Last Updated on decembrie 11, 2018 Primarul Brașovului a declarat marți că Guvernul PSD nu a trimis banii pentru luna decembrie pentru persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora. Aceștia vor primi doar o parte din bani, de Sărbători.
În schimb, parlamentarii PSD au făcut o propunere de mărire a pensiilor speciale a parlamentarilor.
Primarul George Scripcaru a făcut astăzi un apel public către prefect, ministerul finanțelor și parlamentarii de Brașov pentru a convinge Guvernul să aloce fondurile necesare pentru plata salariilor însoțitorilor persoanelor cu dizabilități, salarii care în acest moment nu pot fi plătite integral pentru luna decembrie.
„Suntem în situația în care guvernul nu ne-a alocat toți banii, așa cum prevede legea, pentru plata acestor persoane. Guvernul știe tot timpul câte persoane sunt în plată, noi transmitem toate datele, i-am atenționat din timp, ne-am îndeplinit obligațiile prin asigurarea cotei de10% din aceste sume, iar acum ajungem pe 15 decembrie în ziua de plată și acești bani nu există, iar din datele pe care le avem, la Ministerul de Finanțe nu sunt bani.
Așa că solicit în primul rând Instituției Prefectului, pentru că reprezintă Guvernul României în teritoriu, Ministerului Finanțelor Publice – prin Direcția Finanțelor Publice Brașov și parlamentarilor de Brașov să își facă treaba și să facă demersurile pentru ca Guvernul să răspundă acestor necesități“, a declarat primarul Brașovului, într-o conferință de presă.
Edilul a amintit și că Brașovul a fost văduvit, la întocmirea bugetului național, de 75 de milioane de lei, care nu s-au întors la bugetul Brașovului așa cum s-a promis public de la București, la care se adaugă alte trei milioane lei reprezentând economii din proiectul realizat în parteneriatul elvețiano-român, de reabilitare termică a Colegiului de Informatică și a Școlii Gimnaziale nr 4, bani pentru care elvețienii și-au dat acordul de a fi realocați acelorași instituții de învățământ în dotări suplimentare.
„Nu numai că nu ne-a dat înapoi banii promiși, ci ne-a luat și ce era al nostru, din economii; dacă adăugăm și banii pentru plata însoțitorilor persoanelor cu handicap, suntem într-o situație foarte delicată. Noi sperăm ca guvernul, cu ajutorul celor la care am făcut apel, să vireze acești bani. Situația aceasta nu e doar în Municipiul Brașov, ci și în județ. E păcat că se întâmplă acest lucru mai ales acum, de sărbători.
Iar dacă banii nu vin până în 15, intrăm într-un blocaj pe final de an, când va fi greu din punct de vedere procedural să facem acest lucru. Dacă nu, nu știm exact cum vom rezolva situația, pentru că acestea sunt cheltuieli care din punct de vedere legal nu pot fi acoperite din fonduri alocate pentru investiții sau pentru dezvoltare, iar o prevedere legală dată tot de guvern ne interzice să facem astfel de realocări. Analizăm situația încercăm să găsim o cale de rezolvare, dar sper că Guvernul își va face, în cele din urmă, datoria“, a mai spus primarul.
Indemnizația pentru plata însoțitorilor persoanelor cu diazbilități este în cuantum de 1.163 de lei/persoană și este suportată 90% din bugetul de stat și 10% din bugetele locale. Guvernul a alocat la începutul anului 26 de milioane de lei cu această destinație, însă suma este insuficientă pentru a acoperi și indemnizațiile pe luna decembrie. Municipiul a alocat și el partea de 10% care îi revine pe întreg anul și a făcut demersuri în mai multe rânduri prin care a atenționat Ministerul Finanțelor că banii alocați de la bugetul de stat sunt insuficienți.
În Brașov sunt 1.592 de persoane care încasează această indemnizație, între acestea fiind și persoane cu handicap grav (care, potrivit legii, pot opta să se îngrijească singure, în loc să angajeze un îngrijitor). Potrivit datelor municipalității, în situația de față există posibilitatea ca, în luna decembrie, toate aceste persoane să primească doar 539 de lei, în loc de 1.163 lei, cât li se cuvine.
Propunerea parlamentarrilor PSD, potrivit Adevarul: „(1) Pentru beneficiarii pensiei de serviciu stabilite în temeiul art 73 indice 1 din Legea 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, calculată până la intrarea în vigoare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 59/2017 privind modificaea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, pensia de serviciu se actualizează cu majorarea salariului de bază de care beneficiază funcţionarul public parlamentar aflat în activitate, cu acelaşi nivel de salarizare şi pe aceeaşi funcţie publică, în procent stabilit prin acte normative”.