Autostrada A13 Bacău – Brașov are finanţare în Bugetul pe 2019 chiar dacă nu este dorită

Last Updated on februarie 9, 2019 Dezamăgire mare pentru locuitorii din Moldova. Aceștia doreau o autostradă de la Iași la Târgu-Mureș dar Guvernul le-a explicat că este mai bine Bacău-Brașov unde nu au reușit să construiască Brașov-Comarnic sau un amărât de Aeroport.
Proiectul de buget național pentru 2019 are alocate fonduri pentru Autostrada A13, Bacău – Brașov, anunță Guvernul.

Deputatul Lucian Șova, ministru al Transporturilor până luna trecută, a confirmat că prin proiectul pe 2019, sunt bugetate Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic necesare pentru autostrada A13.

„Expresie a evaluărilor făcute de experții internaționali și prezentate în ședința din decembrie 2018 de la ministerul Transporturilor, finanțarea SF-ului și PTh-ului autostrăzii Bacău – Brașov a fost prinsă în proiectul Bugetului de Stat. (…) Până în vara anului 2019 acest proiect trebuie să fie scos la licitație”, a declarat fostul ministru al Transporturilor, citat de bzb.ro.

Autostrada A13 Bacău - Brașov are finanţare în Bugetul pe 2019 chiar dacă nu este dorită 1

Fiind în Masterplanul pe Transport, cheltuielile pentru SF și PTh vor putea fi decontate din fonduri europene – Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) .

„Mai tânăra autostradă Bacău – Brașov, al cărei proiect are numai 5 ani, față de cel al mai puțin tinerei Iași – Târgu Mureș, care are 13 ani, face acum al doilea pas, sperăm să fie scoasă cât mai curând la licitație. Vor conta avizele, viteza de obținere a autorizațiilor de mediu și costurile. Fiecare variantă va avea viteza ei de implementare. Din punct de vedere politic, noi continuăm să ne ținem de cuvânt.

Acest obiectiv, autostrada Iași – Bacău – Brașov este cel mai ieftin și ușor de realizat, este singura variantă potrivită, dacă Statul Român vrea cu adevărat să lege Moldova de Transilvania”, a declarat senatorul Dragoș Benea, preşedintele PSD Bacău.

În urma analizării de către BEI PASSA a opțiunilor privind legătura prin autostradă de tip Est – Vest între regiunile Moldova și Transilvania, proiectul A 13, Bacău – Brașov a fost considerat proiectul cel mai viabil de trecere a Carpaților. În afara avantajului de mediu, prețurile avantajează varianta prin Bacău, arată raportul rezentat în decembrie 2018. Astfel, autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni ar costa 5,1 miliarde de euro, Brașov – Bacău s-ar face cu 2,1 miliarde de euro, iar prețul pentru Cluj – Suceava ar fi 4,1 miliarde euro.

Previous Story

Brașov. Medicul Dan Grigorescu: „Primul caz primit în noua unitate de arși din Brașov. Cam asta e nevoia de personal în cazul inițierii terapiei de specialitate a “marelui ars”: echipa ATI (doi medici de gardă + două asistente), echipa de…”

Next Story

Foto Brașov. Cartierul Avantgarden 3 atacat?! 3 ghene de gunoi incendiate!  „Bine ca nu bate vântul, era si blocul in flăcări…” „Legea junglei in cartier rezidential!”