Brașov. Corneliu Teposu: „De la Lidl Craiter azi am venit pe jos acasă.E nasol aerul…Aerul din Brașov e mai greu respirabil azi decât la Milano, în ianuarie 2016. Știu că este o apreciere subiectivă și că “nasometrul” meu nu este omologat, dar, sincer, aș prefera să mă înșel eu și situația să nu fie gravă. Problema de mediu este …”

Last Updated on ianuarie 9, 2019 Pentru foarte mulți este greu de crezut că Brașovul este un oraș foarte poluat. Și când miroase foarte urât se uită în jur, văd pădurea și spun că trece, nu este o problemă. Iar când ajung la medic cu probleme respiratorii sau bolnavi de cancer dau vina pe soartă.

Pe grupul de Facebook Stop poluării din Brașov! Vrem aer curat!, Corneliu Teposu a scris: „Smogul a atins niveluri alarmante în nordul Italiei în ultimele zile, determinând municipalitatea din Torino să ceară locuitorilor să închidă uşile şi ferestrele, să rămână în interior şi să evite activităţile sportive, informează vineri France Presse.

Brașov. Corneliu Teposu: „De la Lidl Craiter azi am venit pe jos acasă.E nasol aerul...Aerul din Brașov e mai greu respirabil azi decât la Milano, în ianuarie 2016. Știu că este o apreciere subiectivă și că "nasometrul" meu nu este omologat, dar, sincer, aș prefera să mă înșel eu și situația să nu fie gravă. Problema de mediu este ...” 1

Miercuri a fost înregistrată în oraş o concentraţie de particule fine de 114 micrograme pe metru cub, mai mult decât dublul valorii maxime, stabilită la 50 micrograme.

De la începutul anului, pragul de 50 de micrograme a fost depăşit timp de 69 de zile, comparativ cu o limită “permisă” de 35 de zile.

Considerând situaţia ca fiind “critică”, ministrul adjunct pentru mediu Alberto Unia le-a cerut “în special persoanelor mai în vârstă, copiilor şi celor care suferă de patologii cardiorespiratorii” să “rămână cât mai mult posibil în locuri închise, evitând să deschidă uşile şi ferestrele”.

“Activităţile fizice intense şi prelungite în aer liber” sunt descurajate, iar cei care trebuie să meargă pe jos sau pe bicicletă sunt îndemnaţi să “facă acest lucru cât mai puţin timp posibil şi departe de străzile aglomerate”.

Oraşul a limitat, de asemenea, circulaţia celor mai poluante vehicule diesel.

Măsuri similare privind vehiculele au fost luate şi în alte oraşe, în special în Milano, unde concentraţia de particule fine s-a ridicat joi la 90 de micrograme pe metru cub. Primarul capitalei lombarde, Giuseppe Sala, a declarat că “pentru a combate smogul, trebuie partajate măsuri structurale la nivel european”.

Știrea de mai sus este un fragment dintr-un articol despre smogul din nordul Italiei, fenomen care a devenit foarte deranjant din 2016 încoace. https://www.agerpres.ro/…/alerta-de-smog-in-italia-inchidet…

Când era criza calității aerului în Milano și Torino, eu le-am vizitat. Am urcat în Torre Branca și abia se distingea conturul stadionului San Siro / Giuseppe Meazza din cauza smogului. Tot orașul era învăluit într-un fel de ceață.
Sper să nu uit să pun câteva poze din colecția proprie. (Later edit: am pus. Au fost făcute în 24 ianuarie 2016, pe la 14:30).

De la Lidl Craiter azi am venit pe jos acasă. E nasol aerul, nu știu dacă e de la FinEco, de la mașini, de la grămezile de second-hand-uri permise din 2017 de PSD, de la altceva, dar aerul din Brașov e mult sub standard, așa cred eu.

Îmi place să merg pe jos și am tot mers că n-am avut altceva de făcut având până de curând o mână în refacere.

Concluzia e că Brașovul are serioase probleme de mediu care, cel mai probabil, se vor transpune într-un viitor, mai apropiat sau mai îndepărtat, în creșteri masive ale numerelor celor cu afecțiuni pulmonare, cardiace, astm sau cancere. Aerul din Brașov e mai greu respirabil azi decât la Milano, în ianuarie 2016. Știu că este o apreciere subiectivă și că “nasometrul” meu nu este omologat, dar, sincer, aș prefera să mă înșel eu și situația să nu fie gravă.

Problema de mediu este desconsiderată, dar asta este complet greșit dacă ne dorim familiile într-o oarecare siguranță și dacă dorim să îmbătrânim frumos.

Previous Story

(Foto) Accident Brașov. Doi pietoni loviți pe o trecere de lângă mall-ul Coresi. Ce spune Poliția

Next Story

Video Brașov. Robert Lazar: „Am stat în stație doar ca să prind autobuzul nou de pe linia lui 52 și a venit tot un BMC vechi în care se pare că nu merge deloc încălzirea. E un frig în autobuz de scoți aburi pe gură iar geamurile sunt înghețate pe dinăuntru. Printre altele …”