Brașov. Mergi? Marius Vintila și Nicușor Dan participă la „Dezbatere publică: PARC sau Parcare – Cum va arăta Brașovul?” Tudor Benga: „Brașoveni, stăm de vorbă aplicat și informat despre planurile Primăriei Brașov de a săpa parcul central pentru a construi o parcare subterană….”

Last Updated on iunie 24, 2019 Brașovenii sunt invitați să-și spună părerea în legătură cu distrugerea Parcului Central. Primăria dorește să construiască o parcare gigant de 2-3000 de locuri.

Tudor Benga: „Brașoveni, vinerea aceasta, 28 iunie, de la ora 18.00 la AroPalace, stăm de vorbă aplicat și informat despre planurile Primăriei Brașov de a săpa parcul central pentru a construi o parcare subterană.

Brașov. Mergi? Marius Vintila și Nicușor Dan participă la „Dezbatere publică: PARC sau Parcare - Cum va arăta Brașovul?” Tudor Benga: „Brașoveni, stăm de vorbă aplicat și informat despre planurile Primăriei Brașov de a săpa parcul central pentru a construi o parcare subterană....” 1

Vom avea parte de o serie întreagă de invitați cu expertiză solidă relevantă proiectului incluzând arhitecți, urbanisti, silvicultori, juriști, activiști civici și politicieni, și vom încerca să obținem răspunsuri detaliate la cât mai multe din întrebările spinoase din jurul acestui proiect.

Printre cei ce vor lua parte la discuție se numără Marius Vintila, brașovean get beget ce va modera dezbaterea, Nicușor Dan, făgărașean get beget ce are o experiență inegalabilă în bătăliile urbanistice din România, precum și alți invitați cu expertiză în diversele domenii ce ancorează acest proiect. Vă așteptăm cu toate întrebările voastre și sper să puteți veni să luați parte cât mai mulți dintre voi! ”

Eveniment Dezbatere publică: PARC sau Parcare – Cum va arăta Brașovul?
Primăria Brașov intenționează să construiască o parcare subterană sub Parcul “Nicolae Titulescu”. Cât este de utilă această construcție? Ce costuri va genera? Câți ani va dura finalizarea ei? Va fi parcul mutilat complet la sfârșitul acestui proces? Există interese imobiliare în zonă care influențează luarea deciziei? Este sau nu posibil ca arborii bătrâni de zeci de ani să fie relocați, așa cum sugerează primarul?

Autoritățile nu au oferit încă un răspuns la toate aceste întrebări ale cetățenilor.

USR Brașov organizează o dezbatere publică, în încercarea de a găsi răspunsuri la aceste întrebări, pe 28 iunie, între orele 18.00-21.00, la Hotelul ARO Palace. Intrarea este liberă. Invităm la această dezbatere toți brașovenii interesați de soarta orașului și a parcului.

Totodată, vă invităm să distribuiţi petiția pentru Salvarea Parcului Central, semnată până acum de aproape 6000 de braşoveni, prin care vrem să tragem un semnal de alarmă asupra efectelor negative pe care proiectul parcării subterane le poate produce asupra parcului şi prin care solicităm organizarea unui concurs de soluţii: https://www.petitieonline.com/salvati_parcul_central_brasov

În cadrul dezbaterii, ne propunem să atingem următoarele aspecte:

🌳 Istoria Parcului – cum a apărut, cum a supraviețuit în timp, analiză comparativă între Parcul Central şi alte parcuri din lume;
🌿 Importanța spațiilor verzi în interiorul orașelor şi situaţia spaţiilor verzi in Braşov, valoarea unor specii de arbori existenţi în Parcul Central;
🅿 Impactul pe care l-ar avea construirea parcării;
🏫 Brașov – Urbanism și mobilitate urbană modernă, identitate și viziune;
✅ Alternative la proiectul propus de către Primărie, fără impact negativ asupra parcului;
⚖ Situația juridică a Parcului Central.

Pentru cei care nu știu, de mai bine de un an de zile, România este în procedură de infringement din cauza problemelor de mediu, motivul fiind poluarea cu particule fine de praf în București, Brașov și Iași. Orașul nostru, deși este amplasat la poalele munților, are doar 5mp spațiu verde pe cap de locuitor, fiind pe ultimul loc în România la acest capitol. Numărul de mașini în municipiul Brașov a crescut vertiginos în ultimii ani, ambuteiajele în intersecții la orele de vârf sunt tot mai frecvente, calitatea aerului s-a degradat, acesta devenind uneori irespirabil.

Cel mai important lucru pentru administrația locală trebuie să fie părerea cetăţenilor. Voi cum vedeţi viitorul Parcului Central și care credeţi că este cea mai bună soluție pentru Brașov?

Trimiteţi întrebările voastre pe adresa de e-mail salvatiparculcentral@gmail.com, iar noi le vom adresa invitaților, în sesiunea de întrebări și răspunsuri de la finalul dezbaterii.

___________________________________

Invitați:

👨‍🎓 Primăria Municipiului Braşov – Prezentarea evoluției și oportunitatea proiectului (participare neconfirmată)
👨‍🎓 Nicușor Dan – Probleme administrative în elaborarea PUZ-urilor și metode de contestare în instanță

👨‍🎓 Arhitect Adrian Ianchiș, vicepreședinte OAR – Dezvoltarea urbanistică a Brașovului și încadrarea proiectului
👨‍🎓 Dr. ing. George Florin Garbacea, președinte al Societății de Silvicutură – Valoarea dendrologică a parcului

👨‍🎓 Arhitect Gruia Hilohi – Istoria sitului și analiză comparativă cu alte parcuri/parcaje subterane
👨‍🎓 Adrian-Claudiu Prisnel, deputat USR – Experiența Craiovei cu parcare sub parc

👨‍🎓 Tudor Benga Deputat USR – Braşov, viziune si dezvoltare urbanistică
👨‍🎓 Gabriel Munteanu, USR Braşov – Prezentare alternative propuse de către USR Braşov

👨‍🎓 Dr. jur. Naomi Reniuț-Ursoiu, USR Braşov – Aspecte juridice
Organizator: USR Brașov

🤹Moderator: Marius Vintila
Intrarea este liberă”.

Previous Story

Cristian Macedonschi: „Brasovul merge din prost in mai prost! Parcul central este la un pas de distrugere …Scheiul si Drumul Poienii sunt distruse treptat de dezvoltatori lacomi care au primit autorizatiile de constructie pe baza unui PUG aprobat cu multi ani in urma de actuala conducere a primariei, Centrul Civic se va…”

Next Story

Cristian: „Brașov are centură ocolitoare… Decentă….București are festivaluri și paranghelii folclorice, parcări subvenționate (chiar dacă ai 2-3 mașini), biciclete gratis cu impozit pe venit inclus, ajutor de botez, plimbări la moaște, agent termic subvenții la căldură cu firmă de încălzire centralizată în faliment, firme ale…”