Last Updated on iunie 8, 2018 Banca Mondială va supraveghea studiul în baza căruia va fi construită autostrada Ploiești-Brașov. Este o măsură necesară în condițiile în care ţara noastră nu are capacitatea de a construi şosele de viteză, cred experţii Băncii.
Experţii Băncii Mondiale au studiat modul în care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere încearcă fără prea mare succes să construiască autostrăzi. Concluziile nu le sunt deloc favorabile drumarilor români, informează stirileprotv.ro
“Există o capacitate insuficientă pentru a planifica investiţii şi de a veni cu proiecte suficient pregătite pentru a fi licitate şi implementate”, explică Nadia Badea, ofiţer de proiecte Banca Mondială.
În ultimii 5 ani s-au schimbat 10 miniştri la transporturi. Fiecare a promis că va face mai mult şi mai bine, dar a eşuat lamentabil. Poate şi pentru că priorităţile s-au schimbat de la un ministru la altul. Banca Mondială propune un model nou şi vrea să coordoneze construirea primei autostrăzi care traversează munţii din România.
Banca Mondială dă bani pentru studiile tehnice, hidrologice şi geotehnice făcute pe teren, nu din birou, şi cere transparență maximă, dar şi oameni bine pregătiţi.
Surse din piaţă spun că până acum au fost făcute deja două studii de fezabilitate pe diferite tronsoane din autostradă, studii care au costat aproape 30 de milioane de euro. În baza lor, însă, au fost anulate 4 licitaţii pentru tronsonul Comarnic – Braşov, evaluat la un miliard de euro.
Studiul coordonat de Bancă ar dura 3 ani, apoi ar începe lucrările. Dar şi Guvernul trebuie să accepte aceste condiţii severe. Un acord ar urma să fie semnat în iulie cu Ministerul de Finanţe.