Vacanta Brașov. Parada pedestră a Junilor Brașovecheni, la Serbările Cetății

Last Updated on iunie 9, 2018 Vacanta Brasov. Turiștii și brașovenii sunt invitați la parada pedestră a junilor brașovecheni, sâmbătă.

Traditii Brasovechene: „#SerbarileCetatii, eveniment inclus în Proiectul Tradiții Brașovechene în România Centenarului, finanțat din bugetul Municipiului Brașov, debutează sâmbătă, 9 iunie, cu parada pedestră a junilor brașovecheni (12.30-13.30) pe traseul Piața Sfatului – strada Mureșenilor – Eroilor – Primărie – Colonel Buzoianu – strada Cetățuii – Cetățuia.

Vacanta Brasov

(foto: Mircea Tomescu)

Despre portul tradițional al Junilor brașovecheni ne povestește consultantul proiectului, istoricul dr. Alexandru Stănescu: acest port este similar cu cel al junilor bătrâni și este compus din cămașă lungă până la genunchi, cioareci, laibăr și șpențăl cu nasturi din argint filigranat, cizme și lentă tricoloră.

Pe cap, junii brașovecheni poartă căciula veche țurcăneasca neagră, cu două pene de curcan, prinse cu o rujă tricoloră (cocardă). În zilele noastre penele de curcan la căciulă sunt înlocuite cu o pană de păun.

Femeile din Brașovechi și Stupini au un costum popular diferit de portul tradițional din Schei, fiind compus din ie cu motive tradiționale cusute cu arnici negru, laibăr negru brodat cu mărgele și cu motive flora,e colorate, fotă neagră brodată și decorată ca laibărul. În perioada interbelică portul tradițional din Țara Bârsei a fost înlocuit în mare măsură de costumul popular feminin din zona Rucăr.

Vacanta Brașov. Parada pedestră a Junilor Brașovecheni, la Serbările Cetății 1

Caii, atât de frumos împodobiți în sărbătoarea Duminică Tomii, sunt nelipsiți în tradiția junilor.

Vacanta Brașov. Parada pedestră a Junilor Brașovecheni, la Serbările Cetății 2

(Vacanta Brasov)

Înainte de această sărbătoare, cunoscută sub numele de
Ziua de Călări, principala grijă a fiecărui june este pregătirea din timp a harnașamentului și a șalangurilor – ornamente din piele și piese de alamă aurită, de care se prind ciucuri în culorile tricolorului, cu care junii își împodobesc caii.

Sâmbătă și duminică, la #SerbarileCetatii aveți ocazia să admirați de aproape câțiva cai împodobiți de paradă și să participați la atelierele ecvestre găzduite de junii brasovecheni, pe spațiul verde din zona estică a Cetățuii

Program Serbările Cetății 2018 (Vacanta Brasov):

Sâmbătă 9 IUNIE 2018
Orele 12.30-13.30
PARADA JUNILOR ȘI A PORTULUI POPULAR ROMÂNESC
Traseu: Piața Sfatului – strada Mureșenilor – Eroilor – Primărie – Colonel Buzoianu – strada Cetățuii – Cetățuia
Participă Junii Brașovului și ansamblurile invitate

Spectacolul va debuta a Cetate în jurul orelor 13.30, cu un salut din partea organizatorilor și hora a junilor, după care la orele 14.00 va începe programul artistic care va dura pană seara la orele 19.30.

Orele 16.00-20.00
SPECTACOL FOLCLORIC DEDICAT CENTENARULUI ROMÂNIEI MARI
Eveniment dedicat amatorilor de tradiții și folclor
Participă trei ansambluri de dansuri populare
Recital Elena Merișoreanu
***Ateliere pentru copii și adulți, pe toată durata evenimentului: echitație și aruncatul buzduganului

Duminică, 10 IUNIE 2018 (vacanta brasov)
13.30-20.00
MAIALUL JUNILOR BRAȘOVECHENI – eveniment tradițional al vechii comunități românești din Brașovechi: Maialul Junilor Brașovecheni.
Eveniment dedicat amatorilor de tradiții și folclor
Ansamblurile invitate în duminica maialului, vor interpreta părți alese din folclorul național și din Țara Bârsei și cu cântece naționale.
Participă patru ansambluri de dansuri populare
19.00 Recital Ionuț Langa

***Ateliere pentru copii și adulți, pe toată durata evenimentului: echitație și aruncatul buzduganului”

Previous Story

Foto Brașov. Pericol pe Transfăgărășanul cu multă zăpadă! „Peste iarna au fost căderi masive de pietre și există în continuare pericolul producerii unor avalanșe. În plus trebuie …”

Next Story

Brașov: Se redeschide baza Olimpia. Cât va costa ora de tenis