Vacanta Brasov. Sâmbătă și duminică (9-10 iunie), la Serbarile Cetatii aveți ocazia să învățați hora junilor și să va încercați îndemânarea la proba aruncării buzduganului…

Last Updated on iunie 6, 2018 Vacanta Brasov. La sfărșitul acestei săptămâni, sunteți invitați la Serbările Cetății, eveniment organizat de Junii Brașovului la Cetățuie.

Traditii Brasovechene: „Sâmbătă și duminică (9-10 iunie), la Serbarile Cetatii aveți ocazia să învățați hora junilor și să va încercați îndemânarea la proba aruncării buzduganului.

Vacanta Brasov

(Vacanta Brasov) Foto: Andrei Paul”

În 1931, etnograful G T Niculescu-Varone, afirma în volumul de studii Jocuri românești necunoscute că “hora pe care o joacă junii din Șcheii Brașovului este forma cea mai frumoasă, perfectă că ritm colectiv, la care a ajuns acest joc românesc până astăzi”.

Cu hora junilor încep și se încheie toate serbările junilor. Aceasta este jucată de toate cele șapte cete de juni, din Schei și din Brasovechi, iar nelipsit din tradiția horei junilor este străvechiul ritual al aruncării buzduganului.

Primul dintre juni care aruncă buzduganul este vătaful, apoi rând pe rând junii se desprind din horă pentru a arunca buzduganul către cer, de câte trei ori fiecare”.

Program Serbările Cetății 2018:

Vineri, 8 IUNIE 2018
SPECTACOL DE MELODII ȘI ȘLAGĂRE ROMÂNEȘTI
Orele 16.00-20.00
Eveniment dedicat copiilor talentați; participă copii invitați din toată România;
Recital Carmen Rădulescu și Ciro De Luca

Sâmbătă 9 IUNIE 2018
Orele 12.30-13.30
PARADA JUNILOR ȘI A PORTULUI POPULAR ROMÂNESC
Traseu: Piața Sfatului – strada Mureșenilor – Eroilor – Primărie – Colonel Buzoianu – strada Cetățuii – Cetățuia
Participă Junii Brașovului și ansamblurile invitate

Spectacolul va debuta a Cetate în jurul orelor 13.30, cu un salut din partea organizatorilor și hora a junilor, după care la orele 14.00 va începe programul artistic care va dura pană seara la orele 19.30.

Orele 16.00-20.00
SPECTACOL FOLCLORIC DEDICAT CENTENARULUI ROMÂNIEI MARI
Eveniment dedicat amatorilor de tradiții și folclor
Participă trei ansambluri de dansuri populare
Recital Elena Merișoreanu
***Ateliere pentru copii și adulți, pe toată durata evenimentului: echitație și aruncatul buzduganului

Duminică, 10 IUNIE 2018 (vacanta brasov)
13.30-20.00
MAIALUL JUNILOR BRAȘOVECHENI – eveniment tradițional al vechii comunități românești din Brașovechi: Maialul Junilor Brașovecheni.
Eveniment dedicat amatorilor de tradiții și folclor
Ansamblurile invitate în duminica maialului, vor interpreta părți alese din folclorul național și din Țara Bârsei și cu cântece naționale.
Participă patru ansambluri de dansuri populare
19.00 Recital Ionuț Langa

***Ateliere pentru copii și adulți, pe toată durata evenimentului: echitație și aruncatul buzduganului”

Previous Story

Vacanta Brasov. C’Art Fest: Maia Morgenstern, Marcel Iureş, Pascal Bruckner, Ada Milea şi Alexander Bălănescu, Nicu Alifantis, Zdob şi Zdub, Luiza Zan, Harry Tavitian, Ovidiu Lipan Ţăndărică sunt doar câţiva dintre invitaţii celei de-a cincea ediţii a festivalului

Next Story

Brașovul Poluat. Lucian Mândruță: „Ceea ce vedeți aici nu e hipstereală, nu este fiță … Pur și simplu după 20-25 de kilometri cu bicicleta simți nevoia să tușești …”