Marius Vintilă: „M-am născut la Brașov…lucrurile mi se par foarte clare: fără să stai prea mult pe aici, îți dai seama că este un oraș cu aer foarte poluat, înghesuit din cauza mașinilor care ocupă prea mult loc, cu un transport public penibil de lent, care pute două zile pe săptămînă din cauza unor gropi de gunoi “ecologice” nesigilate, cu un turism de chioșc haotic, de calitate joasă, și cu o viață culturală săracă. Brașovul nu se poate lăuda decît cu …”

Last Updated on ianuarie 7, 2020 Omul de radio Marius Vintilă este categoric. Vrei ca Brașovul să nu o ia pe arătură? Atunci trebuie să te implici. Doar prin implicarea cetățenilor Parcul Central nu a fost distrus de George scripcaru și PNL Brașov pentru construcția unei parcări gigant. Tot prin implicare civică, George Scripcaru și PNL Brașov au fost blocați să taie 8,000 de copaci din zona Tâmpa.

Marius Vintilă: „(M-am născut la Brașov. Pe care o iubesc. Să se consemneze.)
Zilele trecute alergam pe Drumul Vechi și mă ia o doamnă: domnu’ Vintilă, dar se poate să PONEGRIȚI așa Brașovul? Zic, doamnă, să ponegresc ar însemna să calomniez, să spun minciuni cu rea-voință. Ori eu, fie că scriu despre Brașov sau despre orice altceva, nu jignesc, nu mă cert, nu PONEGRESC.

Marius Vintilă: „M-am născut la Brașov...lucrurile mi se par foarte clare: fără să stai prea mult pe aici, îți dai seama că este un oraș cu aer foarte poluat, înghesuit din cauza mașinilor care ocupă prea mult loc, cu un transport public penibil de lent, care pute două zile pe săptămînă din cauza unor gropi de gunoi “ecologice” nesigilate, cu un turism de chioșc haotic, de calitate joasă, și cu o viață culturală săracă. Brașovul nu se poate lăuda decît cu ...” 1

Nu fac decît să încerc, prin critică, bazîndu-mă pe fapte reale (vorba ălora de la Hollywood), să îmbunătățesc o situație care privește una sau mai multe dintre comunitățile din care fac parte.

Dacă uneori s-a dovedit că datele aflate la baza textelor mele sînt greșite, mi-am cerut scuze. E, după părerea mea, cea mai cinstită formă de jurnalism, de fapt esența acestuia. Iar dacă textele mele nu apar într-o “publicație” online, ci pe Fb, și nu sînt plătit pentru ele, nu are nici cea mai mică importanță. Dimpotrivă, faptul că nu sînt plătit de cineva ca să scriu texte lungi în loc să postez pisoi, îmi dă posibilitatea să fiu realmente independent.

Fiindcă, contrar părerii generale, jurnalism nu înseamnă să scrii ce le convine unora (de obicei corporații, politicieni sau interpuși), și să vinzi publicitate. Apropos, unul din cele mai bine văzute ziare din lume, New York Times, conținea, în 1990, cam 60% spațiu publicitar.

Revenind la Brașov, lucrurile mi se par foarte clare: fără să stai prea mult pe aici, îți dai seama că este un oraș cu aer foarte poluat, înghesuit din cauza mașinilor care ocupă prea mult loc, cu un transport public penibil de lent, care pute două zile pe săptămînă din cauza unor gropi de gunoi “ecologice” nesigilate, cu un turism de chioșc haotic, de calitate joasă, și cu o viață culturală săracă.

Brașovul nu se poate lăuda decît cu natura din jur (pe care primăria și-a pus în gînd să o distrugă prin PUZ-uri și exploatări forestiere cu care se urmărește favorizarea unor companii, iar nu bunăstarea comunității) și cu moștenirile istorice, pentru care noi, locuitorii recenți, nu avem absolut nici un merit. Nici măcar nu sîntem în stare să întreținem clădirile pe care le-am moștenit.

Iar faptul că aici s-au născut atîția oameni merituoși, că s-a făcut prima școală în limba română (nu “românească”, cum scrie pe panourile analfabete instalate de primărie) și că avem sensuri giratorii cu panseluțe, nu schimbă cu nimic această situație.

