Brașov. Vrei un parc nou? Hai la dezbaterea publică PARC IUS-Lubrifin-Lemexim: „Credem cu tărie că un parc mare în zona IUS-Lubrifin-Lemexim, pe lângă avantajele pe care le aduce, la nivel de mediu, social și pentru creșterea calității spațiului urban, ar fi și o…”

Last Updated on martie 8, 2019 Parcul Central va dispărea, cel puțin o perioadă, pentru a face loc la o parcare gigant, de 3,000 de locuri. Brașovenii au nevoie de un parc iar un loc perfect ar fi pe Hărmanului, în locul platformei IUS.

Pe Facebook, senatorul Allen Coliban (USR) a scris: „Nelu s-a gândit la cum am putea avea un oraș mai fain și mai prietenos cu oamenii. A aflat că avem probleme mari cu calitatea aerului, cauzate de poluarea cu nanoparticule.

A aflat că avem cea mai mică suprafață de spații verzi pe cap de locuitor dintre orașele României(!). Și s-a gândit că un parc mare, în mijlocul orașului, ar schimba lucrurile în bine în mod semnificativ.

Brașov. Vrei un parc nou? Hai la dezbaterea publică PARC IUS-Lubrifin-Lemexim: „Credem cu tărie că un parc mare în zona IUS-Lubrifin-Lemexim, pe lângă avantajele pe care le aduce, la nivel de mediu, social și pentru creșterea calității spațiului urban, ar fi și o...” 1

(foto arhiva)

Înainte de a da cu parul, ia-ți o fărâmă de timp și vino sâmbătă la dezbatere, la Patria (sala Mică), de la ora 11:00.

Știm că terenul este proprietate privată, dar există mai multe scenarii de rezolvare a acestei probleme, inclusiv utilitatatea publică (raportându-ne la context). Știm că investiția presupusă este mare, dar Primăria a avut constant excedent bugetar semnificativ, în ultimii ani. Știm că interesele imobiliare sunt enorme, dar la fel este și nevoia de a construi un oraș care respiră, nu unul sufocat de betoane.

Și mai știm că există modele de proiecte similare. Și mai știm cum ar fi trebuit să arate Centrul Civic în proiectul său inițial, cum a ajuns să arate și cum un astfel de parc ar modifica țesutul urban al mai multor zone/cartiere – Scriitorilor, Florilor/Craiter, Gara etc.

Poți să nu fii de acord cu ideea sau poate să ți se pară interesantă – cel mai important este să avem acest gen de dezbateri în spațiul public. Este un lucru esențial care i-a lipsit Brașovului ani la rând și pe care USR Brașov se luptă să îl schimbe. Vino la dezbatere, cheamă-ți și prietenii interesați și hai să discutăm despre cum ne-ar plăcea să fie orașul nostru (episodul „parcuri”)! (Co-organizatori: Asociația Visum și Nelu Corbu)

Dezbatere publică PARC IUS-Lubrifin-Lemexim: „Toți brașovenii sunt invitați la dezbaterea publică prin care cerem realizarea unui PARC în zona IUS-Lubrifin-Lemexim. Haideți alături de noi să vă spuneți părerea.

Brașov. Vrei un parc nou? Hai la dezbaterea publică PARC IUS-Lubrifin-Lemexim: „Credem cu tărie că un parc mare în zona IUS-Lubrifin-Lemexim, pe lângă avantajele pe care le aduce, la nivel de mediu, social și pentru creșterea calității spațiului urban, ar fi și o...” 2

Credem cu tărie că un parc mare în zona IUS-Lubrifin-Lemexim, pe lângă avantajele pe care le aduce, la nivel de mediu, social și pentru creșterea calității spațiului urban, ar fi și o zonă reprezentativă pentru Brașov, de identitate și de mândrie locală. Din capul locului trebuie spus clar că acest parc poate fi realizat. Numai că acest lucru este posibil dacă brașovenii își doresc și înțeleg importanța acestui parc și dacă Primăria și Consiliul Local își asumă acest proiect și face demersurile necesare pentru îmbunătățirea calității spațiului urban brașovean. Să nu uităm că Brașovul este în proces de infringement pe partea de poluare. Iar poluarea se combate prin zone verzi, parcuri și nu prin construcția de blocuri și

Nelu Corbu, inițiatorul propunerii pentru realizarea parcului și cel care a creat o pagină de Facebook dedicată acestui parc, explică de ce este necesar parcul și ce propune pentru realizarea lui.

În primul rând Brașovul stă prost la numărul de mp/cap de locuitor de spații amenajate cu destinația parc, respectiv 5 mp/locuitor. Media europeană este de aproximativ 26 mp/locuitor.

De ce în această zonă?

Având în vedere dezvoltarea orașului din ultimii ani zona IUS-Lubrifin-Lemexim este acum una aproape centrală, fiind una din puținele zone industriale dezafectate rămase libere de construcții, momentan pe toate celelalte platforme industriale dezafectate desfășurându-se ample investiții imobiliare.

