de curse regulate pe AIBG în primii trei ani de operare și vă voi explica și de ce. Nici Turkish și nici El Al nu au jet-uri regionale în flota lor. Cel mai mic avion al fiecăruia dintre cele două este fie A319 fie B737, avioane de peste 120 de pasageri care vor fi greu de umplut pe curse regulate de pe un aeroport la început de drum precum Brașovul. El Al nu operează de pe nici un alt aeroport din România în afară de Otopeni, iar Turkish operează adițional pe Constanța și pe Cluj. Primul are un trafic direct ancorat cel mai probabil în multiplele legături istorice, al doilea este cel mai important aeroport din afara Bucurestiului cu un trafic respectabil de aproape 3 milioane pasageri pe an.

Lot (liniile aeriene poloneze) are atât jet-uri regionale de 70-90 pasageri cât și turbo-propuri (avioane cu elice) de capacitate similară. Lot a căpătat o amprentă tot mai mare în Europa de Est în ultimii ani, și-a crescut impresionat portofoliul transcontinental, hub-ul lor de la Varșovia (WAW) are ambiții tot mai serioase, și ar putea într-o zi veni si pe AIBG. Însă deocamdată tot doar în Cluj a îndrăznit să pună primul steag regional din România, nici Iași-ul și nici Timișoara neregăsindu-se deocamdată pe lista unor intenții ferme.

Rămâne așadar, din punctul meu de vedere, tot grupul Lufthansa (ce include și Austrian Airlines) cel cu cea mai mare probabilitate de a fi primul operator de linie în ziua în care AIBG chiar ar deveni operațional. Flota lor include tipurile de avion cel mai bine plasate pentru viabilitate comercială pe un aeroport la debut precum Brașovul, iar Munchen (MUC) și Viena (VIE) rămân în clipa de față primele doua cele mai importante hub-uri aeriene de conexiune pentru traficul regional din Europa de Est.

Cât privește operatorii low-cost, care vor fi fundația dezvoltării traficului de pe AIBG, este firesc ca discuția să înceapă de la cei doi mari de pe piața românească, adică Wizz și Blue. Ryanair pare să fi abandonat orice ambiție de bază regională în afara Bucurestiului și vom vedea dacă în anii care vin se va schimba ceva in această strategie dar e puțin probabil. Între cei doi susnumiti însă e spațiu berechet pentru un mix de rute care pună în sfârșit Brașovul pe harta aeriană a Europei. Despre asta însă într-o postare viitoare. Iar cât privește El Al, chiar dacă am certitudinea că o cursă regulată e aproape imposibilă în următorii 5-7 ani, n-am nici un dubiu că unul din low-costuri va putea deschide intr-o zi o cursă către TLV de la Brașov, iar operatorul național israelian l-am putea vedea totuși ocazional cu o cursă charter pe pista de la Ghimbav”.

Advertisements
Previous Story

Brașov. WiFi gratuit în 15 locuri publice. În Piața Sfatului, Piața Sf. Ioan, pe Aleea de sub Tâmpa, inclusiv în clădirea telecabinei, în Parcul Central, Parcul Tractorul, parcul din Centrul Civic, în Piața Unirii, la Modarom (pentru strada Republicii), la stațiile de telecabină din Poiana Brașov

Next Story

Brașov. Mara Mareș: „AM REUȘIT! VICTORIE PENTRU FĂGĂRĂȘENI! Guvernul Orban tocmai a adoptat hotărârea de guvern prin care ocolitoarea Făgărașului este transferată de la Ministerul Transporturilor către Municipiul Făgăraș. Aceasta înseamnă că”: