Video Brașov. Muzeul Casa Muresenilor: „Azi, 12 aprilie 2019, se împlinesc 80 de ani de la primul zbor al unui avion IAR-80, proiectat și construit la uzinele Industriei Aeronautice Române, din Brașov. A fost cel mai bun avion de vânătoare românesc din cel de-al Doilea Război Mondial, performanțele și …”

Last Updated on aprilie 12, 2019 Vineri, 12 aprilie, se împlinesc 80d e ani de la primul zbor al unui avion IAR-80, proiectat și construit la uzinele Industriei Aeronautice Române, din Brașov.

La uzinele IAR au fost construite multe tipuri de avioane cu motoarele respective, de concepție proprie sau în licență, de toate categoriile: de scoală și antrenament, de sport și turism aerian, de mare raid, precum și avioane militare de vânătoare, de asalt, de bombardament în picaj, de observație, de recunoaștere, de bombardament.

Video Brașov. Muzeul Casa Muresenilor: „Azi, 12 aprilie 2019, se împlinesc 80 de ani de la primul zbor al unui avion IAR-80, proiectat și construit la uzinele Industriei Aeronautice Române, din Brașov. A fost cel mai bun avion de vânătoare românesc din cel de-al Doilea Război Mondial, performanțele și ...” 1

Prima comandă pentru nevoile aviației militare au constituit-o 30 de avioane Morane-Saulnier M.S.35, serie care a fost terminată în toamna anului 1928. Următoarea comandă a fost pentru 70 de aparate de tip Potez XXV de recunoaștere și bombardament. Cele două tipuri de aparate au fost construite în baza unor licențe de fabricație obținute de la uzinele franceze respective, potrivit Wikipedia.

Muzeul Casa Muresenilor Brasov: „Azi, 12 aprilie 2019, se împlinesc 80 de ani de la primul zbor al unui avion IAR-80, proiectat și construit la uzinele Industriei Aeronautice Române, din Brașov. A fost cel mai bun avion de vânătoare românesc din cel de-al Doilea Război Mondial, performanțele și caracteristicile tehnice, militare și de zbor fiind recunoscute și de adversari.

Vezi aici Video:

Toate cele trei escadrile, care formau Grupul 8 Vânătoare, condus de cpt. Comandor Eugeniu Pârvulescu, unul din membrii marcanți ai familiei Mureșenilor, erau formate din avioane IAR-80, la fel ca și Grupul 6 Vânătoare, condus de cpt. Comandor Dan Vizanty”.

Previous Story

Foto Brașov. Robert Lazar: „Batjocura la adresa pietonilor continuă prin Brașov …Reproduc mai jos discuția avută dimineață cu o doamnă, ”șoferița” de pe Audi.Când a văzut că făceam poze mașinii, a venit la mine: – Faceți poză la mașină? – Exact. – De ce? – Păi …”

Next Story

Paradisul Acvatic din Brașov: Ofertă Mama și Copilul 30 de lei pentru 3 ore