(Last Updated On: February 21, 2019)

Câteva zeci de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au protestat ieri în fața instituției. Procurorii sunt nemulţumiţi de modificările la legile justiţiei şi mai ales la statutul magistraţilor.

Ei au purtat pancarte pe care se putea citi: “Respectaţi MCV”; “Respectaţi independenţa justiţiei”; “Procuror independent”.

″Din punctul nostru de vedere, al celor care am ieşit azi, este un protest simbolic, în care cerem revenirea la normalitate. Apreciem că de ceva timp se operează modificări la legile justiţiei şi la statutul magistraţilor îndeosebi care afectează grav independenţa sistemului judiciar şi a fiecăruia dintre noi.

Brașov. Procurorii au ieșit să protesteze față de Ordonanțele lui Tudorel. „Apreciem că de ceva timp se operează modificări la legile justiţiei şi la...” 1

Chiar dacă există discuţii, controverse la statutul procurorilor, noi credem că este esenţial să se recunoască faptul că în instrumentarea unor dosare procurorul trebuie să fie independent şi atunci, aceste modificări, pe care le-am auzit marţi seara, dar pe care nu le-am văzut, pentru că nu a apărut nicio ordonanţă publicată în Monitorul Oficial, noi credem că afectează şi mai mult acest statut al procurorului, pentru că loveşte în independenţa şi în libera apreciere a probelor de către fiecare procuror″⁣, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Claudiu Sandu, citat de stirileprotv.ro.

Sandu a spus că nu a fost nimeni consultat din cadrul unităţii de parchet în legătură cu OUG şi, din câte ştie, Secţia de procurori a CSM a precizat că nu a consultat proiectul, pentru că a venit foarte târziu şi la scurt timp a şi fost adoptat de Guvern. ″Ceea ce, din punctul meu de vedere, încalcă grav o minimă previzibilitate a dictării unor legi, dar este o chestiune care a început să ne afecteze″⁣, a adăugat prim-procurorul.

Stoica Ionel a scris pe Facebook: „Fotografia zilei vine de la Brasov, acolo unde procurorii au iesit in fata parchetului pentru a protesta impotriva ordonantei lui Tudorel Toader. Sunt multi magistrati curajosi in Romania!”

Mircea Marian: „Procurorii de la Brașov au ieșit să protesteze!
E un început. Sunt convins că sunt mulți ca ei, oameni curajoși, dornici să-și apere independența.
Știu, mulți vor cârti. Eu, un Grinch :)), cred că e bine!”