Cam asta e. “Cine e de vină” e pasul doi. În mod clar primăria Brașovului, dar aș menționa și o altă instituție foarte importantă în mecanismul unei societăți normale și despre care se vorbește prea puțin: poliția. Din păcate în mai mult de 90 la sută dintre situații, poliția nu face nimic, iar asta în cel mai bun caz, dacă nu cumva se dă cu contravenientu’ sau chiar cu infractoru’, făcîndu-se ocupată cu altceva. Nu doar la Brașov, în toată țara
.
Dar, vorbind acum despre funcționarea normală a Brașovului, poliția ar trebui să se ocupe spre exemplu de eliberarea de mașini a trotuarelor. Ăsta ar fi un pas mic, dar important, înainte, care nu se face din cauză că poliția, probabil în acord cu primăria, nu dorește să supere electoratul care nu poate călători într-un oraș de dimensiunile Brașovului decît cu mașina personală.

Electoratul ăsta nu s-a gîndit că în afară de mașină îi va trebui și cel puțin două locuri de parcare pe zi. Și uite așa ajungem și la pasul trei; cine MAI e de vină? În mod clar cetățenii, care au la activ deja vreo 20 ani de pasivitate bine conservată într-o mentalitate de supus. Am o veste proastă pentru brașovenii care dau vina pe turism sau pe “venetici”, cum mi-a spus doamna care m-a oprit pe Drumul Vechi.

Deși turismul are fațetele lui neplăcute, chiar dăunătoare pentru locuitorii unui oraș ca Brașovul, cum ar fi creșterea artificială a prețurilor la închirierea și la vînzarea apartamentelor, deși îmi dau seama cît de penibil e să suporți buzoieni și dîmbovițeni pe minunatul teritoriu bîrsan pur, idilic (sarcasm, duh!), totuși marea parte a vinei o au brașovenii. În sprijinul acestei afirmații am două evenimente, amîndouă din toamna trecută.

Două dezbateri publice, ambele organizate de membrii USR Brașov (nu sprijin USR-ul lui Barna și Clothilde la total general, nu fac parte din el, dar sprijin Allen Coliban, Tudor Benga etc., ca persoane și ca posibile autorități administrative locale). Prima dintre dezbateri s-a referit la proiectul parcării de sub parc iar a doua la proiectul drumului forestier inutil Gorița – Tîmpa. La ambele au fost prezente cîte 200 de persoane, sala full, ambele au fost extrem de bine pregătite și mediatizate (online, normal, că media locală, în afara unor atroce pupături de picioare de politicieni, nu prea există).

Rezultatul? Ambele proiecte au fost suspendate. Nu anulate, deocamdată doar suspendate. Dar cele două evenimente au dovedit că dacă există implicare din partea cetățenilor, primăria poate să își sugă liniștită orice… deget, că nu va putea mișca nimic.

Cu alte cuvinte, dacă îți pasă atît de mult de soarta orașului tău încetează să te mai uiți urît la unul care-ți spune că aici nu prea merg trebile. Că atunci cînd te duci la doctor și îți zice că ești bolnav de inimă și tre’ să te lași de fumat, nu te superi pe doctor decît dacă ești bătut în cap.

Dimpotrivă, dacă îți pasă, acționează și fii prezent în fiecare săptămînă în viața orașului tău, ca să poți avea un cuvînt de spus în luarea unor decizii care te privesc direct, pe tine și pe ai tăi. Un cetățean al Romei, mult mai deștept ca scripcaru și nici măcar nu erea primar, a spus acum vreo 2000 de ani că asta este de fapt libertatea. Eu tind să fiu de acord. Doamne ajută, la mulți ani și sărutări de mîini doamnei! Crăciun fericit! Felicitări colegilor și mai ales îndrumătorilor! Munca abia acum începe!”

Previous Story

Corneliu Teposu: „ AFI Mall se va deschide în data de 1 mai …Eu intuiesc că acel mall se va deschide după alegerile locale ca să nu realizeze brașovenii dezastrul din traficul din acea zonă, care va afecta grav tranzitul către cartiere și să nu fie sancționați la vot decidenții politici locali. După mine, acel mall …”

Next Story

(Video) Brașov. Update. Parcări supraetajate în Avantgarden. Mihai Nanu: „Feedbackul Elmas Romania, cel mai mare producător de profil din țară, brand local…”