Aeroportul Brașov. Adrian Veștea: „Noutatea care va fi implementată la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, în premieră pentru România, este turnul de control virtual. Față de turnul clasic, care este o clădire înaltă, în care controlorii de trafic aerian stau și supraveghează cu ochiul liber incinta aeroportului, turnul virtual …”

(Last Updated On: March 14, 2019)

În prezent, Consiliul Județean Brașov desfășoară procedurile de achiziție a unor echipamente de importanță majoră pentru certificarea și operarea Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav.

Este vorba despre două autovehicule destinate prevenirii și stingerii incendiilor, și despre două autospeciale de deszăpezire PDA, informează judetulbrasov.ro.

În 9 ianuarie 2019 s-a publicat pe platforma națională (www.e-licitație.ro) și europeană (www.ted.europa.eu) anunțul pentru achiziționarea autospecialelor de pompieri și deszăpezire, împărțite în trei loturi. Primul lot conține o autospecială pompieri pentru intervenție rapidă, cu valoare estimată de 2.400.000 lei. Al doilea lot conține o autospecială pompieri echipată pentru descarcerare, cu valoare estimată de 2.500.000 lei. Al treilea lot conține două autospeciale de deszăpezire, cu o valoare totală estimată de 4.200.000 lei.

Pentru cele două autospeciale din loturile 1 și 2 s-au depus câte două oferte până în 5 martie 2019, când a expirat termenul stabilit potrivit procedurii de achiziție. În privința lotul 3, s-a înregistrat o contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, astfel că termenul-limită pentru depunerea ofertelor s-a prelungit până la 25 martie 2019. În cazul loturilor 1 și 2, termenul estimat pentru semnarea contractelor este luna mai 2019, dacă nu vor exista contestații în urma anunțării câștigătorului. Termenul privind încheierea contractului pentru lotul 3 poate fi estimat abia după ce CNSC va emite o decizie privind contestația depusă și se vor depune oferte.

„Ne dorim să dotăm Aeroportul cu autospeciale de înaltă performanță, eficiente și fiabile, care să asigure intervenția de urgență pentru salvarea pasagerilor, precum și menținerea suprafețelor de mișcare în stare permanentă de operare. Sperăm să nu avem probleme în derularea achizițiilor, având în vedere că aceste autovehicule trebuie să existe fizic în dotarea AIBG înainte ca aeroportul să fie operațional”, precizează președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea. Durata de livrare a autospecialelor este de maximum 9 luni de la data semnării contractului.

Adrian Veştea: „Noutatea care va fi implementată la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, în premieră pentru România, este turnul de control virtual. Față de turnul clasic, care este o clădire înaltă, în care controlorii de trafic aerian stau și supraveghează cu ochiul liber incinta aeroportului, turnul virtual reprezintă o cameră cu monitoare de mari dimensiuni, care oferă o vedere panoramică a aeroportului, cu ajutorul unor camere video instalate pe stâlpi.
Aeroportul Brașov. Adrian Veștea: „Noutatea care va fi implementată la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, în premieră pentru România, este turnul de control virtual. Față de turnul clasic, care este o clădire înaltă, în care controlorii de trafic aerian stau și supraveghează cu ochiul liber incinta aeroportului, turnul virtual ...” 1
De fapt, turnul virtual reprezintă o noutate în toată Europa. Deocamdată sunt puține aeroporturi cu un astfel de sistem, dar tendințele arată că în următorii 10-15 ani majoritatea aeroporturilor vor avea turn virtual.
Noi am luat legătura cu cei mai importanți furnizori care au implementat deja astfel de sisteme și facem demersurile pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, obligatoriu pentru începerea procesului de achiziție publică a turnului”.