Brașov: Spectacolul ”Crai nou” al lui Ciprian Porumbescu va fi pus în scenă chiar în sala în care a avut loc premiera

Last Updated on septembrie 18, 2018 Spectacolul de operetă ”Crai nou” va fi prezentat în Brașov vineri, 21 septembrie, chiar în sala în care a avut loc premiera pe 27 februarie 1882.

Evenimentul cultural va fi realizat împreună cu Opera Brașov și restituie publicului local și național opereta ”Crai nou”, ca parte a patrimoniului cultural local, devenită simbol național, scrie europafm.ro.

Brașov: Spectacolul ”Crai nou” al lui Ciprian Porumbescu va fi pus în scenă chiar în sala în care a avut loc premiera 1

Opereta a fost compusă de Ciprian Porumbescu în timpul șederii sale la Brașov ca profesor de muzică la Școlile Centrale Ortodoxe Românești și a avut premiera absolută în sala de festivități a Colegiului Național Andrei Șaguna în data de 27 februrie 1882.

”Brașovul este legat inseparabil de marele muzician român care a locuit aici între anii 1881 – 1883, și-a desfășurat activitatea ca dirijor al corului Bisericii Sf. Nicolae din Schei și al Reuniunii române de gimnastică şi cântări și, așa cum afirmă specialiștii, a avut cea mai prolifică perioadă de creație din viața sa artistică. Tot la Brașov, Ciprian Porumbescu a înregistrat imensul succes al punerii în scenă a primei operete românești, compusă de el, Crai Nou, având la bază textul piesei poetului Vasile Alecsandri.

Prima reprezentație a lucrării a avut loc pe 27 februarie 1882, cu compozitorul la pupitrul dirijoral, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Național Andrei Șaguna), prestigios lăcaș de învățământ, iar primirea extrem de favorabilă a spectacolului a condus la programarea, chiar a doua zi, pe 28 februarie 1882, a încă unei reprezentații”, explică Cecilia Toma, PR Opera Brașov.

Previous Story

Brașov: „Din nou, bataie de joc, dupa ce ma asteptat 10 minute in statie apar deodata 2 autobuze pe linia nr. 5 … faceau intrecere pe strazile Brasovului, neoprind in toate statiile de pe traseu…”

Next Story

Aeroportul Brașov. Prima companie care dorește să construiască terminalul de 22 de milioane de euro