Junii Brașovului au ieșit de Buna Vestire cu Surlasul. „Multumescu-ti Doamne ca am mai trait inca un an sa auzim Sfanta Surla cum suna de pe Coasta Prundului”

Last Updated on martie 25, 2018 Junii Brașovului au ieșit duminică, 25 martie, de Buna Vestire, pentru a anunța venirea primăverii, printr-un obicei de sute de ani.

Pe Facebook, Junii Brasovului au scris: „In cel mai vechi cartier al Brasovului, ziua de 25 martie – ziua in care pica Buna Vestire sau Blagoveştenile – este prima iesire a Junilor din Şchei in Noul An.

Junii Brașovului au ieșit de Buna Vestire cu Surlasul. „Multumescu-ti Doamne ca am mai trait inca un an sa auzim Sfanta Surla cum suna de pe Coasta Prundului” 1

Junii Tinerii se strang in Piata Uniri in jurul orei 12-13, impreuna cu Surlaşul (este personajul/ domnul care canta din obiectul muzical denumit Surla), iar apoi, incolonati unu cate unu, junii, in frunte cu Surlasu si o ceata de cantareti din vioara si cobza, incep drumul catre locul numit Coasta Prundului.

Traseul este Piata Unirii, apoi Pe Tocile si Podul Cretului. Pe tot acest drum, Surlasul sufla in Surla, iar batranii si locuitori care ii intampina ies la portii si spun o vorba din stramosi:

„Multumescu-ti Doamne ca am mai trait inca un an sa auzim Sfanta Surla cum suna de pe Coasta Prundului”

Odata ajunsi pe Coasta Prundului, Junii Tineri danseaza hora si arunca buzduganul si trec pe la fiecare grup in parte pentru a fi cinstiti. Fiecare grup isi are locul lui, iar fiecare membru aduce in bagaj ceva de mancare, dar neaparat sa fie ceva legat de peşte, deoarece este dezlegare şi… de baut.

Aceasta sarbatoare este începutul activitatilor pe care junii le au in apropierea Pastelui si dupa Pasti. Urmatoarea activitate este sluja de pomenire a mortilor din fiecare grup in Duminica de Florii, la cele două biserici din Schei”.

Previous Story

Accident Brașov: Un camion al Armatei a distrus două autoturisme, în Cristian

Next Story

Foto Brașov: Prima misiune de salvare cu Dacia Duster șenilat