Brașov. Tot într-o zi de aprilie a ars și Biserica Neagră. Anca Sigmirean: „Acum 330 de ani, tot într-o zi de aprilie, tot așa ardea Biserica Sfintei Marii din Brașov…. s-au topit clopotele, s-a prăbușit acoperișul; doar cristelnița a rămas întreagă, ca prin minune, semn al unei …”

Last Updated on aprilie 16, 2019 Tot într-o zi de aprilie, 21 din 1689, o altă Biserică importantă a luat foc. Este vorba de Biserica Sfintei Marii din Brașov care a devenit Biserica Neagră.

Marele incendiu din 21 aprilie 1689 a cuprins și biserica parohială, distrugând acoperișul și mobilierul din interior. De atunci, ruina înnegrită de fum s-a numit Biserica Neagră. Apoi au început lucrări de renovare extinse care au conferit interiorului un aspect baroc. Tot în această perioadă s-au construit și galeriile pentru ca biserica să poată face față numărului tot mai mare de enoriași care luau parte la slujbe, potrivit Wikipedia.

Brașov. Tot într-o zi de aprilie a ars și Biserica Neagră. Anca Sigmirean: „Acum 330 de ani, tot într-o zi de aprilie, tot așa ardea Biserica Sfintei Marii din Brașov.... s-au topit clopotele, s-a prăbușit acoperișul; doar cristelnița a rămas întreagă, ca prin minune, semn al unei ...” 1

Lucrările au fost încheiate în 1722, odată cu noua inaugurare Grav avariată după incendiu, Biserica Neagră a fost refăcută cu ajutorul unor meșteri veniți din orașul hanseatic Danzig, pentru că meșterii locali nu mai știau să închidă bolți de dimensiuni atât de mari. Noile bolți, însă, sunt în stil baroc, nu gotic. Planul utilizat de către arhitecți a fost acela de bazilică cu trei nave, egale ca înălțime, înscriindu-se în tipul de biserici–hală preferate în secolele XV-XVI în spațiul german, de unde proveneau de altfel unii dintre arhitecți și meșteri.

Anca Sigmirean: „Un singur gând îmi dă o rază de mângâiere când vând catedrala străveche a Parisului topindu-se sub flăcări. Acum 330 de ani, tot într-o zi de aprilie, tot așa ardea Biserica Sfintei Marii din Brașov.

Nu s-au putut imortaliza momentele cumplite când s-au topit clopotele, nici când s-a prăbușit acoperișul; doar cristelnița a rămas întreagă, ca prin minune, semn al unei posibile renașteri. Și a reînviat, după zeci de ani, Biserica, Neagră denumită după teribilul incendiu care a cernit toată cetatea Brașovului.

Domnul să le dea speranță și încredere celor care vor avea puterea să reconstruiască Notre Dames de Paris, pe care mulți dintre noi nu vom mai avea când să o vedem întreagă”.

Pompierii au reusit, luni noapte, sa salvezi valoroase lucrari de arta care se aflau in catedrala Notre-Dame, unde pompierii inca actioneaza, anunță ziare.com.

Echipele de urgenta au salvat si valoroase lucrari de arta si obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtata de Iisus inainte de crucificare, care era pastrata inauntrul catedralei construite in secolele 12 si 13.

O mantie, pe care Ludovic al IX al Frantei ar fi purtat-o cand a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvata.

„Au putut fi salvate si depozitate intr-un loc sigur”, a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo. „Aceasta este o tragedie pentru intreaga lume. Notre-Dame reprezinta intreaga istorie a Parisului”, a adaugat primarul.

Fotografii realizate in interiorul Notre-Dame in timpul interventiei pompierilor arata ca partea centrala a catedralei era intacta. „Doar o mica parte a boltei a cazut. Interiorul pare aproape neatins”, a fost scris pe contul de Twitter al catedralei.

Hidalgo a declarat pentru Le Monde ca „altarul si crucea lui sunt salvate. Nu este atat de rau pe cat ma temeam”.

„Vom recontrui aceasta catedrala cu totii si este, fara indoiala, o parte din destinul Frantei si proiectul pe care toti il vom avea in anii urmatori”, a spus presedintele Emmanuel Macron. „Asta asteapta francezii si este ceea ce istoria noastra merita”, a adaugat el, vizibil emotionat.

Previous Story

Brașov. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române: „Cum să merg eu, de la o școală de periferie, la „Șaguna”? Examenele erau foarte serioase. La „Șaguna” (numit încă, oficial, atunci Liceul Teoretic nr. 1), însă, se intra cel mai greu, cu medii foarte mari și, mai ales, se rămânea greu….Doamna Dirigintă, însă, le-a spus părinților mei că …”

Next Story

Brașov. Razie printre taximetriști. Șoferii refuzau unele curse, nu dădeau bonuri fiscale şi chiar nu erau dotaţi cu ceas. Ce spun Polițiștii