Brașovul Poluat. Lucian Mândruță: „Ceea ce vedeți aici nu e hipstereală, nu este fiță … Pur și simplu după 20-25 de kilometri cu bicicleta simți nevoia să tușești …”

Last Updated on iunie 6, 2018 Brașovul, alături de București și Iași,  este unul dintre cele mai poluate orașe din România iar acest lucru se datorează și particulelor de cenușă aruncate în atmosferă de mașinile vechi pe  motorină. În Iași profesorii au ieșit să explice de unde este poluarea, Lucian Mândruță în București are un sfat și pentru bicicliști: folosiți masca. Doar la Brașov este liniște.

Prof. univ. dr. Silviu Gurlui din Iași, citat de bzi.ro: „Particulele de cenusa, acele PM10 si PM2.5, aruncate in atmosfera, contin produsi de reactie proveniti din arderea aditivilor din benzina, din motorina, dar si a uleiurilor folosite la ungerea motoarelor.

Brașovul Poluat. Lucian Mândruță: „Ceea ce vedeți aici nu e hipstereală, nu este fiță ... Pur și simplu după 20-25 de kilometri cu bicicleta simți nevoia să tușești ...” 1

Evident, motoarele mai uzate si in special cele pe motorina, produc cele mai mari cantitati de astfel de otravuri. In esenta, nu am asistat decat la un episod in care vaporii de apa au absorbit aceste particule si au cazut pe sol.

Restul am vazut ce a fost. N-am asistat decat la un fenomen natural in care am fost avertizati despre ce e in atmosfera! Acesti compusi exista si noi ii respiram! Ce mai este de dovedit?”

Observatorul Român de Sănătate este cu Lucian Mindruta: „ Respiratul adânc dăunează grav sănătății. Din estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 68.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană din cauza oxizilor de azot emişi de motoarele diesel. Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului a arătat că noxele generate de motoarele diesel sunt cancerigene pentru oameni.


Experţii spun că expunerea la oxizii de azot generează şi alte probleme de sănătate, fiind asociată cu greutate scăzută la naştere şi boli mintale la copii. Alături de oxizii de azot, motoarele diesel emit şi particule fine care sunt la fel de nocive – ele pătrund în plămâni şi cauzează boli respiratorii precum bronşita şi emfizemul şi duc la agravarea bolilor de inimă.
Bucureştiul este primul în topul poluării cu particule fine şi oxizi de azot şi fruntaş în topul oraşelor europene cu cel mai aglomerat trafic
.Paris, Roma, Madrid, Atena, Stuttgart, Copenhaga şi Oslo au anunţat că vor interzice motoarele diesel până în 2025. Iar Londra a anunţat taxe adiţionale pentru vehiculele toxice. În Germania deja numărul de maşini diesel a scăzut în doi ani de la 47% la 38% iar o instanţă de judecată a decis că oraşele au dreptul să interzică circulaţia maşinilor diesel poluante.Vezi aici Video:
Este rândul statului român să acționeze”.
Previous Story

Vacanta Brasov. Sâmbătă și duminică (9-10 iunie), la Serbarile Cetatii aveți ocazia să învățați hora junilor și să va încercați îndemânarea la proba aruncării buzduganului…

Next Story

Video Brașov: Așa arată Scheiul după inundații. Cine plătește? „Unul din sefii lor povestea unei doamne in Piata Unirii ca el este de 30 de ani in bransa si ca aceste cantitati masive de aluviuni au aparut doar dupa ce s-a taiat dealul . L-am intrebat daca a mentionat Primariei acest lucru si mi-a spus ca…”