Radu Hossu: „Avem aproape gata … Paris – Arad – Sibiu. Ar mai fi 140 de km până la Brașov. De ce nimeni nu discută de faptul că Tg. Mureș – Iași trece prin aproape 150 km de munte (zona Cheile Bicazului), comparativ cu 20-30 km de munte (zona Cheile Oituzului)? În România nu s-a făcut 1 km de autostradă în 30 de ani în zonă de munte, dar noi ne așteptăm să facem 150 km repede? De ce nu încercăm să deservim Moldova într-un timp cât mai scurt?  Dezechilibrele economice …”

Last Updated on ianuarie 23, 2020 A reînceput cearta pe autostrăzi. Bineînțeles, niciuna nu se construiește. Se refac documentațiile. Cei mai supărați sunt susținătorii autostrăzii Iași-Târgu Mureș. Se pare că se alge varianta Iași- Bacău- Brașov, prin pasul Oituz.

Radu Hossu: „Autostrada Tg Mureș – Iași nu va beneficia de fonduri europene nerambursabile (a spus Drulă de la USR, preluat de Vlad Petreanu).

Radu Hossu: „Avem aproape gata ... Paris - Arad - Sibiu. Ar mai fi 140 de km până la Brașov. De ce nimeni nu discută de faptul că Tg. Mureș - Iași trece prin aproape 150 km de munte (zona Cheile Bicazului), comparativ cu 20-30 km de munte (zona Cheile Oituzului)? În România nu s-a făcut 1 km de autostradă în 30 de ani în zonă de munte, dar noi ne așteptăm să facem 150 km repede? De ce nu încercăm să deservim Moldova într-un timp cât mai scurt?  Dezechilibrele economice ...” 1

Păi eu întreb așa: de ce oare să beneficieze o autostradă exagerat de scumpă și incredibil de greu de făcut, în contextul României și administrației de aici, în detrimentul uneia care nu doar că ar fi mai ușor de făcut, dar ar deschide și un culoar mult mai uzitat de transportatori. Autostrada Brașov – Bacău – Iași. Cu o prelungire până la Sibiu ar însemna peste 3-4 ani Autostrada … (completați aici Paris, Barcelona, Madrid, Milano, Viena etc) – Arad – Sibiu – Brașov – Bacău – Iași.

Până acum avem aproape gata … Paris – Arad – Sibiu. Ar mai fi 140 de km până la Brașov. De ce nimeni nu discută de faptul că Tg. Mureș – Iași trece prin aproape 150 km de munte (zona Cheile Bicazului), comparativ cu 20-30 km de munte (zona Cheile Oituzului)? În România nu s-a făcut 1 km de autostradă în 30 de ani în zonă de munte, dar noi ne așteptăm să facem 150 km repede? De ce nu încercăm să deservim Moldova într-un timp cât mai scurt?

Dezechilibrele economice și de dezvoltare între Moldova, Transilvania și zona București vor evolua negativ pentru prima în mod accelerat, cu cât automatizarea și digitalizarea se implementează într-un ritm susținut. Nu ne dorim să micșorăm decalajele de dezvoltare economică? Dar cele de mobilitate? Nu vrem să oferim posibilitatea mobilității muncii și celor din Moldova? Pare-se că nu. Vrem să ne înhămăm la proiecte megalomanice (pentru administrația României de azi) în loc să punem mâna și să lucrăm la un proiect similar, mai ieftin, mai ușor și infinit mai rapid în implementare? De ce? Vă pot da un răspuns speculativ: pentru că PSD.

În Masterplanul lui Daniel Șova (vă aduceți aminte de prietenul lui Ponta?) proiectul prioritar prin care se lega Moldova de Transilvania era Sibiu – Brașov – Bacău – Iași. “Dreapta” politică a apăsat pedala de accelerație pe Tg. Mureș – Iași, cu toate că este, repet, un proiect infinit mai greu de implementat. Au făcut-o pentru diferențiere politică, pentru a nu cumva să susțină “un proiect PSD”. Dar ceea ce nu înțeleg absolut deloc politicienii din administrația centrală – și recunosc că mă înfurie asta – este că aceste proiecte sunt proiecte pentru România. Nu sunt ale nimănui, decât ale cetățenilor.

Politicienii de la nivel central ar face bine să se ocupe de eficientizare în administrația centrală. În cazul de față să prioritizeze proiectul care ar ajuta cel mai rapid Moldova, Transilvania, România și pe cetățenii afectați”.

Autostrada „Unirii” A8 Tg. Mureș – Iași nu va beneficia de fonduri europene în următorul program operațional 2021-2027, conform deputatul USR Cătălin Drulă, membru în Comisia de Transporturi din Parlament, informează Hotnews.

Conform informațiilor publicate de deputatul USR, singurele proiecte de infrastructură care ar urma să fie realizate cu fonduri europene nerambursabile sunt: autostrada Ploiești – Buzău și modernizarea căii ferate Arad – Timișoara.

Previous Story

Foto Brașov. Două accidente la Meșotă. Sorin: „Am început anul promitator. Anul trecut au fost doar 4 accidente in zonă. Sper doar ca parintii copiilor de la Mesota sunt constienti de ce se intampla in respectiva statie de autobuz”

Next Story

Brașov. Dispărută. Fată de 16 ani nu a mai revenit acasă. Ai văzut-o?