Brașov. 1 milion de lei pentru renovarea toaletei din Piața Sfatului. O soluție:  „Codrut Bucur: „ Avem în centru cred, peste o sută de restaurante, terase, baruri, hoteluri, moteluri și pensiuni. Unele ar putea să își deschidă toaletele pentru public, contra unei taxe plătite de către primărie…La rândul ei toaleta ar putea fi folosita cu…”

Last Updated on septembrie 17, 2019 Primăria Brașov este pregătită să cheltuie 1 milion de lei (230,000 de euro) pentru renovarea toaletei din Piața Sfatului. O sumă uriașă, consideră unii. Se propune în schimb ca toaletele restaurantelor să fie folosite de turiști. Contra taxă.

Anunțate prima dată în 2016, lucrările de modernizare a toaletei din centrul Brașovului au fost estimate acum la 1,083 milioane lei cu TVA inclus, conform indicatorilor tehnico-economici care vor fi supuși aprobării Consiliului Local, în ședința ce va avea loc miercuri, anunță brasovmetropolitan.ro.

Brașov. 1 milion de lei pentru renovarea toaletei din Piața Sfatului. O soluție:  „Codrut Bucur: „ Avem în centru cred, peste o sută de restaurante, terase, baruri, hoteluri, moteluri și pensiuni. Unele ar putea să își deschidă toaletele pentru public, contra unei taxe plătite de către primărie...La rândul ei toaleta ar putea fi folosita cu...” 1

Codrut Bucur: „Se dorește de către administrația locală renovarea toaletei publice din Piața Sfatului. Costul estimat este de cca un milion de lei. Sunt mai multe probleme aici:
1. Costul pare enorm, deși nu am văzut proiectul și studiul de fezabilitate și se poate ca unele lucrări subterane necesare să justifice cumva aceasta suma dar la fel
de bine poate sa fie și o exagerare din seria celor pe care le-am mai văzut pe la patinoar sau alte asemenea obiective.

2. Sunt șanse mari ca acest obiectiv să rămână o himera mult timp ademenea CATTIA sau renovările liceelor, din cauza slabei capacități de management din Primărie.

3. După reabilitare, fiind gestionată de stat, cheltuielile de operare vor fi în mod cert considerabile.
Ce soluții alternative exista?

Sunt mai multe variante, începând cu parteneriatul public-privat, cu amplasarea de toalete ecologice moderne (destul de nepotrivite in centrul vechi al orașului), identificarea unei alte locații în apropiere în care să nu fie necesare lucrări subterane de asemenea anvergură.

Dar una îmi pare mie foarte interesantă de studiat: folosirea in regim public a toaletelor localurilor publice din zona. Avem în centru cred, peste o sută de restaurante, terase, baruri, hoteluri, moteluri și pensiuni.

Unele ar putea să își deschidă toaletele pentru public, contra unei taxe plătite de către primărie. La rândul ei toaleta ar putea fi folosita cu taxă modica ce să nu fie prohibitivă. Fără să am un calcul exact, cred că, cu cei un milion de lei am putea plăti vrei 10-15 chirii pentru cel puțin cinci ani.

Daca economisim și costurile operaționale pentru o astfel de perioada precum și inerentele costuri de renovare după o perioadă, cred că soluția poate fi viabila din punct de vedere economic. Iar ca utilitate are creste mult proximitatea acestora pentru utilizatori, fie ei turiști sau brașoveni. Ar putea fi și o încurajare a potențialilor clienți să intre în localurile respective dar și un semn de ospitalitate.

Nu e o soluție noua, se aplica deja în câteva orașe europene și bineînțeles este propusă și de eternul Bolojan la Oradea 😉 dar înțeleg că încă nu a fost implementată.
Nu știu dacă este cea mai buna soluție dar cred că merită studiată”.

Previous Story

Brașov. Jumbo se pregătește de deschidere. Se lucrează intens la magazin

Next Story

Brașov. Primarul George Scripcaru elimină gratuitatea elevilor pe autobuze și le oferă abonamente la preț redus tot timpul anului. „O sumă suficient de mică încât să nu fie o problemă pentru bugetul familiei, dar care compensează faptul că elevii vor avea abonament și în timpul vacanțelor …”