Brașov. Ne face și Aeroport? Parteneriat București-Brașov-Constanța. Gabriela Firea va coordona proiectele turistice de la mare, din Deltă şi din Braşov

Last Updated on iunie 8, 2018 Joi, în Capitală, s-a încheiat un parteneriat între Brașov, București și Constanța pentru dezvoltarea programelor turistice pentru cele trei zone  prin accesarea de fonduri europene şi proiecte susţinute de Guvern. Cea mai importantă problemă a turismului din România este infrastructura. Să ne așteptăm că Gabriela Firea va face Brașovului Aeroportul mult dorit și Autostrada spre Comarnic?
Brașovul (neavând puterea de a crește ca  un centru politic-administrativ-social precum Clujul) a eșuat să atragă Sibiul, Muresul, Covasna și Harghita în proiecte regionale și a intrat oficial în sfera de influență a Bucureștiului, cu avantaje și dezavantaje.

Primăria Capitalei va fi cea care se va ocupa de coordonarea programelor turistice pentru cele trei zone: Bucureşti, litoral şi Delta Dunării şi munte, informează digi24.ro

Brașov. Ne face și Aeroport? Parteneriat București-Brașov-Constanța. Gabriela Firea va coordona proiectele turistice de la mare, din Deltă şi din Braşov 1

Gabriela Firea: „Ce ne dorim de fapt pe această cooperare pe axa Braşov-Bucureşti-Constanţa, să punem în valoare, să potenţăm cele mai importante zone turistice ale României, litoralul românesc. muntele şi capitala ţării, pentru a avea un turism de calitate avem nevoie de infrastructură”.

George Scripcaru, primarul Braşovului: „Cred că acest proiect va crea într-un mod o presiune în mod indirect pe ce înseamnă structurile ministeriale care să înţeleagă că trebuie să trecem de la faza de multă vorbărie, de teorie, să ajungem să facem autostrada asta de la Comarnic la Brasov să nu mai constatăm doar de sărbători că avem o problemă”.

Cele trei zona, Capitala, Constanţa şi Braşov, strâng anual cei mai mulţi turişti din ţară. Astfel anul trecut, din aproape 12 milioane de turişti, 2 milioane au ales să viziteze Capitala, iar Constanţa şi Braşovul au adunat un număr similar de vizitatori. În curând, Primăria Capitalei va lansa şi pachete turistice pentru cele trei zone.

Gabriela Firea: Brașov, București și Constanța se reunesc într-o asociație de dezvoltare durabilă. Principalele domenii de colaborare sunt conectivitatea, transportul și turismul. Am semnat astăzi, alături de Primarul Municipiului Brașov, George Scripcaru, și de Primarul Municipiului Constanța, Decebal Făgădău, Memorandumul de cooperare privind dezvoltarea integrată a Axei de Dezvoltare Brașov-București-Constanța.

Brașov. Ne face și Aeroport? Parteneriat București-Brașov-Constanța. Gabriela Firea va coordona proiectele turistice de la mare, din Deltă şi din Braşov 2

În baza acestui Memorandum, cele trei municipii se pot asocia în vederea realizării unui scop comun: dezvoltarea durabilă, a lor și a zonelor limitrofe acestora.

Practic, ne-am exprimat acordul de a înființa împreună o asociație intercomunitară de dezvoltare durabilă, în special pentru domeniile conectivitate, transport și turism. Specialiștii vor lucra la platforma juridică, vom avea și un Statut al asociației, care va fi public. Ce ne dorim este să punem în valoare cele mai importante zone turistice ale României: litoralul, muntele și capitala. Iar pentru un turism de calitate avem nevoie de infrastructură, domeniu ce poate fi dezvoltat inclusiv prin astfel de parteneriate.

Realizarea de proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional, planificarea comună a investițiilor publice și furnizarea în comun de servicii publice de calitate sunt, conform documentului, principalele beneficii ale parteneriatului. Asociația va putea atrage inclusiv fonduri europene pentru proiectele inițiate.

Modalitățile concrete de colaborare se referă la integrarea Planurilor de Mobilitate ale Bucureștiului, Brașovului și Constanței, de exemplu prin crearea de puncte intermodale de transport, și la proiecte comune de promovare turistică – prin ofertarea de pachete turistice integrate:

Turiștii care au în vedere un sejur pe litoralul românesc vor avea posibilitatea să viziteze și obiectivele turistice de la munte și din Capitală și, similar, cei care vizitează Brașovul sau Bucureștiul vor avea la dispoziție informații despre celelalte zone. Compania municipală de turism pe care am înființat-o la București va pregăti în perioada următoare pachete turistice și, de asemenea, o campanie de promovare a acestora, care va cuprinde elemente și obiective din Capitală, cât și din zona municipiilor Constanța și Brasov. Cred că este un pas foarte important, pentru că turismul contribuie, în țările care dau valoare și importanță acestui domeniu, un procent semnificativ la PIB.

Brașov. Ne face și Aeroport? Parteneriat București-Brașov-Constanța. Gabriela Firea va coordona proiectele turistice de la mare, din Deltă şi din Braşov 3

Dacă la nivelul axei de dezvoltare Brașov-București-Constanța este importantă dezvoltarea infrastructurii de conectivitate, țintele la nivel local sunt:

• un sistem de transport public dens, dinamic şi eficient,care să faciliteze accesul către toate zonele oraşului;

• să protejăm şi să extindem spaţiile verzi şi falezele;

• să investim în centre culturale: teatre, cinematografe, săli de operă;

• să dezvoltăm şi să extindem infrastructura pentru vehicule fără motor (în special alei pietonale şi piste pentru biciclişti);

• să creăm spaţii publice de calitate şi să facilităm accesul către acestea;

• să încurajăm interacţiunea dintre oameni prin găzduirea de evenimente /ateliere de lucru / întâlniri profesionale / festivaluri”.

Previous Story

Vacanta Brasov. Paradisul Acvatic: „Deschidem oficial zona de plajă și piscinele exterioare!”

Next Story

Vacanta Brasov. „Piaţa Sfatului se va transforma, din nou, în „Tărâmul Minunilor”, locul în care copilăria nu are vârstă, de aceea vă invităm, copii, părinţi, bunici, să pășiți alături de noi, „zi de vară până in seară”, acolo unde totul este posibil”