George Scripcaru: Brașovul, primul oraș din țară cu sistem pilot de colectare selectivă dedicată fiecărui utilizator, cu identificator, cântar și „bon de reducere“. Cum funcționează sistemul

Last Updated on mai 16, 2019 Primarul George Scripcaru a inaugurat astăzi prima stație automatizată de depozitare a a deșeurilor reciclabile, în cadrul proiectului pilot al Municipalității pentru colectare selectivă a deșeurilor de la populație.

Stația a fost amplasată la platforma de depozitare a deșeurilor de pe str. Carpenului (cartier Valea Cetății), unde sunt arondate aproximativ 2.000 de persoane, și vizează exclusiv colectarea deșeurilor reciclabile. Platforma de colectare a deșeurilor menajere a fost și ea modernizată, pe un model care va fi extins la nivelul întregului municipiu, transmite Primăria Brașov.

George Scripcaru: Brașovul, primul oraș din țară cu sistem pilot de colectare selectivă dedicată fiecărui utilizator, cu identificator, cântar și „bon de reducere“. Cum funcționează sistemul 1

Eco-insula a fost instalată printr-un parteneriat între municipalitate, operatorul de salubrizare Brai-Cata și EcoSmart Union SA, companie specializată în managementul deșeurilor. O a doua eco-insulă, pe același sistem, dar care include și un compartiment pentru preluarea deșeurilor menajere, a fost montată în cartierul Scriitorilor.

„Am ales acest loc pentru că suntem în mijlocul unui cartier important al orașului, este un număr mare de locatari și cred că este un loc foarte bun pentru un astfel de proiect pilot.

Este un sistem care, pentru a funcționa corect, are nevoie și de implicarea locatarilor și a asociației de proprietari. Această platformă are niște reguli de utilizare foarte simple, este un sistem civilizat și sigur, prin care putem face colectare selectivă și putem oferi și bonificații la factură asociației de proprietari arondată, în schimbul bonurilor pe care le eliberează această platformă.

Condiția este ca oamenii să respecte regulile. Este o perioadă de probă în care vom vedea dacă merge treaba și dacă merge continuăm și vom extinde acest sistem, dacă nu merge, vom reveni la metoda clasică, cu mirosuri, gunoi amestecat și costuri mari. Totodată, am inventariat și toate platformele de gunoi din oraș, le vom extinde acolo unde este necesar și le vom moderniza, pe modelul platformei de aici, și sperăm să fie mai bine folosite de către utilizatori“, a declarat astăzi primarul George Scripcaru.

George Scripcaru: Brașovul, primul oraș din țară cu sistem pilot de colectare selectivă dedicată fiecărui utilizator, cu identificator, cântar și „bon de reducere“. Cum funcționează sistemul 2

„Brașovul este primul oraș din țară în care este instalat acest sistem, care înseamnă o investiție de aproximativ 20.000 de euro. Cetățenii vor primi, prin intermediul asociației de proprietari, saci pentru fiecare categorie de deșeuri, inscripționați și cu un cod de personalizat pe fiecare abonat, care va fi folosit pentru identificarea abonatului și cuantificarea cantității de deșeuri reciclabile, iar după o perioadă de timp fiecare abonat va primi o bonificație în funcție de cantitatea depusă, pentru a plăti cât mai puțin pentru serviciul de salubrizare. Oamenii vor fi încurajați să colecteze selectiv, să recicleze, și asta se va vedea direct în buzunarul lor, pentru că vor plăti mai puțin. Ținta noastră este ca în primele trei luni, sistemul să funcționeze ca proiect pilot, după care să începem să acordăm bonificații cetățenilor“, a explicat Bogdan Constantinescu, director general Brai-Cata.

„Eco-insulele sunt aduse din Italia, noi suntem bucuroși că facem un prim pas important în colectarea selectivă a deșeurilor pe fiecare cetățean în parte, iar pentru noi este un moment foarte important. Ne dorim să investim împreună cu primăriile tuturor localităților din județul Brașov pentru a fi cât mai răspândit acest sistem“, a declarat Iulian Soticescu, director general Eco Smart.

Cum funcționează sistemul?

Eco-insula este prevăzută cu sistem de identificare a celui care depune deșeurile reciclabile, un sistem de monitorizare a gradului de umplere a recipientelor – care transmite un SMS operatorului în momentul în care sunt pline – și un sistem de monitorizare video a eco-insulei, precum și un sistem de odorizare interioară, pentru a preveni răspândirea mirosurilor neplăcute. Accesul la fiecare recipient de depozitare din cele patru categorii – hârtie și carton, mase plastice, metal, sticlă – se face automatizat, numai în baza unui cititor de coduri de bare, care scanează codurile de pe sacii menajeri. Astfel, accesul persoanelor care nu fac parte dintre utilizatorii arondați nu este posibil. În perioada imediat următoare, prin intermediul asociației de proprietari, fiecare familie arondată la această platformă va primi saci de colectare cu cod de bare unic pentru fiecare apartament.

George Scripcaru: Brașovul, primul oraș din țară cu sistem pilot de colectare selectivă dedicată fiecărui utilizator, cu identificator, cântar și „bon de reducere“. Cum funcționează sistemul 3

În mod practic, abonatul va veni cu sacii menajeri la eco-insulă, va scana codul de bare, și, în urma indicațiilor de pe display, se va îndrepăta spre fanta corespunzătoare tipului de deșeu reciclabil, unde va atinge un senzor pentru deschiderea trapei, apoi va depune sacul în platformă. Trapa se va închide, iar automatul va tipări un bon pe care este specificat numărul de identificare al abonatului, tipul de deșeu, data și ora depunerii și cantitatea. Pe fiecare trapă sunt specificate deșeurile care sunt considerate acceptate și cele care nu se depun acolo, iar verificarea se poate face pe fiecare sac în parte, pentru a se evita nerespectarea regulilor.

Previous Story

(Foto) Brașov. Mara Mareş: „Zile de campanie, în imagini. Deschiderea oamenilor față de PNL ne arată că, într-adevăr, romanii au înțeles ca Partidul Național Liberal reprezintă singura varianta bună pentru România. Victoria este aproape!”

Next Story

Tudor Benga: „Nu, nu e un screensaver de Windows pe fundal ci pista viitorului aeroport Brașov. În ziua în care primul B737 sau A320/321 va ateriza aici ca și cursă regulata de linie eu voi fi cel mai fericit brașovean. Vă spun din capul locului că veștile sunt amestecate, și bune și mai puțin bune. Însă am …”