Last Updated on ianuarie 7, 2019 Scandal în Brașov după deciza Primăriei de a construi o parcare de 3,000 de locuri sub Parculș Central. Ceid e la USR spun că astfel parcul va dispărea și au început o campanie de salvare a parcului. USR Brașov inițiază o serie intitulată ”Salvați Parcul Central” pe fondul proiectului Primăria Municipiului Braşov de construire a unei Parcări Subterane în Parcul Central Nicolae Titulescu din municipiul Brașov.
Primarul George Scripcaru, citat de bzb.ro: „Luăm în calcul folosirea unei suprafeţe cât mai mari pentru realizarea acestei parcări, astfel încât să ajungă la o capacitate de 2.000 – 3.000 de locuri. Este un proiect simplu şi uşor de realizat”
Naomi Reniuț-Ursoiu, candidat USR la alegerile europarlamentare, susține că ”USR Brașov își dorește un oraș verde, un oraș prietenos cu mediul, un oraș al prosperității. Este îngrijorător faptul că Primăria Brașov, în loc să găsească și să implementeze soluții pentru scoaterea orașului de pe lista Uniunii Europene de infringement pe mediu pentru calitatea aerului, lansează proiecte care înrăutățesc situația actuală”.
Potrivit Comisiei Europene, locuitorii din Brașov (precum și București și Iași) sunt expuși din 2007 în mod aproape continuu la niveluri nesănătoase de PM10 (particule fine ce provin din emisiile generate de industrie, trafic și încălzirea locuințelor și care pot cauza astm, afecțiuni cardiovasculare, cancer pulmonar și deces prematur).
Gabriel Munteanu, membru USR Brașov, afirmă că ”Brașovul este la coada clasamentului privind spațiul verde din interiorul orașului, 5 mp/ locuitor, mult sub norma Uniunii Europene de 26 mp/ locuitor. Trebuie să salvăm și să păstrăm spațiile verzi pe care le avem, dar trebuie și să le extindem pentru a deveni cu adevărat un oraș de poveste. Trebuie să redăm orașul oamenilor, brașovenilor și turiștilor care doresc un aer curat, de care să se bucure și în care să revină.”
Parcul Central este primul parc amenajat modern din Brașovul vechi, bazele lui fiind puse la mijlocul secolului XIX. Acest simbol al orașului conține specii de arbori de rășionase și foioase, unele exotice, altele protejate, unele cu vârste mai mari de 100 de ani.
În cazul construirii unei construcții subterane, Primăria, care a demarat primele forări pentru stabilirea straturilor de sol de sub parc, spune că ”vegetaţia considerată valoroasă din Parcul „Nicolae Titulescu“ va fi strămutată, iar la terminarea lucrărilor, zona afectată se va reamenaja peisager, iar vegetaţia considerată valoroasă va fi relocată.” Mutarea cu succes a unui arbore de 100 de ani se înâmplă rar (chiar deloc în România) și survine în general în cazuri de protejare a arborelui (boli, paraziți). Această operațiune (pentru care nu există personal calificat în România) este echivalentă cu mutarea unei case de 60 mp cu aproape 2 Subsoluri și 4 etaje.
Tudor Benga Deputat USR Brașov, spune că ”Pe fondul informațiilor divergente ce apar în spațiul public (ba e parcare de 700 de locuri, ba e de 3000 de locuri) am depus la sfârșitul anului trecut mai multe cereri către autoritățile locale, în temeiul legii 544/ 2001, pentru a afla studiile și normele care stau la baza demarării acestui proiect.”
USR Brașov consideră că soluția pentru organizarea zonei centrale, fluidizarea traficului, creearea de spații de parcare și păstrarea și/sau extinderea Parcului Central Nicolae Titulescu se pot face doar prin inițierea unui Concurs de Soluții (ce ar trebui organizat profesionist de Ordinul Arhitecților din România).
Există mai multe soluții de rezolvare a problemelor de trafic în acest moment, este inutilă creearea unei noi probleme cu agravarea condițiilor de mediu din Brașov.
Vom reveni cu mai multe informații de la specialiști silvicultori, arhitecți, urbaniști, constructori.