Terenul este înconjurat pe toate laturile lui de blocuri de locuințe aceasta făcând cu atât mai mult ca ideea de parc să fie una dezirabilă, prezența unui parc în zonă fiind la cel mult 1km respectiv 10-15 minute de mers pe jos din direcția a șase cartiere: Florilor, Gării, Scriitorilor, Craiter, Centrul Civic, Astra (parțial).

Al cui este terenul în acest moment?

Parcela Lubrifin: 91.887 mp – PEGASUS REAL ESTATE SRL BRASOV
Parcela IUS: 61.515 mp – S.C. BRAŞOV IMOBILIARA S.R.L., CU SEDIUL ÎN BUCUREŞTI, CIF:18187301
Parcela Lemexin: 40.146 mp – SC MASTERANGE IMOBILIARE SRL BUCUREŞTI
Total: 193.548 (19,35 ha)
Kaufland a cumpărat 12.713 mp din parcela IUS, conform presei, cu 300 euro/mp

Dezvoltatorul imobiliar SC Masterange Imobiliare, ce dorește să construiască un ansamblu comercial pe vechiul amplasament al SC Lubrifin, SC IUS şi SC Lemexim a constatat în urma excavaţiilor efectuate că solul este poluat în profunzime cu produse petroliere. Ce trebuie știut este faptul fără o ecologizare a zonei nu se poate construi nimic.

Compania Masterange Imobiliare face parte din grupul Ţiriac Imobiliare, controlat de omul de afaceri Ion Ţiriac. Grupul a cumpărat participaţiile pe care compania spaniolă Riofisa le deţinea în societatea Masterange Imobiliare, firmă care intenţiona să investească 150 de milioane de euro într-un mall şi un cartier de blocuri şi birouri pe suprafaţa fostei fabrici Lemexim, cumpărată de la omul de afaceri braşovean Ioan Neculaie.

Investiția într-un parc central este o șansă unică în dezvoltarea sănătoasă a Brașovului cu finanțare prin credit pe zeci de ani, recuperabili și cu o taxa de solidaritate pt mediu sănătos de 1 euro/an pt 200.000 de locuitori și 10 euro/an/societate comercială. Oricum, la un excedent bugetar de 100 mil euro în 2019, partea financiară ar fi cea mai mică problemă.

Care sunt abordările posibile pentru ca acest teren sa ajungă să fie amenajat drept parc?

1. Expropriere în baza Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local. Scenariul ține de strict de voința politică, argumente în favoarea priectului: situația actuală privind suprafața de spatiu verde pe cap de locuitor din municipiu, trebuie avut în vedere că în Brașov nu se respectă normele in vigoare (naționale și europene). Scenariul necesită un raport de specialitate la comisia de urbanism din cadrul primariei.

2. Negociere directă cu proprietarii. Necesită HCL care aprobă demararea procesului de negociere. O propunere de HCL poate fi inițiată de către locuitorii municipiului, conform legii fiind necesare semnăturile a 5% din populația cu drept de vot din municipiu pentru a introduce o HCL pe ordinea de zi a unei sedințe de CL. Pentru populația cu drept de vot din Brașov asta înseamnă 13-14 mii de semnături.

3. Investiție Privată prin care să se facă centru/parc de agrement din bani privați, fără aportul autorităților locale (cel mai puțin probabil scenariu).

Care sunt beneficiile?

Zonele verzi reprezintă o condiție indispensabilă unei vieți citadine normale, atât prin rolul estetic, cât si prin oportunitățile pe care le oferă pentru agrement și petrecerea timpului liber. De asemenea, au un rol important în atenuarea poluării mediului (neutralizează unii poluanți, filtrează pulberile în suspensie, reduc nivelul de poluare fonică), în regularizarea temperaturii și umidității aerului.

Ar mai fi de precizat că un obstacol în realizarea planului este Un PUZ făcut în 2016 care prevede multe blocuri. Conform acestui PUZ se propune: zonă locuințe colective și dotări complementare existente (ZL1), zonă mixtă existentă (ZM1), zonă mixtă aferentă stației de distribuție carburanți propusă (ZM1a), zonă locuințe colective și dotări complementare propusă max P+6E, P+8E-14E (ZL2), zonă anexe și dotari locuire propusă (ZL3), zonă mixtă propusă P+E-2E (ZM2), zonă mixtă propusă P+8E-14E (ZM3), zonă mixtă propusă max. P+M+8E–14E(ZM4), zonă mixtă propusă P+E-2E, P+E-2E-8E, P+8E-14E (ZM5).

Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

Credit foto: Gabi Buhuș”

Previous Story

Reacție. Primăria, după ce Brașovul ar fi pe locul 3 în topul celor mai poluate orașe din România

Next Story

Brașov. Mai există și vecini cumsecade. Un locatar își anunță vecinii că renovează apartamentul. Își cere scuze pentru disconfortul creat. „Stimați locatari, În apartamentul 9 de la etajul 3, începând din data de 7.03.2019, vor fi demarate …”