De ce pute în Brașov. Senatorul Allen Coliban: „Despre cum am fost gazați în tăcere timp de 10 ani de zile. Și despre cum spunem “Stop!”. Joi seară am participat la dezbaterea organizată de …”

Last Updated on noiembrie 9, 2018 Senatorul Allen Coliban explică de ce pute în Brașov, în cartierul Astra în special. Pur și simplu locuitorii din zonă au fost gazați.

Allen Coliban: „Despre cum am fost gazați în tăcere timp de 10 ani de zile. Și despre cum spunem “Stop!”.
Joi seară am participat la dezbaterea organizată de Fin-Eco, operatorul gropii de gunoi a Brașovului, având ca obiect revizuirea Autorizației Integrate de Mediu pentru Celula 3 a depozitului de deșeuri. Au mai participat reprezentanți ai APM, ai Gărzii de Mediu, ai Primăriei Brașov, precum și mai mulți locuitori ai cartierelor Triaj și Craiter.

De ce pute în Brașov. Senatorul Allen Coliban: „Despre cum am fost gazați în tăcere timp de 10 ani de zile. Și despre cum spunem "Stop!". Joi seară am participat la dezbaterea organizată de ...” 1

Voi reveni zilele următoare cu detalii ale celor aproape 4 ore de dezbateri. Esențiale sunt, însă, următoarele lucruri:
* atât autoritățile cât și operatorul economic au recunoscut faptul că gazele rezultate din descompunerea deșeurilor depuse în Celulele 1 și 2 au ajuns direct în atmosferă, fără a fi captate și tratate (așa cum prevăd normele)

Este important să luăm atitudine – semnează și distribuie petiția “Stop poluării din Brașov! Vrem aer curat!” – https://www.petitieonline.com/stats.php?id=215380.

* toți cei prezenți au recunoscut existența mirosurilor puternice din zonă, precum și cauza reprezentată de emisiile rezultate din Celulele 1 și 2
* ameliorarea situației și a mirosurilor se va produce abia după ce cele două celule vor fi anvelopate (etanșeizate), termenul maxim pentru acest demers fiind de doi ani de zile

* închiderea Celulei 1 ar fi trebuit să fie efectuată imediat după sistarea depunerii, adică în 2010. Amânarea ei înseamnă că timp de 10 ani de zile au fost emise la liber în atmosferă gaze precum hidrogen sulfurat și metan. Problema s-a agravat de la an la an, odată cu umplerea Celulei 2 (în 2017) și intrarea în descompunere și a acestor deșeuri. Celula 3, cea pentru care urmează a se elibera Autorizația Integrată de Mediu, operează, deja, de un an de zile

Autorizația aflată în dezbatere, pentru Celula 3, cuprinde măsuri de remediere a situației de la Celulele 1 și 2, printre care obligativitatea închiderii acestora și adresarea problemei mirosurilor, în termen de maxim 2 ani de zile.

Mai sunt 5 zile pentru a trimite propuneri și observații, la APM Brașov – http://apmbv.anpm.ro/web/apm-brasov/contact. Voi reveni cu propriile concluzii și sugestii, pe care le voi trimite autorităților, întrucât este o ocazie importantă de a ne asigura că problemele actuale își vor găsi soluții și că nu se vor repeta și în cazul Celulelor 3, 4 și 5”.

 

Previous Story

Brașov. Update. De ce s-ar fi împușcat tânărul de 17 ani

Next Story

Foto Brașov. Care îți place? Concurs internaţional de proiectare pentru Stadionul Tineretului